A gyakori gyermek bőrbetegségek képekben

Az alábbi videó témája a gyakoribb gyermek bőrbetegségek képekben, melynek elkészítésében Dr. Bense Tamás főorvos, csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos volt a segítségünkre.

 

A videó szkript átirata

Eszter: Sziasztok. A babák és gyermekek bőre rendkívül érzékeny, ezért fontos hogy bizonyos tünetek alapján az anyukák minél könnyebben be tudják azonosítani a különböző betegségeket. Ki lehetne ebben nagyobb segítségemre, mint Dr. Bense Tamás főorvos, csecsemő és gyermekgyógyász szakorvos. Szia Tamás, köszönjük hogy elfogadtad a meghívásunkat.

Tamás: Szia, én köszönöm a meghívást.

A gyakoribb gyermek bőrbetegségek képekben

Eszter: A gyermekkori bőrbetegségek nagyon gyakoriak és szerteágazóak. Mi alapján csoportosíthatjuk őket?

Tamás : Sokféle szempont szerint; a bőrtünetek felismerése gyakran még egy gyerekorvosnak is komoly nehézséget jelent. Ha mégis a leggyakoribb bőrtüntekről beszélünk, akkor megemlíthetjük a klasszikus kiütéses fertőző betegségeket – zárójelben megjegyzem, ezeket azért kevesebbet látjuk manapság, részben a védőoltásoknak köszönhetően. 

Vannak más olyan virális vagy bakteriális fertőzések, amik szintén járhatnak bőrtünetekkel, illetve vannak a bőrnek olyan döntően gyulladásos betegségei, amik már akár a csecsemőkorban kezdődnek, és ezek is meglehetősen gyakoriak. Illetve lehetnek olyan bőrtünetek, amik mondjuk valamilyen más, akár súlyos szisztémás betegséghez, vérképzőrendszeri betegséghez tartoznak.

Eszter: Nézzünk meg pár, a LaMôme fórumon már korábban felmerült problémát és azt is, hogy milyen lehetőségeink vannak ezek otthoni kezelésére.

A bárányhimlő

Tamás: Ez is egy olyan betegség, amit manapság már ritkábban látunk, hiszen néhány éve van védőoltás a bárányhimlő ellen és ez a kötelező oltási sor része. Ennek ellenére például, pont a mai rendelésemen két bárányhimlős gyereket is láttam, ők idősebbek voltak és nem kaptak még védőoltást. A bárányhimlő általában apró pici piros kiütésekkel kezdődik, amiből aztán a hólyag képződik és nagyon jellemző rá, hogy testszerte bárhol, a hajas fejbőrön is megjelenhet. Néha csak egy-két kiütést látunk, főleg ha egy oltott gyerekben zajlik egy enyhe bárányhimlő. De olyan eset is van, amikor az egész testét a gyereknek elborítják a kiütések, akár a nyálkahártyát is, ami gyakran komolyabb problémát is okoz. 

Önmagában a bárányhimlős kiütéseket kezelni nem kell. Régen az volt a divat hogy különböző pasztákat, cinkrázót kentünk rá; ez tulajdonképpen csak a gyógyulást lassította és az elfertőződés lehetőségének az esélyét növelte. Ezért bárányhimlő esetében a legfontosabb az, hogy a gyereket nyugalomba helyezzük. Ha van egyéb tünete, akkor azt csillapítsuk; tehát hogy ha lázas, akkor lázcsillapítót kapjon. Ne fürödjön, hanem lehetőleg zuhanyozzon; a körmeit vágjuk rövidre és ami nagyon kínzó tünet lehet, az a viszketés, erre is van gyógyszeres csillapítási lehetőség antihisztaminokkal.

Eszter: Ez azt jelenti, hogy ha valaki megkapja az oltást, ettől függetlenül elkaphatja a bárányhimlőt?

Tamás: Igen, ez igaz a legtöbb oltásra. Sőt gyakorilag minden oltásra igaz, hogy 100 %-ban egyetlen-egy védőoltás sem előzi meg az adott betegséget, hanem csak nagyon lecsökkenti az esélyét annak, hogy elkapjuk azt a betegséget; vagy ha elkapjuk, akkor általában enyhe formában fog zajlani. 

