„Napi 4 ölelés kell a túléléshez…” 🤗

Az ölelés napja eredetileg 1986-ban indult az Amerikai Egyesült Államokban, Michigan államban. Az ünnep rendkívül népszerűvé vált, és gyorsan elterjedt világszerte. Az ölelés ünneplésének célja az érzelmek kifejezése, melyek a mindennapi rohanásban gyakran háttérbe szorulnak. 

Tudtad, hogy Magyarországon is van Nemzeti Ölelés Napja?

Az ölelés napját a világ különböző országaiban eltérő időpontokban tartják, de Magyarországon ez a különleges nap július első szombatjára esik, és arra szolgál, hogy ráirányítsa a figyelmet az ölelés erejére és fontosságára. 

Az ölelés nem csupán egy egyszerű testi érintés, hanem egy pillanat, amikor szeretetünk, törődésünk és megbecsülésünk átadásával erősítjük a kapcsolatainkat. A modern, gyors tempójú világunkban a technológia uralkodik, és gyakran elfeledkezünk az érintés varázsáról és a mélyebb kapcsolatokról. Az Ölelés Napja lehetőséget ad arra, hogy megálljunk egy pillanatra, és újra felfedezzük ezt az ősi, mégis oly fontos emberi cselekedetet.

Az ölelésnek számos pozitív hatása van az egészségünkre és boldogságunkra. Tudományos kutatások igazolják, hogy az ölelés csökkenti a stresszt, enyhíti a szorongást, és segít megerősíteni az immunrendszert. Az öleléssel kiválasztódik a boldogsághormon, az oxitocin, ami javítja a közérzetet és pozitív érzéseket kelt. Ez különösen fontos a kisgyermekes édesanyák számára, akik gyakran szembesülnek a mindennapi stresszel és kihívásokkal.

Az ölelés nemcsak az anyukák számára fontos, hanem a gyermekek számára is alapvető szükséglet. Az érintés és az ölelés a gyermekek fejlődésének alapvető része. Az ölelések megerősítik a biztonságérzetüket, hozzájárulnak az érzelmi kötődés kialakulásához, és segítik az érzelmi intelligencia fejlődését. Az ölelés által közvetített szeretet és melegség felbecsülhetetlen értéket képvisel a gyermek életében.

Hogyan öleljünk tudatosan? 

Az ölelések lehetőséget nyújtanak arra, hogy kifejezzük szeretetünket, támogatásunkat és elkötelezettségünket gyermekeink felé. Az ölelés nemcsak a baba számára nyújt biztonságot, hanem az anyukák számára is lehetőséget ad, hogy feltöltődjenek és kapcsolódjanak gyermekeikkel.

A kisgyermekes anyukák számára az ölelések még többet jelenthetnek. Az ölelés segíthet megnyugtatni a babát, csökkenteni az esetleges szorongást, és segít a baba fejlődésében is. Az érintés és az ölelés segíthet a baba számára az érzelmek kifejezésében, az önbizalom és a kapcsolatteremtés fejlesztésében.

mami ölelése

Hány ölelésre van szüksége egy gyereknek naponta? 

Tudtad, hogy a gyerekek nem tudnak megfelelően fejlődni ölelés nélkül?

Egy 20 másodperces ölelés segíthet abban, hogy gyermeked okosabb, egészségesebb, boldogabb, rugalmasabb legyen, és közelebb kerüljön hozzád.

Egy családterapeuta híres mondása szerint:

„Napi négy ölelésre van szükségünk a túléléshez. Napi nyolc ölelésre van szükségünk a fenntartáshoz. Napi 12 ölelésre van szükségünk a gyarapodáshoz.”

Amikor az emberek az ölelésről beszélnek, ezeket az irányelveket használják. A pszichológia azonban nem tudta meghatározni azt a bizonyos mágikus ölelésszámot, amelyre az embereknek szükségük van ahhoz, hogy mindennap jól érezzék magukat.

Miért létfontosságú az ölelés a gyermekek számára?

 1. Az ölelés segíthet a gyerekeknek intelligensebbé válni

Az emberi érintések nélkülözhetetlenek az agy növekedéséhez. Egy kisgyermeknek sokféle érzékszervi ingerre van szüksége a normális fejlődéshez. A bőrkontaktus vagy a fizikai érintés, mint például az ölelés, az egyik legfontosabb inger, amely az egészséges agy és az erős test növekedéséhez szükséges.

