Babahordozás: fókuszban a hordozókendő

A hordozókendő az egyik leghasznosabb kiegészítőnek bizonyult számomra, mindaddig, amíg a gyerekeim kicsik voltak. Sajnos vagy szerencsére, mindketten “ölbebabák” voltak, ezért nagyon hamar egy élhető alternatívát kellett keresnem, aminek segítségével a kislurkónak is meg tudtam adni azt a szeretetet, nyugalmat és közelséget, amire vágyott, közben pedig én is tudtam végezni a dolgom.

Nekem bevált, és sokan állítják, hogy ez az egyik legtermészetesebb módja a gyereknevelésnek; ami nem is csoda, hiszen a történészek szerint a babahordozást már az őskorban is ismerték.


A babahordozás története


A babahordozás története szorosan összefonódik az emberi kultúrával, hiszen a hordozás az egyik legősibb módja a csecsemők gondozásának és nevelésének. A hordozás során az édesanya mindig biztonságba tudhatta a babáját és azonnal elláthatta a picurt, miközben vándorolt a törzzsel, gyűjtögetett, a földeken dolgozott vagy egyéb háztáji teendőket látott el. Kultúránként és korszakonként különféle hordozási módszerek léteztek, de minden hordozási mód azon az elven alapult, hogy az édesanya valamilyen formában a testén rögzítve hordozta a kisbabát.

Kezdetekben a hordozókendők egyszerű anyagokból, állatbőrből vagy egyéb szövetekből készültek, amelyeket a felsőtestre kötöttek vagy rögzítettek. Ezek a hordozóeszközök lehetővé tették a kisbaba testközeli hordozását, ami megvédte őt a potenciális veszélyektől és egyúttal lehetővé tette az édesanya számára a mindennapi teendők elvégzését. 

A különböző kultúrákban különféle hordozási eszközök és módszerek alakultak ki, például az ősi kínai kultúrában a „mei tai” (vagy meh dai) nevű hordozót használták, amely szinte változatlan formában a mai napig nagy népszerűségnek örvend. Az ókori görögök és rómaiak is használtak hordozóeszközöket, ezeket hívjuk a mai babahordozó kendők elődeinek.

Későbbiekben a társadalmi átalakulások, a dajkák, majd az óvodák kialakulása és a babakocsik megjelenése időszakosan háttérbe szorította a babahordozás ezen formáját; viszont az 1970-es években, az modern hordozók ősanyjaként is ismert Didymos márka megalakulásával lassanként újra divatba jöttek a babahordozók. Ezek a babahordozók vagy a régi hordozási eszközök mintájára, vagy pedig a modern kor vívmányait felhasználva készültek.

Napjainkban a babahordozás újra népszerű a mamik körében, ugyanis a hordozás támogatja az édesanya és a kislurkó közötti szoros kötelék kialakulását és nem utolsó sorban praktikus, ugyanis visszaadja az édesanya mozgásszabadságát is. 

Milyen hordozási lehetőségeink vannak?

A modern kori babahordozók az évezredes babahordozási szokásokat és hordozókat alapul véve készültek, és míg egyesek szinte változatlan formában születtek újjá, addig mások maximálisan kihasználták a modern kor innovációit. A következőkben összegyűjtöttem a leggyakrabban használt babahordozókat:

  1. Hordozókendő: Rugalmas vagy nem rugalmas anyagból is készülhet, a hordozókendő segítségével a szülő különböző pozíciókban, elöl és háton is hordozhatja vele a kislurkót.
  2. Kenguru: A kenguru a modern kor egyik vívmánya, segítségével a babóca a lábait a hordozó két oldalán lelógatva ül; ez a fajta hordozó lehetővé teszi azt is, hogy a baba a szülő felé fordulva üljön, míg mások előre néző pozíciót is lehetővé tesznek. 
  3. Hátizsák stílusú hordozó: Ezek a hordozók a babát a szülő hátán rögzítik, ideálisak és egyúttal biztonságosak hosszabb kirándulásokhoz.
  4. Ring sling, vagy gyűrűs hordozó: Ez egy kisméretű hordozókendő, amely egy gyűrű segítségével rögzíthető a szülő testén. A gyűrű lehetővé teszi a hordozókendő könnyű felvételét és a testre szabott illeszkedést.
  5. A Mei Tai: A hagyományos kínai hordozó, amely egy szövetdarabból és négy darab rögzítő pántból áll, amit a szülő a testére köt. A Mei Tai kényelmes és könnyen használható, segítségével elöl és háton is hordozható a kislurkó.

Hány éves kortól ajánlott hordozni?