A háromnapos láz

Igen, ez mindig egy utólagos diagnózis és döntően a csecsemők, kisdedek betegsége, és vírusfertőzés okozza. Az jellemző rá, hogy a kisbabáknak nagyon magas láza van általában három napig. Ehhez viszonylag jó általános állapot társul, esetleg enyhe vírusos tünetek, mint orrfolyás, kötőhártya gyulladás, esetleg lazább székletek. És, legalábbis ha olvasta a gyerek a tankönyvet, akkor a negyedik napon megszűnik a láz és testszerte jelentkeznek kiütések, amik aztán a végtagok felé terjednek, majd néhány nap alatt elmúlnak. 

Ami a zavart szokta okozni, hogyha a kisbaba különösebb diagnózis nélkül, csak a láz miatt valamilyen téves orvosi megfontolás okán antibiotikumot kapott, majd elmúlik a láz – ekkor mindenki nagyon boldog, viszont amint megjelennek a kiütések, akkor könnyen rá lehet sütni azt a gyerekre, hogy biztos allergiás az adott antibiotikumra, pedig nem erről van szó. 

A lepkehimlő

Ezen a képen a lepkehimlőnek a jellegzetes bőrtünetei láthatóak. Ez egy enyhe vírusos betegség, ami döntően az óvodásokat érinti. Nem is kötelező, hogy legyen bőrtünete, tehát nagyon sokan átesnek úgy rajta, hogy nincsen semmilyen bőrtünetük. Ha mégis, akkor általában enyhe vírusos tünetek jellemzik ezt a betegséget: légúti huruttal, orrfolyással, hőemelkedéssel; de néha semmilyen láz, vagy hőemelkedés nincsen. És aztán, hirtelen mintha arcon csapták volna a gyereket, jelentkezik kiütés az arcon, illetve a végtagokon. 

Nagyon jellegzetes, hogy a pici piros kiütések egybefolynak és néhány nap alatt egy hálózatos, csipkeszerű képet vesznek fel. Ez semmilyen speciális kezelést nem igényel. A jelentőségét az adja, hogy ha egy terhes nő elkapja ezt a vírust, akkor magzatkárosító lehet – erről viszont tudni kell. 

Az ótvar

Ez már nem vírusfertőzés, ezt baktériumok okozzák. Azt szoktuk látni, hogy a testen valahol, döntően az arcon, az orr környékén, a fül környékén valami pici hámsérülés keletkezik. És itt tudnak Staphylococcus-ok vagy a  Streptococcus-ok fertőzést kialakítani. Itt is egy pici piros gyulladással kezdődik a betegség, majd ez hólyagosodik, utána a hólyag teteje sérül és egy ilyen tipikus mész sárga pörk az, ami képződik és nagyon gyorsan terjed, mivel viszket. A gyerek magának is tovább tudja terjeszteni, illetve a vele szoros kontaktusban lévő mondjuk óvodai társaknak is. A kezelése az antibiotikus kezelés, és ez nem azt jelenti, hogy szájon át kell antibiotikumot szedni, ezt csak a súlyos esetekben van így. Általában elég egy lokális áztató kezelés, amivel fertőtlenítjük a bőrt és ezeket a pörköket leáztatjuk, eltávolítjuk. Majd aztán helyileg, krém formájában kapnak antibiotikumot a betegek és ettől általában néhány nap alatt szépen meggyógyulnak.

Eszter: Tehát kiütések esetében nem feltétlenül van otthoni kezelés, hanem minden esetben orvoshoz kell fordulni, ha ezeket a tüneteket észleljük.

Tamás: A kezelés az lehet otthoni, csak egyrészt a diagnózishoz általában orvosi segítség kell, illetve az azoknak a szereknek egy része, amivel ezeket a tüneteket kezelhetjük receptköteles is lehet.

Eszter: Az említett vírusfertőzésekkel kapcsolatban mikor érdemes orvoshoz fordulni?