Az érintés és az interperszonális interakció megvonása mélyreható következményekkel jár a gyermekek fejlődésére nézve. Tanulmányok kimutatták, hogy azoknál a csecsemőknél, akiknél hiányzik a rendszeres testi kontaktus és a gondoskodó interakció, a kognitív fejlődés romlik. A gyengéd érintés és az érzékeny gondoskodás hiánya akadályozza az optimális agyi fejlődéshez szükséges idegi kapcsolatok kialakulását. Ennek eredményeképpen ezek a gyermekek későbbi életük során nehézségekkel küzdhetnek a tanulás, a figyelem és a problémamegoldó képességek terén.

A kutatók azt találták, hogy azok az intézeti csecsemők, akik tíz héten keresztül naponta további 20 percig tartó taktilis stimulációt (interperszonális érintés) kaptak ölelésben, magasabb pontszámot értek el a fejlődési értékeléseken, mint azok, akik nem kaptak ölelést. Azt is megállapították, hogy nem minden fajta érintés volt jótékony hatású. Csak a gondoskodó érintés, mint például a gyengéd ölelés, biztosíthatja a fiatal agynak azt a pozitív stimulációt, amelyre az egészséges fejlődéshez szüksége van.

 1. Az ölelés segíti a gyerekeket a fejlődésben

A fizikai érintkezés szintén elengedhetetlen a gyermek fizikai fejlődéséhez. Az egyik ok, amiért az anyák gyermekeik ölelését a fizikai növekedéssel hozzák összefüggésbe, az az, hogy ez az oxitocin, más néven a szeretethormon felszabadulását váltja ki. Ennek a jó közérzetet keltő hormonnak számos pozitív hatása van a szervezetünkre. Ezek egyike a növekedés serkentése.

Tanulmányok azt mutatják, hogy az ölelés azonnal megnöveli az oxitocin szintet. Amikor az oxitocinszint megemelkedik, több növekedési hormon, például az inzulinszerű növekedési faktor-1 (IGF-1) és az idegi növekedési faktor (NGF) is megemelkedik. Ennek eredményeképpen az ölelés hozzájárulhat a gyermekek növekedéséhez.

 1. Az ölelések biztosítják a gyerekek egészségét

Az ölelés és a puszi számos egészségügyi előnnyel jár. Az ölelések elősegíthetik testi egészségünket és segíthetnek a gyógyulásban. Az öleléskor felszabaduló oxitocin egy olyan hormon, amelynek elképesztő ereje van, és jótékony hatással van a szervezetünkre. A megnövekedett oxitocin szint például erősítheti immunválaszunkat azáltal, hogy csökkenti a pajzsmirigyhormonok plazmaszintjét és csökkenti a gyulladást, a sebek pedig gyorsabban gyógyulnak. 

 1. Az ölelés megakadályozhatja a dühkitöréseket

Amikor egy gyermek érzelmileg felszabadult állapotban van, hasonlóan egy irányíthatatlan autóhoz, elsődleges fontosságú, hogy a biztonságát és a jólétét helyezzük előtérbe. Nem szabad elhanyagolni vagy büntetni azt a gyermeket, aki érzelmi zűrzavart él át. A legfontosabb az, hogy megértsük és támogassuk őket, hogy megtalálják az érzelmi egyensúlyt és biztonságban érezhessék magukat.

Ezekben a helyzetekben egy ölelés felajánlása nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy a gyermek megmeneküljön az érzelmi összeomlástól. Az ölelés az oxitocin felszabadulását váltja ki. Ez a hormon döntő szerepet játszik a pszichológiai stressz csökkentésében és a szorongás enyhítésében. Aktiválja idegrendszerünk nyugtató ágát, szorongáscsökkentő hatást keltve.

Hasonlóan ahhoz, ahogyan egy ölelés vigaszt nyújthat egy bajba jutott gyermeknek, az ölelés az érzelmi szabályozás hatékony eszköze is lehet. Az ölelés fizikai aktusa segít szabályozni az érzelmeket és elősegíti a nyugalom érzését. Az ölelés felajánlásával biztonságos és gondoskodó környezetet biztosítunk a gyermek számára, lehetővé téve, hogy úgy érezze, támogatják és megértik.