Hordozni újszülött kortól is lehet, ebben az esetben a hangsúly a megfelelő hordozási módszer és eszköz kiválasztásán van, hiszen fontos, hogy az adott hordozási mód ergonomikus legyen, és megfelelő támogatást nyújtson a babóca fejlődő csontrendszerének.  Az alábbiakban összegyűjtöttük az általános irányelveket a hordozásra vonatkozóan, de mindenképpen javasoljuk, hogy a számodra szimpatikus hordozó kiválasztása előtt konzultálj a gyerekorvossal vagy egy hordozási tanácsadóval:

  1. Újszülött kortól 4-6 hónapos korig: Ebben a korban a legfontosabb szempont a baba fejének, nyakának és gerincének megfelelő tartása. A sima és rugalmas hordozókendők és a Mei Tai típusú hordozók kiváló választás ebben az időszakban, ugyanis ezek a hordozókendők (jól használva) megfelelő támasztást, tartást biztosítanak a kisbaba fejének és gerincének. Fontos, hogy a baba hátára és nyakára törölközőt vagy hordozóbetétet helyezzünk a fej megfelelő tartásának érdekében.
  2. 4-6 hónapos kortól 1 éves korig: Ebben az időszakban a baba már tartja a fejét és tud ülni ezért a hordozási eszközök és pozíciók választéka is bővül. A kenguru és a hátizsák stílusú hordozók is használhatók már ebben a korban.
  3. 1 éves kortól: Ebben az időszakban a baba már egyedül ül, kúszik-mászik, lassan lábra is áll, és elkezdi felfedezni a környezetét. Ebben a korban már nincsenek megkötések arra, hogy milyen stílusú hordozót válasszunk, hagyatkozzunk a saját kényelmi szempontjainkra és teherbírásunkra. A baba súlynövekedésével egyre inkább előtérbe kerülnek azok a hordozók, amelyek a háton hordozást is lehetővé teszik, illetve ilyenkor fontos a könnyű használat is, hiszen a kis felfedező gyakran le- és felkéredzkedik a mami ölébe.

Legnépszerűbb hordozási formák: kenguru vs. hordozókendő

A kenguru és a hordozókendő a két legnépszerűbb hordozóeszköz, mindkettőnek megvannak a saját előnyei és hátrányai, nemcsak a kisbaba, hanem a szülő szempontjából is. Az alábbiakban összegyűjtöttük mindkét babahordozó előnyeit és hátrányait is, remélve, hogy informatív cikkünk hozzásegít majd a tökéletes babahordozó kiválasztásában.

A kenguru egy modern hordozó, amely készítésekor felhasználták a modern kor számos vívmányát: jól szellőző anyag, amely megfelelő hőszabályozást biztosít; kapcsok és hevederek; amelyek segítségével csak néhány összepattintás és a kislurkó máris a szülőn “lóg”. Ezért a kenguru az egyik legfelhasználóbarátabb babahordozási forma, ugyanis könnyű felvétele és egyszerű használata lényegesen leegyszerűsíti a szülő dolgát. 

A kengurut jellemzően a kislurkó 4-6 hónapos kora után ajánlják, amikor a kicsi már biztosan tartja a fejét és ül. A kenguruban való hordozás során a kisbaba ülő pozícióban van és a lábacskái a hordozó két oldalán lógnak le; a kenguru fajtájától függően ebbe a hordozóba a babócát előre néző vagy pedig a szülő felé néző pozícióban is belehelyezhetjük. A kenguru választásnál, a kétoldalt lelógó lábacskák miatt kiemelten fontos odafigyelni arra, hogy olyat válasszunk, amely megfelelően tartja a kicsi csípőjét. Ez a hordozási forma könnyen rossz hatással lehet a kisbaba fejlődésére, ha a picur csípője és gerince nincsen megfelelően megtámasztva.

A kenguru lehetséges hátulütői, amelyeket érdemes megfontolni a hordozó kiválasztása előtt:

  • Lehetséges, hogy nem megfelelő a kialakítása: Nem minden kenguru van megfelelően kialakítva; a kicsi lábainak oldalra való kilógatása olyan helyzetet teremthet, amely nem támogatja a baba gerincének és csípőjének megfelelő fejlődését.
  • Helytelen csípőpozíció: A kenguru hordozók nem minden esetben biztosítják a megfelelő csípőpozíciót a babának. 
  • Az sem mindig jó, ha a kicsi előre néz: Ez a pozíció hosszú időn keresztül nem ajánlott, ugyanis az előre nézés során túl sok inger éri a babócát, ami a fejlődő idegrendszer túlterheléséhez és túlstimulálásához vezethet.
  • Nem testreszabott illeszkedés: A kenguru hordozók néha nem biztosítanak olyan testre szabott illeszkedést, mint a hordozókendők. Ez a szülők és a babák kényelmét is befolyásolhatja.
  • Súlyelosztás: Néhány kenguru hordozó nem rendelkezik megfelelő pántokkal vagy hevederekkel a súly egyenletes elosztásához, és ez nem megfelelő és nem jól elosztott terhelést biztosít, ami hosszabb távon váll- és hátfájdalomhoz is vezethet. 

A fent említett hátrányok nem minden kenguru hordozóra érvényesek, ugyanis a hordozók tervezői is igyekeznek lépést tartani a termék iránt támasztott elvárásokkal, így sok modern kenguru hordozó tervezése ergonomikusabbá vált a baba és a szülő számára is. Azonban fontos átgondolni a fenti szempontokat, és alaposan utánanézni, majd kiválasztani a megfelelő kenguru hordozót, amely támogatja a baba egészséges fejlődését és a szülő kényelmét.


