Hogyan válaszd ki a számotokra tökéletes babakocsit?

Első babádat várod vagy tovább gyarapodik a család, és szeretnéd nekik is mindenből a legjobbat adni? Bizony, nem könnyű, főleg újdonsült szülőként – de a jól megválasztott babakocsi egy fontos lépés ezen az úton, hiszen megváltoztathatja napi közös rutinod a babával. A megfelelő babakocsi ugyanis nemcsak egy biztonságos hely a picúrnak, ahol kényelmesen szundikálhat, vagy nézelődhet, hanem ennél jóval több: egy sokoldalú társ, ami megkönnyíti nektek a mindennapi teendőket.

Na, de ekkora kínálat mellett mégis hogyan találd meg a tökéleteset? Hiszen a piac telített a különböző típusú modellekkel, márkákkal és árakkal, mami legyen a talpán, aki ügyesen eligazodik ebben a babakocsi rengetegben – ráadásul sok esetben szakszerű segítséget se nagyon kapunk a bababoltokban. Cikkünkben olyan praktikus szempontokat szedtünk nektek össze, melyek megkönnyítik a választást, hogy végül tényleg az igazit vásároljátok meg.

1. Mi az, amit mindenképpen fontolj meg a babakocsi vásárlása előtt

Egy biztonságos, megbízható és könnyen kezelhető babakocsi mindenképpen kötelező darab. Amikor elkezded a vadászatot, az első és legfontosabb, amit meg kell fontolnod, az a költségvetés, hiszen alapvetően ez határozza meg a kategóriát, melyekből válogathatsz majd. Ezután a lehetőségek szűkítéséhez érdemes átgondolni, hogy hol, hogyan, mennyit fogod majd leginkább használni a babakocsit. Ehhez tegyél fel magadnak néhány kulcskérdést:

1.1 Hol fogjátok elsősorban használni?

Ha elsősorban városi sétákat tervezel a lurkóval, akkor sok középkategóriás modell túl nagy és széles lehet, melyek nem ideálisak a szűkebb városi utcákra. Városi mindennapi szaladgálós, vagy terepen való használatra egy szuperkönnyű, egyszerűen kezelhető, kézre álló, sportos darab lehet ideális. 

Azonban, ha hosszabb kintléteket tervezel, akár altatnád is rendszeresen benne a picit, akkor fontos a kényelem, a zökkenőmentes haladás, sőt, az sem hátrány, ha egy hosszabb kirándulásra, akár utazásra jó sok egyéb kelléket is bele tudsz pakolni a kocsiba, amire csemetédnek szüksége lehet majd. Ezekre az esetekre inkább egy komfortos, nagyobb méretű, sokoldalú babakocsit ajánlanánk.

1.2 Hol fogjátok majd tárolni?

Fontos szempont hosszabb távon a babakocsi tárolhatósága. Nem mindegy, hogy esetleg szűkebb helyen kell-e neki helyet találni, ahol nincs felesleges tér, hiszen akkor egy könnyen összecsukható típus a megfelelő választás, ami minimális helyet foglal el. Az egy kezes összecsukhatóság persze utazáskor sem hátrány, ilyenkor jó, ha praktikusan, könnyedén ki-be lehet tenni az autóba és igény esetén pár mozdulattal menetkészre állítható. Amennyiben bőven van helyetek otthon a babakocsi tárolására, akkor érdemes megfontolni, hogy legyen akár egy összecsukható, kisebb súlyú verzió az utazásokra és egy nagyobb, több tárolóhellyel rendelkező a rövidebb kiruccanásokra.

1.3 Mennyi cuccal közlekednétek általában?

Az, hogy mekkora tárolókapacitásra van szükséged a babakocsiban, abszolút egyéni preferencia és életmód kérdése. Az a fajta mami vagy, aki a mosogatón kívül mindent magával visz, amikor elhagyja a házat, vagy az, aki könnyedén utazik, csak a legszükségesebbekkel? Gyalogosan, vagy mindig autóval jársz vásárolni? Inkább elraknád a pelenkázótáskádat, vagy cipelnéd? 

