A baba alvásigénye az első 12 hónapban

Ha a babavállalásra gondolok, akkor a szívmelengetően édes, ellenállhatatlan szeretetcsomag mellett óhatatlanul felvillannak az álmatlan éjszakák és a szem alatti, igen hangsúlyos pandakarikák is. Gondolom számodra sem idegen az a rengeteg mém, ami egy macskát vagy bevásárlókocsit ringató, a végtelenségig kimerült szülőt ábrázol, vagy az sem kizárt, hogy közvetlen környezeten mérhetted le egy tömegpusztító sírással felszerelt kisbabának a hatását.

De ne aggódj, bár félelmetesnek és végtelennek tűnik ez az időszak, valójában egy-kettőre lecseng. Ahogy a babóca egyre nő, egyre kevesebb alvásra van szüksége és fél éves kora után már akár arra is képes lehet, hogy átaludja az éjszakát. Cikkemben elsősorban a baba alvásigényéről lesz szó, hogy mégis mikor és mit várhatsz el a manótól, illetve tippeket is hoztam, amelyek segíthetnek egy egészséges alvási rutin kialakításában.

A baba alvásigénye az első évben

Egyértelmű, hogy baba és baba között van különbség, hiszen van aki sokat és nyugodtan alszik, míg vannak olyan babócák, akik simán a Duracell kampánybabái is lehetnek, olyan kevés alvásra van szükségük.

Bár nincs két egyforma gyerkőc, és a gyerekek alvásigénye egy elég széles spektrumon ingadozik, az alábbi határértékeket nyugodtan alapul veheted, amikor a kicsi és a család napirendjét tervezed.

Az újszülöttek alvásigénye

Az újszülöttek több időt töltenek alvással, mint amennyit ébren. Az első 3 hónapban a babócák alvásigénye napi 16 és 18 óra között van, azaz szinte az összes idejüket alvással (és szorgos növekedéssel) töltik. Természetesen ez nem egy egyhuzamban átaludt 18 órát jelent, hiszen a kicsik ebben az időszakban átlagosan 3 óránként esznek, és igen, éjszaka is. A napközbeni alvások száma 3 és 5 közé tehető. Az első hónapokban a pici felébred, eszik, majd a mami tisztába teszi, megbüfizeti, utána egy kicsit nézelődik és már újra álomba is mélyedt.

A 3-6 hónapos picik alvásigénye

Ebben az időszakban a picurok már egyre több időt töltenek ébren, és fél éves korukra (legalábbis a nagykönyv szerint) képesek átaludni az éjszakát. Ekkor már hivatalosan sincsen szükségük arra, hogy éjszaka is egyenek. Ezekben a hónapokban a babák átlagosan 14-15 órákat alszanak, és képesek több órát is egyhuzamban ébren maradni. Ekkor már aktívan jár kezük lábuk, féléves korukhoz közeledve át is fordulnak, és aktívan készülnek a mászásra. Napközben még 2-3 alkalommal szundiznak.

A 6-9 hónapos babák alvásigénye

Féléves koruk után a kismanók már nagyon aktívak, illetve ekkor már túl vannak egy fejlődési ugráson, így ez az időszak sok változással jár. Azon kívül, hogy a kislurkó nekilát tüzetesen felfedezni a lakást, és fáradhatatlanul porcicákat hajkurász a legváratlanabb helyeken, az alvási szokásokban is változás következik be. A napi átlagos alvásidő 14 órára csökken, ebből a napközbeni alvásidő 3-4 óra, amelyet még jellemzően két részletben teljesítenek a manókák. 

A 9-12 hónapos picik alvásigénye

Az egy éves kor felé közeledő babóca egyre több időt tölt ébren, és egyre kevésbé akar aludni. Ilyenkor nem ritka a túlstimulált kismanó, aki annyira belemélyedt a felfedezésekbe, hogy egyszerűen túlpörög, majd egy hatalmas hisztit követően alszik csak el. Az átlagos napi alvásidő 14 óra körül marad, azaz mennyiségileg nem csökken, viszont összetételében változik, mivel lassan közelítünk a délutáni, egy alváshoz. Ebben az időszakban egy rövidke délelőtti, és egy délutáni alvásra hajtja le a kis buksiját a baba, összesen 2-3 órára.

Egy éves kor után

Egy éves kor után a kisbaba alvása egyre inkább beáll egy olyan napirendre, ami állandó marad a gyerek 5-6 éves koráig, azaz éjszaka 11-12 órát alszik és napközben egyszer, délután pihen, átlagosan 2 órát.

