Elég jó anya vagy? 🤷‍♀️

Mitől lesz valaki jó anya? Mit kell tudnod ahhoz, hogy egy nap Te is igazán jó anya lehess?

Ezek a kérdések minden édesanya fejében megfordulnak, ugyanis mindannyian szeretnénk szuper mamik lenni, egyúttal megfelelni az elvárásoknak, amelyet szűkebb-tágabb környezetünk és a társadalom állít fel. De valóban szükség van erre? Az anya-szerep elvárásait ki állítja fel? 

Elárulok egy titkot; nem a világnak, nem is a külső elvárásoknak kell megfelelni, csakis saját magadnak. Ebből a cikkből megtudhatod, hogyan engedd el a külső elvárásokat és hogyan kerülhetsz közelebb a valódi önmagadhoz. 

a jó anya mesél két gyerekének a kanapén ülve

Mitől lesz egy nő jó anya?

Évtizedek, sőt évszázadok óta lehet jobbnál-jobb cikkeket, könyveket olvasni arról, hogy miként válhat az ember tökéletes szülővé. Egyúttal a környezeted is rengeteg tanáccsal elhalmoz a gyermek fejlődési szakaszainak jellegzetességeivel kapcsolatban, illetve, hogy mit is kell tenned ahhoz, hogy  a kislurkó fejlődését elősegítsd (tudod, az a bizonyos fejlesztés, mert különben lemarad, és nem lesz olyan ügyes, mint a szomszéd Katicája ). 

A szakirodalom szerint a „jó szülővé” váláshoz elengedhetetlen a rugalmasság, a tájékozottság, a következetesség és a szeretet.  Ne érts félre, mindezekkel én is egyetértek, de egy nagyon fontos dolgot a legtöbb szakkönyv elfelejt megemlíteni: ez pedig önmagad szeretete és elfogadása. Bár sokan nincsenek ezzel tisztában, de önmagad elfogadása legalább annyira létfontosságú, mint az, hogy szeresd gyermekedet.

Első lépés ahhoz, hogy jó szülő légy: fogadd el önmagad!

Ez a tanács első hallásra lehet furcsának tűnik, hiszen mi köze lehet önmagad szeretetének a családodhoz?! Pedig több a kapcsolódási pont, mint gondolnád.

Szülőként úgy is tekinthetsz magadra, mint egy vár építőjére. A vár nem más, mint a gyermeked, akinek a jellemét, életét napról-napra te formálod, építed. Viszont erre csak akkor vagy képes, ha te magad jól vagy, illetve megfelelőek az eszközeid ahhoz, hogy stabil alapot, biztonságos falakat alkoss. 

Jó anya játszik a gyerekével, dobozban tologatjaan

Gondolj csak bele, egy fáradt, enervált, frusztrált ember a munkáját is kapkodva végzi, ezért ha egy ilyen emberre bízod a várépítést, a vár falai nem állnak majd egyenesen és nagy valószínűséggel nem tudnak ellenállni a külvilágból érkező csapásoknak sem. 

Szülőnek lenni tulajdonképpen egy állandó példamutatás; amit Te csinálsz, azt csinálja a gyereked is.  Biztos vagyok benne, hogy ezerszer hallottad már: a gyermeked nem azt csinálja és nem abból tanul, amit mondasz neki, hanem abból, amit tőled lát. Éppen ezért, ha Te nem szereted, és nem fogadod el önmagad, akkor honnan lenne önbizalma a gyermekednek? Ha Te gyakran érzed kevésnek vagy rossznak magad, akkor a kislurkó hogyan tudja majd elhinni magáról, hogy ő pont úgy van jól, ahogy van? 

Ezért teljesen helytálló a következő kijelentés: hogy a Te saját testi és lelki jóléted az első lépés a gyermek jólétéhez és egyúttal a kiváló szülőség alapja.

Hogyan fogadd el önmagad?