Ezekhez hasonló, praktikus kérdéseket érdemes feltenned magadnak, és a válaszok alapján kiválasztani a neked legmegfelelőbb típust. Vannak egyszerűbb szerkezetű, kis súlyú kocsik, amelyeknél nem a nagy tárolóhely volt az elsődleges szempont a kialakításnál, ezt akkor válaszd, ha nem fog gondot okozni az esetleges helyhiány. 

Azonban, ha az a mami vagy, aki biztos, ami biztos magával viszi a fél háztartást, neked egy igazi kapacitásbajnok nagyágyúra van szükséged!

1.4 Újszülött, vagy nagyobb baba számára kerestek kocsit?

Honnan tudod, hogy egy babakocsi újszülöttbarát? Ellenőrizd a részleteket! 

Egyes babakocsik mély dőlésszögű módot kínálnak, ami azt jelenti, hogy az újszülöttet már az első naptól kezdve ebbe helyezheted – egyéb kiegészítők nélkül. De sok modell jobban megfelel azoknak a csecsemőknek, akiknek még kitámasztást igényel a nyakuk, vagy csak nem tudnak még felülni támasz nélkül, ami általában a hatodik hónapban történik meg. 

Előfordulhat, hogy autósülést vagy opcionális táskát kell csatlakoztatni ahhoz, hogy egyes modellek csecsemőkész állapotba kerüljenek. Vásárlás előtt tudakold meg ezeket a részleteket!

1.5 Mennyi ideig tervezitek használni?

Érdemes átgondolni, hogy meddig tervezitek majd a kocsit használni. Ha csecsemőkor után váltanátok, akkor olyat keress, ami csak erre az időszakra javasolt! 

Bár úgy tűnhet, hogy bizonyos modellekért többet fizetsz, az újszülött kortól egészen a kisgyermekkorig történő alkalmazhatósággal hosszú távon valójában pénzt takaríthatsz meg. Tehát ha nem ragaszkodsz ahhoz, hogy minden életkorhoz csakis az arra ajánlott babakocsit vásároljátok, akkor érdemesebb egy ilyen darabbal kalkulálni. 

Az előrelátó tervezés során az is tisztázódhat, hogy az első baba után később szeretnétek a többi picúrotok számára is használni ugyanazt a babakocsit. Ha igen, mindenképpen érdemes a minőségre fókuszálni és “hosszú távú értéket” vásárolni, hiszen ez egy befektetés lurkóid kényelmes mindennapjaiba. Válassz egy olyan modellt, ami több tesót is jól fog szolgálni! 

Azt is vedd fontolóra, hogy milyen kiegészítőket adhatsz hozzá: autósülést, álló- és vezetési lökhárítót vagy kiegészítő ülést egy újabb baba számára, mely esetben akár az ikerkocsivá alakítható modellt is érdemes lehet megfontolni.

Mi mindenre gondolunk! – Pár extra jótanács

A fentieken kívül érdemes átgondolni, hogy mennyire egyszerű a babakocsi használata. Miután végeztél némi kutatást és leszűkítetted a választási lehetőségeket a szóba jöhető darabokra, okos és praktikus tanács, ha személyesen végzel egy tesztet a kiszemelt kocsikkal, így egyszerűen összehasonlíthatod kedvenceidet.

De vedd figyelembe, hogy a sima és fényes boltpadló nem feltétlenül árulja el, hogyan fog működni egy adott modell egyenetlen járdán vagy dombos terepen. 

Ezekre figyelj:

– Simán tudod kormányozni?
– Egy kézzel is tudsz vele manőverezni?
– Hogyan veszi be például a szűk kanyart? 

Persze nem is lennél igazi mami, hogyha már minden praktikus kérdésre meg is van a válasz, akkor még fontolóra vegyél egy nagyon is lényeges kérdést: naná, hogy a menő design-t!  