Tamás: Amint az kiderül, hogy az előbb említett, döntően vírusfertőzéshez társuló bőrtünetek maguktól, vagy legalábbis egy kis segítő ún. szupportív kezelés mellett szépen gyógyulnak. Akkor kell orvoshoz fordulni, ha például az adott vírusfertőzésnek a bőrtünetének valamilyen felülfertőződését észleljük, illetve ha a betegség nem úgy zajlik, mint ahogy azt elvárjuk, vagy ahogy azt az orvosunk jelezte. Tehát például a bárányhimlős beteg a gyógyulás alatt újralázasodik, vagy valamilyen egyéb szövődményre utaló tünete lesz; mint például lehet középfülgyulladás, lehet tüdőgyulladás. 

A skarlát

A képen egy típusos skarlátos gyerek látható. Mindig megijednek az anyukák, amikor elhangzik a skarlátnak a diagnózisa, aminek ugye a szép régi magyar neve a vörheny. Ez egy streptococcus okozta fertőzés. A fertőzés döntően egy torokgyulladás, és ehhez társulnak aztán a bőrtünetek. A skarlátról mondják azt, kicsit viccesen hogy még a vak orvos is tudja diagnosztizálni, ugyanis a jellegzetes bőrtünetek, amik a nyakon és a mellkason kezdődnek, és aztán a hajlatokban jelentkeznek; a bőrtünetek főleg a hajlatokban kifejezetten érdes tapintásúak, viccesen azt mondják, hogy még egy sötét szobában is lehet diagnosztizálni. 

Amint említettem, ezt a betegséget egy baktérium okozza, egy ún. gennykeltő streptococcus, amit viszont kezelnünk kell. Ennek a kezelésére penicillint vagy valamilyen penicillin származékot használunk, és emellett a kezelés mellett általában tökéletesen gyógyul. Viszont vannak olyan szövődményei, vagy másodlagos betegségei, amikre oda kell figyelni; ilyenek lehetnek mondjuk a vesét érintő immun-patomechanizmusú gyulladás, a szívet érintő gyulladás, vagy ízületi gyulladás. 

A csalánkiütés

Ezen a képen egy csalánkiütés látható, amire az jellemző, hogy bárhol a testen megjelenhetnek ilyen piros, kiemelkedő, viszkető kiütések. Gyakran el kell keserítenünk a szülőket, mivel az esetek nagy részében nem derül ki a csalánkiütés oka. A leggyakoribb mégis az az úgynevezett infekció-asszociált urticaria, azaz a valamilyen fertőzéshez társuló csalánkiütés. És ha nem erről van szó, akkor kell keresnünk valamilyen allergént a háttérben ami lehet légúti- vagy táplálékallergia; ezek a leggyakoribb okok. 

Az allergia

Eszter: Az allergia egy fokozott immunválasz olyan anyagokra, amik valójában nem jelentenek fenyegetést a szervezetünkre. A köztudatban elterjedt az a nézet, miszerint a szervezetünkben felgyülemlett toxinok azok, amik kiváltják ezt a fokozott immunválaszt.

Tamás: Az igaz, hogy allergia általában olyan a környezetünkben lévő valamilyen banális anyagokra, fehérjére váltódik ki, ami az egyik embernél esetleg súlyos tüneteket okoz, viszont a legtöbbünk ennek semmi jelét nem mutatja. Azt nem gondolom, hogy valamilyen toxikus anyagok felhalmozódása lenne az allergiának a hátterében. Az viszont nagyon nem mindegy, hogy azokkal az allergénekkel, amik potenciálisan allergizálni szeretnek, mint a tej, tojás, földimogyoró, tenger gyümölcsei, azokkal mikor találkozik az illető. 

Az gondolhatnánk hogy akkor van esélye arra, hogy ne alakuljon ki, vagy kis eséllyel alakuljon ki allergia, hogyha ezekkel az allergénekkel minél később találkozunk. Viszont ennek sokszor az ellenkezője igaz. Azokban az országokban például, ahol megpróbálták később bevezetni a babáknak a földimogyorót (egy közismerten súlyos, fatális allergiához vezető allergén), azt tapasztalták, hogy az allergiák gyakorisága nemhogy csökkent, hanem megnőtt. 