Egy egészséges alvási rutin kialakítása

Amint erről már a fentiekben szó esett, az újszülött kisbabák még nem képesek átaludni az éjszakát. Ez a készségük 4-6 hónapos korukban alakul ki, ugyanis ebben az időszakban tanulják meg elringatni/megnyugtatni magukat, ha valami miatt felriadnak az éjszaka folyamán. Az is nagy mértékben hozzájárul egy (leginkább elméletben) átaludt éjszakához, hogy a kicsi 6 hónapos kora után már el lehet hagyni az éjszakai szoptatást is.

Sajnos ezt szülőként egyáltalán nem, vagy csak ritkán tudod élvezni, ugyanis pont ebben a korban kezd el kibújni kismanók foga. Ezért, bár a pici elméletben képes végigaludni az éjszakát, a gyakorlatban a fogfájás miatt nagy valószínűséggel nem fogja ezt megtenni.

Kényelmesebb nappali alvás

Attól függetlenül, hogy mennyit és hogy alszik a pici, vannak dolgok, amelyek minden babának segíthetnek a pihentető alvásban. Jó ötlet, ha a kezdetektől különbséget teszel a nappal és az éjszaka között. Ez azt jelenti, hogy a nappali alvás ideje alatt nem szükséges teljesen besötétíteni a lakást, és minden zajforrást megszüntetni.

Félreértés ne essék, nem azt tanácsolom, hogy porszívózz az alvó baba mellett (bár hallottam már olyat, hogy egy kisbaba csak a porszívó hangjára volt képes elaludni), de a normális napi tevékenységeket jobb, ha nem függeszted fel, amíg a kicsi alszik. Ha azt szokja meg, hogy csak és kizárólag teljes sötétségben és csendben alszik, akkor az a későbbiekben komoly problémát jelenthet; például amikor utaztok, esetleg jön a kistesó, vagy legkésőbb, amikor óvodába megy, ahol képtelenség megteremteni ugyanazokat a körülményeket, mint otthon.

Esti rutin és éjszakai alvás

Az alvási rutin kialakítása már újszülött korban elkezdődhet. Elsősorban az esti rutin kialakítása fontos, hiszen ez lesz az a vízválasztó, amely segít majd megkülönböztetni a nappalt és az éjszakát. Ennek a rutinnak az első lépése általában egy kellemes, levendulás fürdő, amelyet egy kényeztető babamasszázs követhet. A babamasszázs nemcsak relaxál és segíti a kötődést, hanem sokszor a kicsi emésztésére is jó hatással van. A kényeztetések után következhet egy esti mese, kis összebújás, majd az alvás.

Ami magát az éjszakai alvást illeti, ilyenkor legyen valóban sötét és csend a babóca körül. Ne maradjon bekapcsolva a TV, vagy bármilyen más zajos készülék a gyerkőc közelében, ugyanis a folyamatosan változó hangerő, a villódzó fények felriasztják a már félálomban lévő babát. Egy túlpörgött kismanót pedig sziszifuszi munka ismét megnyugtatni, és rávenni a pihentető alvásra, így ha elkerülheted, inkább ne hozd magad ilyen nehéz helyzetbe. 🙂

Ezért érdemes a babaszobát maximum egy éjjeli fénnyel, esetleg egy alvássegítő plüss pocaklámpájával megvilágítani. Ha választhatsz, akkor válassz narancssárga színű éjjeli fényt, ugyanis a narancs szín támogatja a szervezet melatonin termelését, ami egyúttal segíti a babák cirkadián ritmusának kialakulását. Amíg még pici a gyerek, ha nyugtalan, maradj a közelében, és beszélj hozzá vagy énekelj neki, ha esetleg felriad. A későbbiekben ezt a tevékenységet egy alvássegítővel is kiválthatod, amely beállítástól függően, a babóca sírására zenelejátszással, vagy akár a mami hangjának lejátszásával is reagálhat. 

Még fontos megjegyezni, hogy az esti rutint érdemes mindig ugyanabban az időpontban elkezdeni. Különösen az első pár évben végtelenül fontos a rutin, hiszen ez segít a babócának beilleszkedni, felvenni a környezete ritmusát. Egy jól kialakított rutin, a kutatások szerint, megnyugvást és biztonságérzetet ad a kismanónak, aki éppen egy új, időnként félelmetes világot fedez fel.