Tényleg fontos a babakocsi súlya? Ha úton vagy, mindig jobb a könnyebb. De vedd figyelembe a részleteket, mert egyes gyártók a 25 kilós babakocsit könnyűnek nevezik, míg vannak valóban pehelysúlyúak, melyek mindössze 5-6 kilogrammot nyomnak. Ha például városban élsz, ez a pár kiló bizony óriási különbséget jelent! Képzeld csak el, ahogy egy babát, egy pelenkázótáskát és egy babakocsit viszel fel a végtelen lépcsőkön, vagy éppen húzol fel a metróra!

Egy vérbeli mami az egyre változékonyabb időjárást is bekalkulálja életébe! Nem mindegy, hogy újszülötteddel a téli fagyos hidegben, vagy a nyári kánikulában történnek az első hónapok sétái. 

Ennek megfelelően az évszakhoz leginkább passzoló típust válaszd picikédnek! Téli napokra jó kis kuckó lehet egy kibélelhető, nagy mózeskosárrésszel rendelkező fekvő helyzetben használt babakocsi, míg nyáron a napvédelem biztosítása a legfontosabb, amihez egy praktikus, UV védelemmel ellátott babakocsi dukál.

2. Melyik babakocsi funkciókat érdemes letesztelni vásárlás előtt?

Azt gondolod egy sima utcai séta során semmi rossz nem történhet, de hidd el, jobb mindenre felkészülni. Ahogy a babakocsik típuslistája is bővült az évek során, úgy növekedett a velük járó funkciók száma. A napi városi sétáknál is kardinális fontosságúvá válhat egy-egy biztonsági funkció: praktikus fékek, ötpontos biztonsági öv, megfelelő felfüggesztés, és persze nem árt, ha a babakocsi jól teljesített a biztonsági és törésteszteken. 

A babakocsi egyes funkciói biztonságosabbá és kényelmesebbé teszik a baba utazását, míg mások, mint például a pohártartók és a bevásárlókosarak, nektek szülőknek próbálják komfortosabbá tenni a babakocsis utakat. Íme néhány olyan babakocsi-funkció, amelyek gyermeked jóléte szempontjából kiemelkedően fontosak lehetnek: 

Biztonsági funkciók

Ha a legtöbbet szeretnéd kihozni a biztonságból, akkor szerezz babakocsit robusztusabb kialakítású biztonsági övvel és comb közötti hevederrel. 

Egyes babakocsiknak csak derék- és lábhevederük van, de sokukhoz állítható, ötpontos heveder tartozik (két pánt a vállakon, kettő a combnál, és egy ágyékpánt), hasonlóan az autóülésekben találhatóakhoz. Ezek megakadályozzák, hogy a baba elcsússzon vagy kiessen, ha a babakocsi felborul, vagy esetleg kimásszon, amikor éppen nem rá figyelsz. (Ilyen nyilván soha nem fordul elő, de ha mégis…) A hevedereknek állítható magasságúaknak kell lenniük a megfelelő illeszkedés érdekében. 

Mindig ellenőrizd, hogy a vásárolni kívánt babakocsi megfelelő rögzítőfékkel rendelkezik-e, amely kényelmesen kezelhető és ténylegesen rögzíti a két kereket.

Összecsukhatóság

Sok szülő úgynevezett “egykezes” babakocsit keres, amely egy kézzel is könnyedén összecsukható. Ez sokkal könnyebbé teheti a babakocsi tárolását otthon vagy az autó csomagtartójában. 

A babakocsit egyetlen gyors mozdulattal összecsukhatod, miközben a másik karodban a kicsit tartod. Az összecsukhatóság a tárolás szempontjából is fontos, hiszen sokaknak élet – de legalábbis hely – mentő, ha akár kis helyen is elfér a kocsi, vagy éppen összecsukható mózeskosara van.

Bár az egykezes összecsukhatóságot úgy hirdetik, hogy bárki egy szempillantás alatt elsajátíthatja, azért ez is olyasmi, amit érdemes előtte párszor kipróbálni, hogy ne éles helyzetben, nagy sietésben derüljön ki, hogy mégsem annyira pofon egyszerű folyamat. 

Mit érdemes tudni a kerekekről?