Ugyanis sokkal egészségesebb az, hogy ha a baba a tápcsatornán keresztül még az anyatejes táplálás alatt, anyatejes védelemben találkozik az allergénnel és sokkal nagyobb esélye van arra, hogy allergiásan fog erre reagálni, ha mondjuk a bőrén keresztül, egy sérült ekcémás bőrön keresztül találkozik az allergénnel, ez esetben sokkal nagyobb eséllyel lesz allergiás reakció a későbbiekben.

Eszter: Akkor jól értem azt, hogy már az anyatejes táplálás hozzátáplálás során érdemes a babákat megismertetni ezekkel az anyagokkal?

Tamás:  Így van, tehát a korábbi nézetek amik azt mondták hogy ezeket halasszuk egyéves koron túlra vagy akár óvodás korra, ezek megdőlni látszanak és a különböző allergéneknél a korai, akár csecsemőkori bevezetést javasolják. Ez azért döntően egészséges babákra vonatkozik, tehát akinek valamilyen súlyos allergiás anamnézise van, vagy súlyos allergiás bőrtünetei ekcémája van, ott ez egyéni megfontolást igényel és adott esetben allergológussal, immunológussal érdemes konzultálni előtte. 

A seborrheás dermatitisz

A seborrheás dermatitis, ami a képen is látható, döntően a faggyúmirigyek gyulladása. Ha nagyon egyszerűen akarok fogalmazni, ez azokon a bőrterületeken jelentkezik, ahol fokozott faggyútermelés van: a hajas fejbőrön, a szemöldöknél, a fül körül, esetleg a mellkason. A hajas fejbőrön jelentkező formáját hívja a köznyelv koszmónak, ami akár egy hónapos korban is indulhat, és gyakran megszűnik mindenféle kezelés nélkül, a csecsemőkornak a második felére. Viszont zavarja a szülőket illetve lehetnek szövődményei is. 

A hagyományos népi gyógymódok itt jól működnek, tehát a megoldás gyakran az, hogy valamilyen olajos pakolást alkalmazunk a babánál és utána egy puha kefével ezt általában könnyen el lehet távolítani. Kialakulásában azt találták az elmúlt években, hogy biztosan van szerepe a gombás fertőzéseknek is. Tehát a különösen makacs esetekben gombaellenes készítménnyel illetve gyulladáscsökkentő krémekkel oldhatjuk meg ezt a problémát. 

Az ekcéma

Az ekcéma az sokakat, és egyre többeket érintő betegség. A lényege tulajdonképpen az, hogy a bőr felső rétege nem tudja a folyadékot megkötni, kiszárad, berepedezik és tökéletes kapuja lesz annak, hogy különböző fertőzések,  allergének behatoljanak rajta. Gyakran egy úgynevezett atópiás kaszkádnak a része, ez azt jelenti hogy hogy a kisbabának már születése után bőrproblémák lesznek és később más típusú allergiás betegségei asztmája, aztán nagyobb korában szénanáthája is lesz.

Eszter: Az ekcémát nagyon sok esetben a gyermekek nem növik ki, van esetleg valami olyan hajlamosító tényező amire érdemes odafigyelni?

Tamás: Döntően genetikai tényezők állnak az úgynevezett atópiás hajlam hátterében. Itt is igaz az, ha egyik szülő érintett, akkor jelentősen megnő a kisbabánál is az ekcémának az esélye; illetve hogyha mindkét szülő érintett, akkor meg nagyon nagy eséllyel ekcémás lesz a kisbaba is. 

A genetika ellen nem tudunk mit tenni egyelőre, de vannak olyan olyan egyéb hajlamosító tényezők, vagy olyan faktorok amik ellen viszont tehetünk. Sok édesanya megfigyeli azt hogy pl. bizonyos időjárási tényezők, hideg időszakban felerősödik az ekcéma; ugyanúgy a fokozott izzadás sem tesz jót az ekcémának. Az is igaz, hogy gyakran valamilyen fertőzés kapcsán lángol fel az a bőrbetegség és sokan beszámolnak arról, hogy emocionális stressz hatására is fellángolhat az ekcéma.