A hordozókendő az egyik legtermészetesebb hordozási eszköz, ez tulajdonképpen egy hosszú textilanyag, amelyet a szülő köt a testére, és ebbe helyezi be különböző módokon a babócát. A hordozókendő egészen újszülött kortól használható, a kislurkó 2-3 éves koráig és helyesen használva megfelelő támogatást nyújt a kisbaba gerincének, csípőjének és lábacskáinak. 

A hordozókendő egy másik nagy előnye, hogy a szülő és a baba testtípusától és magasságától függetlenül használható, ugyanis a baba kényelmes elhelyezését követően annyi csak a szülő dolga, hogy egy kötéssel a megfelelő helyen rögzítse a kicsit. A hordozókendők sokféle hordozási pozíciót tesznek lehetővé, beleértve az ergonomikus előre néző, hátra néző és oldalra néző helyzeteket is. A megfelelően megkötött hordozókendő egyúttal támogatja a pici fejlődő csont- és izomrendszerét. 

Az ideális hordozókendő jól szellőző, természetes anyagból készült, amely a nyári nagy melegben védi a kicsit az erősen tűző naptól, viszont a meleg ellenére megfelelő szellőzést is biztosít mind a maminak, mind pedig a picinek. A hideg, szeles és esős időkben pedig a hordozókendőben jól el lehet bújtatni a kislurkót, a kendő anyaga megfelelő védelmet nyújt az időjárás viszontagságai ellen is.

Emellett nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy a hordozókendő anyagösszetétele mellett a kinézete is sokat számít; a La Môme webshopban kizárólagosan kapható Koala Babycare babahordozói pontosan ilyenek, kellemes tapintású, jól szellőző és organikus anyagösszetételű termékek, melyek az olasz trendeket követve elegáns kinézetükkel is megszólítják a mamikat. És ne feledd, a hordozás támogatja a szoros anya-gyermek kötelék kialakulását, megnyugtatóan hat az édesanyára is és erősíti a kicsi biztonságérzetét.

Bár a hordozókendőknek számos előnye van, néhány hátrány is felmerülhet a használata során. 

  • Tanulási görbe: A hordozókendők megfelelő és biztonságos kötése időbe telik, és tanulási görbével járhat. Először talán nehéz megtalálni a megfelelő kötéseket és hordozási módszereket, ami zavaró lehet, különösen a kezdeti időszakban.
  • Időigényes: A hordozókendő helyes kötése időigényes folyamat lehet, különösen akkor, ha gyorsan kell be- vagy kibonthatónak lennie. Ez nehézséget okozhat, ha sietős helyzetekben vagy nyilvános helyeken szeretnéd használni.
  • Anyag hossza és bonyolultság: A hordozókendők hosszú anyagból készülnek, és a megfelelő kötési technika megtalálása és alkalmazása időt vehet igénybe. Az emberek néha összezavarodhatnak a különböző kötéseket illetően, ami frusztráló lehet.

Fontos megjegyezni, hogy a hordozókendő a fenti hátrányok ellenére is az egyik legnépszerűbb hordozási forma és a használatában tapasztalható nehézségek gyakorlással teljesen eltűnnek. A La Môme webshopban kizárólagosan kapható Koala babahordozók különféle típusukkal (rugalmas anyag, nem rugalmas anyag és többféle, egyszerűsített megkötési formával) innovatív módon igyekeznek megkönnyíteni a mamik dolgát és egyszerűbb használatot biztosítani. De ha mégis, valamilyen okból kifolyólag a hordozókendő használata túl bonyolultnak vagy kellemetlennek tűnik, mindig van lehetőség más típusú babahordozók kipróbálására is.

Összefoglalás

A babahordozás nagyon elterjedt, ugyanis ez a módszer egyfajta “mozgási” szabadságot biztosít a maminak, míg a kislurkónak megadja az anyaöl biztonságát és nyugalmát. A legnépszerűbb babahordozók a kenguru és a hordozókendő, de ezeken kívül nagy népszerűségnek örvend a Mei Tai, a gyűrűs hordozókendő és a hordozó hátizsák is. 

Ha neked is “ölbebabád” van és szeretnéd kipróbálni a hordozás nyújtotta szabadságot, akkor már csak a megfelelő hordozóeszközt kell kiválasztanod. Attól függően, hogy mekkora a kislurkó és számodra mik a legfontosabb szempontok a hordozás során, máris leszűkítheted a választékot. 

A kényelem mellett figyelj a hordozó kialakítására, hogy megfelelő tartást biztosítson a kislurkónak és a Te hátadnak is; de ha még így is nehéz a döntés, kérd ki egy hordozási tanácsadó segítségét, bérelj ki egy hordozóeszközt egy próbanapra, vagy vegyél részt egy hordozási nyílt napon!

Ha hasznosnak találtad a cikket, kérlek oszd meg a barátaiddal és ismerőseiddel az alábbi lehetőségek egyikén.

Share via
Scroll to Top
Send this to a friend