Ha sokat terveztek sétálni a kicsivel, válasszatok levegővel töltött vagy gumiburkolatú habbal töltött kerekeket. Ezek sokkal tovább fognak kitartani, mint egy babakocsi műanyag kerekekkel. 

A terepjárós megjelenésű babakocsikra is van igény, hiszen minél nagyobbak a kerekek, annál könnyebb a járdaszegélyek és a durva felületek közötti manőverezés is. A legtöbb babakocsi elöl dupla kerekekkel rendelkezik, amelyek elforgathatók, hogy megkönnyítsék a kormányzást. 

Az első kerekek két állásban lehetnek: teljesen elforgatható a sima felületekhez, vagy előre néző helyzetben rögzítve egyenetlen terepen. Néhány háromkerekű babakocsi egy első kerékkel rendelkezik, amely nem forog, ezeket nehezebb lehet manőverezni. 

A rosszul beállított és laza kerekek krónikus babakocsi-problémát jelentenek. A jó felépítés egyik jele, ha a kerekek egyenletesen ülnek a padlón, amikor a baba a kocsiban van.

Mosható anyagok

Elkerülhetetlen, hogy a kisbaba rendetlenségének bizonyos “eleme” rákerüljön a babakocsira is. Legyen szó váladékról, kiömlött italról, szétkent krémről, rágcsálnivalóról vagy bármilyen koszról — ezek az alattomos részecskék a legkisebb résekbe is utat találnak. 

A babakocsi tisztítása egyike a legkellemetlenebb, de szükséges feladatoknak. Így érthető, hogy az anyagokat mosógépben moshatóvá tenni igazi felüdülést nyújthat a mamiknak. Ha az anyag nem eltávolítható, ellenőrizzétek, hogyan ajánlott a tisztítás. Az pedig, hogy milyen gyakran tisztítsd, a rendetlenség mértékétől és a te személyes szennyeződéstűrő képességedtől függ. 

A takarító mamik azt javasolják, hogy a babakocsit hetente vagy akár minden használat után legalább fel kell porszívózni és áttörölni, de sok esetben elég szezononként egy-egy alaposabb tisztítás. Az öntisztulás sajnos illúzió, még a legjobb babakocsiknál is.

A babakocsi tárolókosara

Gondold át, egy átlagos sétához hány tárgyat tennél a babakocsi kosarába. Lehet ez a babád felszerelése és mellé még olyan dolgok, amiket útközben szereztek be. Ha sokféle holmival mászkálsz, mindenképpen egy szélesebb nyílású, nagy tárolókosaras típust válassz magatoknak, ami könnyebbé teszi sok kisebb-nagyobb tárgy tárolását és a dolgok kivételét-berakását. 

De még, ha nem is vásároltok, csak kiugrotok egy sétára, ne feledd, akkor is sok-sok cuccod lesz. Elég, ha csak a pelenkázófelszerelésre, a tartalék ruhákra, az ilyen-olyan cumikra, cumisüvegekre, babakrémekre, és persze az úton talált, hazacipelendő kövekre, virágokra, gesztenyékre gondolsz – szóval egy alap kosárral mindenképpen jó, ha tervezel. 

Napernyő, esővédő, szúnyogháló, UV-védelem

Ha kirándulós, természetközeli, mászkálós mami vagy, a babád sok napsütésnek, esőnek vagy egyéb természeti elemnek lesz kitéve. 

A babakocsira szerelhető napernyővel a kocsi egy biztonságos, kényelmes hellyé változik a pindúrok számára még tűző nap esetén is. A megfordítható (vagy 180 fokban mozgatható) kupola megvédi a babát a naptól vagy az elölről-hátulról érkező széltől. Egyes baldachinok tetején átlátszó műanyag ablak található, így séta közben is szemmel tarthatod babádat. Az ablak (vagy kilátónyílás) jó kis kiegészítő a picinek, többet fogjátok használni, mint gondolnád. Esővédőt általában külön vásárolhatsz a babakocsihoz, melyet egyszerűen csak rá kell húzni elölről. 

A babakocsi méretei 

Figyeljünk a babakocsi magassági és súlybeli korlátaira. Főleg, ha gyakran kell emelgetni, mert lépcsők vannak a kedvenc útvonalakon, vagy időnként elromlik a lift, avagy gyakran tömegközlekedik a mami. 