Továbbá az ölelés megerősíti a kötődést a gyermek és a szülő között, erősítve ezzel a kapcsolatukat. Egyértelmű üzenetet küld, hogy a gyermeket értékelik, szeretik, és nincs egyedül a küzdelmeivel. Ez a biztonságérzet és a kötődés megalapozza az egészséges érzelmi fejlődést.

Fontos megjegyezni, hogy az ölelést mindig a gyermek határainak és beleegyezésének tiszteletben tartásával kell megközelíteni. Előfordulhat, hogy egyes gyermekek bizonyos pillanatokban nem fogékonyak a testi érintésre, és döntő fontosságú, hogy tudomásul vegyük és tiszteletben tartsuk a preferenciáikat. A vigasztalás alternatív formái, mint például a szóbeli megnyugtatás vagy a meghallgatás, szintén fontos szerepet játszhatnak a gyermek támogatásában az érzelmi zavarok idején.

gyógyító ölelés

5. Az ölelések növelhetik az ellenállóképességet

Születéskor a gyermek idegrendszere még nem elég érett ahhoz, hogy a nagy érzelmeket önállóan szabályozza. Az intenzív érzelmekkel rendelkező kisgyermekek emiatt nehezen tudnak leállni, tehát nem arról van szó, hogy makacskodnának vagy ellenszegülnek. A szorongás során rengeteg kortizol szabadul fel, amely végig kering a szervezetben és az agyban, és hosszú távon káros hatással lesz a gyermek egészségére. 

Tanulmányok azt mutatják, hogy a stresszhormonok túlzott kitettsége veszélyeztetheti a gyermek immunrendszerét, ami több betegséget eredményezhet. A gyakori feszültség kóros hatásai a későbbi életkorban befolyásolják a memóriát és a verbális gondolkodást. Ez akár depresszióhoz is vezethet, amikor a gyermek felnő. Az érzelmi zavarokkal küzdő gyermek megölelése nem csak segít neki az érzelmi szabályozásban, hanem lehetővé teszi számára, hogy megtapasztalja, hogyan lehet az érzelmeit kontrollálni. Ez a kulcsfontosságú korai élettapasztalat segíti a gyermeket abban, hogy kifejlessze az önkontroll készségeit és felépítse a belső erőforrásait.

Az ölelés a konfliktusok negatív hatásának csökkentése révén a gyerekek ellenállóbbá válását is segíti. Egy tanulmányban a Carnegie Mellon Egyetem kutatói az ölelés konfliktusoknak való kitettségre gyakorolt hatását vizsgálták ( 404 ember bevonásával, 14 napon keresztül).

Azt találták, hogy amikor konfliktusoknak voltak kitéve, azok az egyének, akik több ölelést kaptak, kevésbé voltak feldúltak. Az ölelések nyilvánvalóan képesek voltak elősegíteni a konfliktusokhoz való pozitív alkalmazkodást. A kihívásokhoz való pozitív alkalmazkodás képessége fontos elem a gyermekek ellenálló képességének kialakításában.

 1. Az ölelések növelik a gyermek pszichológiai erőforrásait.

A pszichológiai erőforrások, mint például az optimizmus, az önuralom és az önbecsülés, olyan egyéni különbségekre utalnak, amelyek közvetlenül előrejelzik a fizikai és pszichológiai egészséget.

Az optimizmus arra utal, hogy az emberek milyen mértékben rendelkeznek kedvező várakozásokkal a jövőt illetően. Ez a mesteri képesség magában foglalja azt a meggyőződést, hogy az ember képes meghatározni saját viselkedését, befolyásolni környezetét és elérni a kívánt eredményeket. Az önbecsülés segít tisztán látni saját emberi méltóságunkat, illetve szellemi és erkölcsi értékeinket.

Az önuralom nélkülözhetetlen a közösségi életben, a figyelmességben és alkalmazkodásban, de az egyén testi-lelki fejlődésében is, így a tanulásban, sportban, munkában, személyiségfejlődésben egyaránt. Megmutatkozik a személy egész magatartásában, tükrözi az emberi méltóságot. Ez a három erőforrás szorosan összefügg egymással, hogy stresszoldó hatást fejtsenek ki. Az ölelés során felszabaduló oxitocin megerősíti ezeket az erőforrásokat, így a gyermek szeretve és boldognak érzi magát az életben.

A sok pozitív hatás mellett, nagyon fontos kiemelni, hogy mikor ne erőltessük az ölelést!

Miért nem szabad rákényszeríteni a gyerekeket az ölelésre?