Eszter: Sokszor az ekcéma kezelésére szteroidos krémeket javasolnak az orvosok, de vannak olyan anyukák, akik viszont jól ódzkodnak ettől. Te mit gondolsz erről és vannak esetleg alternatívák?

Tamás: Mindenképpen vannak alternatívák és soha nem a szteroid az elsőnek választandó. Azért azt hozzá kell tenni, hogy ezek lokális kezelések. Bár fel tud szívódni a szteroid a bőrről, de általában ennek mellékhatásai csak akkor alakulnak ki, ha hosszan alkalmazzuk, és ezt igyekszünk elkerülni. A legfontosabb az, hogy a bőrnek a védő, barrier funkcióját helyre tudjuk állítani. Ez azt jelenti hogy próbáljuk minél kevésbé tovább sérteni ezt az egyébként is sérült bőrt. 

Az ekcémás kisbabáknak azt javasoljuk, hogy ne túl meleg vízben fürödjenek, és rövid ideig fürödjenek. Amikor szárazra törli őket az anyuka, akkor tényleg lehetőleg ne egy durva megtörlés legyen, hanem szinte csak a folyadék felitatása a bőrről. És ami az ekcémának kedvezni tud, azok a különböző habfürdők, illatos szappanok; ezeknek a kerülése mindenképpen javasolt. És a fürdés után, de akár napjában többször is a bőrnek a zsírozó kezelése, a testápoló kezelése nagyon lényeges. 

Ezzel együtt is lehetnek olyan szituációk, amikor már mindent megteszünk és mégis, a bőrtünetek fellángolnak. Ilyenkor jöhet szóba, de általában csak rövid ideig a helyi gyulladáscsökkentő, adott esetben a szteroidos kezelés is. 

A petechiae

Ezen a képen egy pici bevérzés, petechia látható. Ez az egyik rettegett bőrtünete az orvosoknak, mert állhat mögötte egészen banális betegség, és állhat mögötte életet veszélyeztető állapot is Nagyon leegyszerűsítve, a petechiák akkor keletkeznek a bőrön, amikor valamiért a vérlemezke számunk leesik, ez lehet valamilyen immun-mechanizmussal összefüggő állapot, lehet valamilyen súlyos fertőzésnek a következménye, lehet a csontvelő működésének elégtelensége például egy leukémiában, illetve lehet az, hogy egy tökéletes vérkép mellett produkál a gyerek petechiae-kat. Ilyenkor általában az erek károsodása, gyulladása, az úgynevezett vasculitis okozza a tüneteket.

Eszter: Petechia a gyanújának esetében mire figyeljen oda a szülő?

Tamás: Nagyon gyakran kapok olyan telefont a szülőktől, hogy van egy lázas gyerek és kiütések jelentkeztek rajta. Én akkor nagyon gyakran azt kérem tőlük, hogy nyomjanak egy üvegpoharat erre a kiütésre, és ha a kiütés eltűnik akkor az nem petechia. Akkor egy picit nyugodtabbak lehetünk már. Ha a kiütés nem tűnik el, akkor az minden esetben egy  petechia vagy bevérzés, azt minden esetben komolyan kell venni.

A hematóma

Az ezen a képen egy bevérzés, hematóma látható. Ezek általában banális bőrtünetek, hiszen minden kisgyerek esik el és kisebb-nagyobb sérülések érik. Látjuk ilyenkor, hogy a vér kilép a szövetek közé és utána a benne lévő hemoglobin elbomlik, ennek megfelelően a színe szépen változik a lilás-feketétől, aztán zöldes és sárgás színben csap át néhány nap után. Ami biztosan kóros, ha ezek a hematómák különösebb trauma nélkül keletkeznek, vagy pici traumára is nagy bevérzések keletkeznek, ilyenkor valamilyen véralvadási zavart kell keresni a háttérben.

Eszter: Köszönjük szépen a beszélgetést Tamás! A következő alkalommal is szeretettel várunk.

Tamás: Én köszönöm a lehetőséget.

Eszter: Nektek pedig köszönjük a figyelmet Mamik, legközelebb találkozunk.

Scroll to Top