Említettük korábban, hogy például rohanós helyzetben mennyire fontos lehet a babakocsi súlya, hogy ne hozzon egy mamit se kellemetlen helyzetbe egy túl nehezen felemelhető, vagy összecsukható-kinyitható darab. 

A kompakt (kis helyigényű, egykezes, hamar összecsukható) babakocsi nagyszerű választás azoknak a városi vagy külvárosi szülőknek, akik szeretik felfedezni a belvárosi területeket. Kis méretének köszönhetően utazáshoz is tökéletes második babakocsinak. 

A teljes méretű babakocsik azok, amelyek a baba megszületése után azonnal használhatók, és alkalmasak a növekvő kisgyermek elhelyezésére is. Ezek azonban nem feltétlenül akkor a legpraktikusabbak, amikor a mami a nagyvárosi forgatagban kell, hogy manőverezzen. 

3. Babakocsi típusok: teljes paletta a 3az1-ben-től a futóbabakocsikig

Most, hogy már ismerjük a babakocsik összes létező funkcióját és lehetséges kiegészítőit, nézzük meg, hogy milyen típusokkal találkozhattok, amikor belevágtok a keresésbe. Babakocsi körképünkben sorra vesszük az öt jellemző típus alaptulajdonságait, előnyeit, hátrányait és még kedvenc tippeket is adunk!

3in1 többfunkciós babakocsik

Egy babakocsi, egy újszülött autósülés és egy mózeskosár egyben. Igazi jolly joker választás, mely minden modern igénynek megfelel. Születéstől fogva használható, sok-sok praktikus kiegészítővel. 

Előnyök: Ez egy költséghatékony lehetőség lehet, ha ezeket a dolgokat együtt akarjátok megvásárolni. Nagyszerűek az újszülötteknek, mivel minden szükséges dolgot rögtön megkapnak. Ráadásul a babátokat alvó állapotban hagyhatjátok, amikor a babakocsiból áthelyezitek az autóba vagy fordítva.

Hátrányok: Valószínűleg a babátok hamarabb kinövi az újszülött autós ülést, mint más autósülés típusokat. Figyelni kell az autós ülés maximális magassági és súlybeli korlátaira, és tervezzetek be egy átalakítható vagy kisgyermeknek való autós gyerekülést későbbre.

Tippünk: CAM Taski Sport – A pehelysúlyú, multifunkciós csoda. Újszülött kortól használható, majdnem teljesen vízszintesre dönthető, ráadásul extra elegáns is – ezzel biztosan ki fogtok tűnni a tömegből!

Multifunkciós 2 in 1 babakocsik 

Nagyméretű babakocsik, melyeket sokoldalúra terveztek. Klasszikusabb darabok, sok tárolóhellyel, így alkalmasak lehetnek egy-egy nagyobb shoppingolásra is a babával. 

Előnyök: Olyan funkciókat kínálnak, mint a dönthető ülés, az előre vagy hátrafelé néző ülés, az autós gyerekülések adaptálhatósága és tágas tárolókosarak. Egyes multifunkciós babakocsik a család növekedésével többgyermekesre is átalakíthatók.

Hátrányok: Terjedelmesek és nehezek. Még a könnyű vázakkal büszkélkedő verziókat is bonyolult lehet összecsukni és járműbe emelni. Felépítésük és kialakításuk sajnos megnehezíti, hogy kisebb helyeken vagy korlátozott tárolóhellyel rendelkező otthonokban parkoljátok le őket. 

Tippünk: Uppababy V2 Cruz – A kompromisszumok nélküli megoldás. Mozgékony, sokfunkciós darab, gyönyörű, áramvonalas kialakítással. A babakocsi a New York Times 2023-as toplistájába is bekerült kategóriájában. 

Futóbabakocsik

A futóbabakocsik tökéletes választást jelentenek a legaktívabb, sportoló mamiknak. Kiváló társatok lesz, ha szerettek futni, dombos terepen túrázni vagy éppen hóban barangolni.