A szakkönyvekben rengeteg tanácsot találsz arról, hogyan tudod önmagad elfogadni, sőt, ezen túlmenően azzal kapcsolatban is, hogyan válhatsz tökéletes szülővé; illetve a tanácsadásaimnak, workshop-jaimnak is, (melyeket szülőknek és gyerekeknek is szervezek) gyakran ez a témája.

Viszont, ha egy gyors megoldásra vagy egyszerű iránymutatásra vágysz, van három egyszerű kérdés, amit ha egyedül végig gondolsz, máris közelebb kerülsz ahhoz, hogy elfogadd önmagad (és jobb szülő légy): 

  • Szerinted mi számít tökéletesnek/tökéletes szülőnek?

Ki mondja meg, hogy mitől válik valaki, vagy egy helyzet tökéletessé? Aki nem a te családodban él, és nem ismeri a te szeretteidet (és téged), az miként is mondhatná meg, hogy te hogyan válhatsz tökéletes anyává?

Olvass, tájékozódj, de a látottakat, hallottakat nyugodtan kezeld szkeptikusan, és csak azokat a részeket illeszd be az életetekben, amelyek valóban hasznosak lehetnek! Csak te tudod, hogy mi a tökéletes számotokra…

anyának fáj a feje és ül a kanapén, míg a gyerekek futkároznak körülötte

  • Ne akarj hibátlan lenni!

A tökéletesség nem egyenlő a hibamentességgel, mert hibátlan ember nem létezik. A tökéletesség sokkal inkább azt jelenti, hogy képes vagy a hibákat felismerni és kijavítani. Nem kell, hogy mindig jót, vagy jól cselekedj! Hagyd, hogy néha a megérzéseid vezessenek, hiszen egészen biztosan jót akarsz gyermekednek, ugye? 

Ne rágódj az apró részleteken, ne elemezd a döntéseidet állandóan, az idő úgyis igazolja, hogy jól választottál-e egyes nehéz helyzetekben. Rá fogsz jönni, hogy a legtöbb dolog, amin görcsölsz, nem is nevezhető hibának – inkább élettapasztalat, melyből így vagy úgy, de mindannyian profitáltok végül.

  • Merj segítséget kérni!

Nem kell mindent egyedül megoldanod, kitalálnod. Ha úgy érzed, olyan problémával találtad szembe magad, ami túlmutat rajtad, akkor miért ne kérdezhetnél? Vagy miért ne kérhetnél segítséget? Még a legbölcsebb emberek is hisznek abban, hogy egyes dolgokat mások jobban tudnak náluk.

És mivel ezzel tisztában vannak, sokkal nyugodtabbak is, hiszen tudják, kihez fordulhatnak kérdés esetén. Arra figyelj csak oda, hogy kinek a tanácsait fogadod meg – ahogy az elején is írtam, minden család más, nem biztos, hogy mindent azonnal követned is kell.

anya és gyereke egymás kezét fogja

Összegzés

Visszatérve a cikk elején feltett kérdésre: mitől is lesz valaki jó anya?  Nos, először is fogadd el és szeresd önmagad, hiszen ha önmagaddal békében élsz, és elfogadod, hogy Te ilyen vagy, ezek a határaid, azzal máris csökkented a rád nehezedő nyomást, ugyanis nem próbálsz lehetetlen elvárásoknak megfelelni. 

Elég ha átgondolod a fenti három rövid kérdést, máris tisztábban látod majd a saját és a családod helyzetét, és csökkentheted a rád nehezedő nyomást. Kevésbé szorongsz majd, és elégedettebb lehetsz a hétköznapokban. A tökéletes szülőség eléréséhez előbb el kell hinned magadról, hogy Te az vagy, és csak utána érheted el az elvárásoktól mentes, boldog családi harmóniát!

Ha hasznosnak találtad a cikkem, oszd meg barátaiddal vagy ismerőseiddel is! A kiegyensúlyozott, harmonikus családi élet mindannyiunknak jár

Share via
Scroll to Top
Send this to a friend