Gyakran előfordul, hogy a gyerek nem magát az ölelést vagy a puszit utasítja el, hanem inkább azt az érzést nem szereti, amikor rákényszerítik olyan cselekedetekre, amiket nem akar. Amennyiben nem erőltetjük minden áron, akkor a gyermek boldogabb és nyugodtabb lesz, és lehet, hogy végül mégis örömmel fogja elfogadni vagy adni az öleléseket és puszikat.

Az ölelések kikényszerítése egyszerű és ártalmatlannak tűnhet, azonban káros hatásokkal járhat, és nem tanítja meg a gyerekeket az önállóságra és az érzelmi határok tiszteletben tartására. 

Az alábbiakban összegyűjtöttük, hogy miért károsak az erőltetett ölelések és milyen hatással járnak a gyermekekre nézve:

 • Az ölelések kikényszerítése megfoszthatja a gyereket a testi autonómiától, azaz attól az érzéstől, hogy ő maga dönthessen a testéről és annak érintéséről. Fontos, hogy a gyereknek legyen lehetősége meghatározni, hogy kivel és mikor osztja meg az ölelést.
 • Az ölelések erőltetése arra taníthatja a gyereket, hogy engedelmeskednie kell a felnőttek parancsainak, még akkor is, ha ez nem felel meg az ő belső érzéseinek és igényeinek. Ez a fajta engedelmesség aláássa az önálló gondolkodást és döntéshozatalt.
 • Az ölelések erőltetése azt sugallhatja, hogy a gyerek igényei és érzései nem számítanak, és hogy másoknak mindenkor elsőbbséget kell élvezniük. Ez gyengítheti az önbizalmat és az önértékelést, valamint nehezebbé teheti a gyereknek, hogy kifejezze az igényeit és érzelmeit.
 • Az ölelések erőltetése azt üzenheti a gyerekeknek, hogy „jó gyereknek” lenni azt jelenti, hogy figyelmen kívül kell hagyniuk a saját szükségleteiket és igényeiket. Ezt akár úgy is értelmezhetik, hogy kevésbé fordítsanak figyelmet a saját határaikra és igényeikre, és inkább az önmegtagadásra és mások elvárásainak való megfelelésre fókuszáljanak.
 • Az ölelések erőltetése figyelmen kívül hagyja az érzelmeket. Ha a gyerek nem kívánja az ölelést, akkor ennek valamilyen oka lehet, például fáradtság vagy szorongás. Az erőltetett ölelés nemcsak az érzelmeket hagyja figyelmen kívül, hanem az érzelmi biztonságot és kötődést is veszélyeztetheti.
 • Az ölelések erőltetése azt üzenheti a gyerekeknek, hogy nem kell megszabniuk a saját határaikat, és hogy a mások által meghatározott érintés mindig elfogadható és kívánatos. 

Fontos megértenünk, hogy minden gyermek egyedi, és mindenkinek meg kell adnunk a lehetőséget arra, hogy saját maga határozza meg, hogy milyen fizikai közeledést és érintést fogad el. Az érzékenység és tisztelet az irányadó elvek, amik segíthetnek a gyermekek érzelmi fejlődésében és biztonságérzetük megerősítésében.

testvéri ölelés

Útravaló ölelés

Az ölelés mindenki számára elérhető és ingyenes ajándék. Az ölelés segít ápolni kapcsolatainkat, megerősíti szeretetünket és boldogságot hoz az életünkbe. Emlékeztessük magunkat a szeretet erejére és a mindennapi érintések fontosságára. Emellett ne felejtsük, hogy az ölelés nemcsak az Ölelés Napjára korlátozódik, hanem mindennapjaink része lehet. Adjunk hát több ölelést, nevessünk, és segítsünk egymásnak a mindennapokban, hiszen a legkisebb érintés is képes csodákat tenni!❣️

Varázsolj mosolyt gyermeked arcára az Ölelés Napján! Fedezd fel a puhábbnál puhább szundikendőinket és plüssfiguráinkat. Szerezz neki örömöt egy hűséges plüssbaráttal, akit akkor is megölelhet, ha te épp elfoglalt vagy!

Ha tetszett a cikkünk, kérlek oszd meg az alábbi lehetőségek egyikén, hogy kedvenc mamitársaid és értesüljenek az ölelés jótékony hatásairól.

Share via
Scroll to Top
Send this to a friend