Előnyök: Ezeknek a babakocsiknak három kerekük van négy helyett, és nagyobb, levegővel töltött gumikkal és lengéscsillapító rendszerekkel rendelkeznek. Így akár göröngyösebb terepen is ellenállnak az ütődéseknek. 

Hátrányok: A futóbabakocsik szélesebbek és gyakran egy kicsit nehezebbek más babakocsiknál. Összecsukásuk és tárolásuk is nehézkesebb lehet, ami problémát okozhat, ha kicsi helyetek van. Sokuk nem kompatibilis az autós gyereküléssel. 

Tippünk: Uppababy Ridge – Az igazi strapabíró társ a sportban. Közös kalandozásaitok szuper kelléke lesz ez az igazi terepre termett, vagány darab. Nem kell a pici érkezése után sem feladnod az aktív életet, ezzel a babakocsival mozgásban maradhat az egész család!

Könnyűsúlyú vagy ernyős babakocsik

Az ernyős babakocsik kiválóak utazáshoz, mert könnyűek és könnyen össze is csukhatóak. Kompakt babakocsiknak is nevezik őket, márpedig a név kötelez: praktikum és funkcionalitás kéz a kézben. 

Előnyök: Ezek a babakocsik rendkívül könnyen használhatók útközben, legyen szó az ernyőkocsi utcán manőverezéséről, az autó csomagtartójába helyezésről vagy a repülővel történő utazásról.

Hátrányok: A legtöbb ernyős babakocsi típust nem készítik újszülötteknek. Ha újszülött babátok van, mindenképpen olyan lehetőséget keressetek, ami dönthető. Az ernyős babakocsikkal a lehetőségek korlátozottabbak és nem alakíthatók dupla babakocsivá, ezért ezt érdemes szem előtt tartani, ha több gyermeket is terveztek majd szállítani!

Tippünk: CAM Matic – A városi életmód mestere. Egykezes összecsukhatóságával és minimális súlyával ideális társ lesz a mindennapi rohanásban, legyen szó akár a legzsúfoltabb városi terekről is, ő nem fog cserben hagyni!

Dupla babakocsik

A dupla babakocsik kiválóak, ha két közel azonos korú vagy ikergyermeketek van. Egymás mellé helyezett, tandem (egymás mögötti) és átalakítható modellben kaphatóak.

Előnyök: A dupla babakocsi remek megoldás két gyermek egyidejű szállítására. Általában sok tárolóhellyel is rendelkeznek, hiszen két csemetének dupla tárolókapacitás dukál. 

Hátrányok: Ez nem fog senkit meglepni, de a dupla babakocsik nagyobbak és nehezebbek az átlagos babakocsiknál! Érdemes megfontolni mennyire felel meg az elvárásaitoknak például ajtókon való áthaladáskor, nehezebb terepeken vagy autósülés kompatibilitás szempontjából. 

Tippünk: Uppababy V2 Vista – A veletek együtt növekvő családtag. Prémium, multifunkciós babakocsi sportüléssel és mózeskosár résszel. Átalakítható ikerbabakocsivá is, így akár külön-külön, akár együtt tologatnád a tesókat, ez a kocsi mindenre felkészült! Válaszd bármelyiket is a remek kínálatból, a legfontosabb, hogy picurodnak a lehető legmegfelelőbb legyen életkorához és igényeihez mérten.

A kínálat rendkívül változatos, így megértjük, hogy nem egyszerű a döntés, hiszen legféltettebb kincsed mindennapos kényelméről van szó, de a sokoldalú szempontok mérlegelésével te is meg fogod találni az ideális babakocsit.  Nálunk, a La Môme webshopban a sportosabb daraboktól a fekvős mózeskosaras verziókig mindent megtalálsz!

Ha hasznosnak találtad tippjeinket, esetleg sikerült inspirációt nyújtanunk a vásárlásodhoz, kérlek oszd meg cikkünket az alábbi elérhetőségek egyikén, hogy a többi mamiknak is megkönnyítsd ezzel a választást.

Share via
Scroll to Top
Send this to a friend