Együtt vagy külön?  

Elérkeztem az egyik legmegosztóbb kérdéshez, ami az alvással kapcsolatban felmerülhet: most akkor veled aludjon a baba, vagy inkább külön szobában?

Az első félévben nem árt, ha a kicsi ugyanabban a szobában alszik, mint te. Egyrészt az első félévben gyakran felkel a baba enni éjszaka is, így az együttalvás lényegesen megkönnyíti a mami dolgát is. Másrészt, egyes tanulmányok szerint az egy szobában alvás csökkenti a csecsemőhalál a kockázatát. (ugyanúgy mint a háton történő fektetés, a nem túl puha matrac használata, a nem túl meleg szobahőmérséklet és a felesleges takarók, párnák, plüssök jelenlétének hiánya a kiságyban) Ezen felül könnyen lehet, hogy a születés utáni első hetekben a kicsi csak akkor hajlandó elaludni, ha a mami vagy az apuka ölben tarja, vagy a kiságy mellett áll és simogatja.

Hogy mikortól kell külön szobája legyen a kicsinek, vagy kell-e egyáltalán, ez minden család számára egy egyéni döntés. Sokan külön szobában altatják a babócát fél éves kora után, ugyanis ez a különalvás elősegíti, hogy az anya és apa közötti intimitás és harmónia visszatérjen. Más mamik nyugodtabbak, ha a pici velük alszik legalább a szoptatás ideje alatt. Így könnyebb az éjszakai etetéseket is levezényelni, illetve könnyebben és gyorsabban tudnak a mamik reagálni betegség vagy rossz álom esetén. 

Az együtt- vagy különalvással kapcsolatban nincsen kőbe vésett szabály, amit mindenkinek követnie kellene. Beszéld meg a pároddal, hogy ezt ő hogy látja, oszd meg vele az érzéseidet, és kössetek egy kompromisszumot, amely mindannyiótoknak elfogadható és kényelmes. Ne feledd, nem tévedés az ösztönödre, az érzéseidre hallgatni. Neked van a legszorosabb kapcsolatot a babával, szóval tedd azt, amit jónak látsz. 

Hogyan éld túl az álmatlan éjszakákat?

Hiába minden kutatás, alvástréning és társai, egy kisbabával garantáltan lesznek olyan időszakok, amikor nem alszik jól az éjszaka. Ez lehet azért mert még pici és kötelező jelleggel felkel szopizni, lehet azért, mert a pocakja fáj, éppen a foga bújik, vagy esetleg összeszedett valamilyen ügyeletes vírust a játszótéren. Sajnos ezek a helyzetek elkerülhetetlenek, és természetesen nagyon megterhelőek, de ne feledd, életed ~80 évének távlatából, ez az időszak maximum egy évig tart. Szóval kitartást és sok türelmet, illetve következzen egy tipp, amely segíthet ezt az időszakot túlélni.

Kérj segítséget, ha úgy érzed, hogy már nem bírod tovább. Ha tápszeres a babóca, kérd meg a párodat, hogy segítsen az éjszakai etetésben. Vagy beszélj a szüleiddel, barátnőkkel, hátha tudnak segíteni ebben az időszakban. Ha csak pár éjszakát nálatok töltenek és felkelnek a kicsihez, amíg behozol egy keveset az alváshiányból, már az is hatalmas segítséget jelenthet. Ha szoptatsz, akkor kérd meg a párodat, vagy segítődet, hogy vegye át mondjuk a reggeli pelenkázását és szórakoztatását a kicsinek, majd visszaaltatást is, amíg te pihensz egy pár órát. 

Összefoglalás

Végezetül kitartást neked, ne add fel, hiszen az az első egy év olyan gyorsan elrepül. Ezen felül pedig, ha követed a cikkben található tippeket, és kialakítasz egy következetes napirendet, akkor a kisbaba alvása is, az esetek többségében, a terveid szerint fog alakulni. Ne feledd, beszélj a pároddal, a tágabb családoddal és kérj segítséget, ha túl nehéznek találod az első hónapokat.

Ha tetszett a cikkem, oszd meg kérlek az alábbi elérhetőségek egyikén, hátha pont egy olyan maminál landol, akinek a picije éppen bojkottálja az alvást. Lehet, hogy pont az itt található infók segítenek neki túljutni a nehéz időszakon. 😉

Share via
Scroll to Top
Send this to a friend