Utazásbiztonság kicsikkel – minden, amit a gyerekülés szabályokról tudni szeretnél

A baleseteket sokszor nem tudjuk kivédeni, de gyermekeinkért meg kell tennünk a maximumot, ami szülőként lehetséges. Egyik legfontosabb szülői feladatunk gyermekeink biztonságának folyamatos megőrzése, ami bizony napi 24 órás elfoglaltság. Különösen nagy odafigyelést igényel, amikor a picikkel együtt közlekedünk, hiszen az ő csontozatuk, izomzatuk még nem olyan ellenálló, mint nekünk felnőtteknek.

Autós utazáskor a megfelelő gyerekülés kiválasztása és a gyerekülés szabályainak ismerete kulcsfontosságú. Cikkünkben összeszedjük neked a legfontosabb tudnivalókat a gyereküléseket érintő szabályokról, hogy könnyebben ki tudd választani a nektek való típust, amivel biztosan megfelelsz minden követelménynek és a legnagyobb biztonságban tudhatod csemeté(i)teket. 

Mit mond itthon a KRESZ?

Már indulnál, de még ötödször is ellenőrzöd, biztosan jól bekötötted-e a picit az ülésbe, és minden a helyén van-e. Ismerős a szitu, igaz? Persze mondhatnánk, hogy a mi gyerekkorunkban nem vették ezt ennyire szigorúan, mégis túléltük – a valóság azonban az, hogy az átgondoltan kiválasztott és szabályosan alkalmazott gyerekülés sok-sok kicsi életére és egészségére vigyázhat. 

Ráadásul 2023-ra az autók biztonságtechnikai megoldásai és a gyermekeknek készített biztonságtechnikai felszerelések is rengeteget fejlődtek. Ehhez már csak az kell, hogy ne csak használjuk, hanem a gyerekülések szabályai alapján jól használjuk őket. 

A magyar KRESZ pontosan meghatározza a feltételeket a gyermekbiztonsági rendszerek használatához, a gyerekülésekre vonatkozó szabályok lényegét az alábbi pontokban szedtük össze: 

  • A jogalkotók két fontos szempontot a kort és a testmagasságot vették alapul a szabályok megalkotásánál. 
  • Az 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet kimondja, hogy:

A gépkocsi első ülésén 150 cm-nél alacsonyabb gyermek csak a testméretéhez és testsúlyához igazodó kialakítású gyermekbiztonsági rendszerben rögzítve szállítható. A rendeletben megfogalmazott gyermekbiztonsági rendszerek az autóba beköthető gyerekülést és az ülésmagasítót jelentik.

  • Első ülésen menetiránynak megfelelő vagy azzal ellentétes szállítás csak kimondottan arra a célra kialakított gyerekülésben lehetséges.
  • A  jármű első üléséhez haladási iránnyal ellentétesen gyermekbiztonsági rendszer csak akkor szerelhető be, ha az üléshez légzsákot nem szereltek fel vagy a légzsák működésbe lépését előzetesen megakadályozták.
  • A gyerekülések hárompontos biztonsági övvel vagy az ISOFIX-rendszer segítségével rögzíthetők az autóban.
  • Ha  a gépkocsi nem alkalmas a gyermekbiztonsági rendszer beszerelésére, abban 3 év alatti gyermek nem utazhat. 
  • Gyermekbiztonsági rendszer használata nem szükséges, ha a gyermek a gépkocsi hátsó ülésén utazik, 3. életévét már betöltötte, legalább 135 cm magas és biztonsági övvel rögzíthető. 
  • Gyermek az első ülésen 150 cm testmagasság felett utazhat, csecsemő vagy kisgyerek pedig menetiránynak háttal szerelt babaülésben, kikapcsolt légzsák mellett.
  • Azok a gyerekek, akik már kinőtték a gyerekülést, viszont a magasságuk miatt a gyárilag beépített biztonsági övekhez biztosan nem rögzíthetők a magasságuk miatt, esetükben az ülésmagasító használata kötelező.

A gyerekülések, illetve az ülésmagasítók a gyerekülések szabályai és a gyermek testsúlya szerint az alábbi kategóriákba sorolhatók:

  • 0, 0+ csoport: babaülés 10 és 13 kg testsúly alatt – menetiránynak háttal való utazáshoz
  • I. csoport: 9-18 kg testsúlyig – 9 hónap és 4 éves kor között, többnyire menetirányban elhelyezkedő ülések
  • II-III. csoport: 15-25 kg testsúlyig, valamint 26-36 kg testsúlyig, 4 éves kor feletti gyermekeknek. Ebbe a csoportba tartoznak az ülésmagasítók is. 

A 0-ás kategóriájú gyereküléseknél a menetiránynak háttal utazás védi a csecsemők hátát és nyakát egy esetleges vészfékezéskor. A babákat az ülés behelyezése előtt csatoljuk be, majd az ülést a biztonsági övvel rögzítsük. Indulás előtt mindig ellenőrizzük az összes tartozék megfelelő elhelyezkedését és a biztonsági öv feszességét. 0 vagy 0+ csoportú ülés előzetesen behelyezett ISOFIX-csatlakozási ponthoz is rögzíthető. 

Az 1-es csoportba tartozó ülések többnyire menetirányban helyeznek el. Kialakításuknak köszönhetően külön óvják az érzékeny testtájakat, mint például a fej és a nyak, és baj esetén oldalpajzsként is funkcionálnak a repülő tárgyakkal, üvegszilánkokkal szemben. A gyerekülés beszerelését a horgok e célra kialakított ISOFIX-rögzítőszemekbe kattintásával kezdjük meg, majd a felső hevedert kell az üléstámla hátoldalának megfelelő tartójához csatlakoztatni. A gyereket a beülés után csatoljuk be az ötpontos biztonsági övvel. Télen célszerű, ha a meleg ruházatot biztonsági okokból levesszük: így csökkentjük a biztonsági öv és a gyerek teste közötti távolságot, ami vészfékezéskor segíti gyorsabban felfogni a testet. 

A 2-es és 3-as csoportba tartoznak az úgynevezett ülésmagasítók, illetve vannak háttámlával és oldalpárnákkal kialakított ülések is. A gyerekülést az autóülés ülőfelületére helyezzük és a benne ülő gyermekünkkel együtt rögzítsük a biztonsági övvel becsatolva. Plusz megoldásként az ISOFIX-rendszerrel is rögzíthetjük. Az ülés kiválasztásakor figyeljünk az ülés komfortfokozatára, méretére és a be- és kiszállás megfelelő gördülékenységére.

Na, de mi is az a sokat emlegetett ISOFIX? 

Egy gyermek sérülésveszélye – ha nincs bekötve a biztonsági gyerekülésbe – egy közlekedési balesetben körülbelül hétszer nagyobb, mint egy felnőtté! Nem véletlenül kulcsösszetevője a gyerekülés szabályoknak is ez a rendszer. 

Az ISOFIX rendszert pontosan a gyermekek védelmére fejlesztették ki. Ez egy nemzetközi autósülés-rögzítési rendszer, amely közvetlenül az autóba szerelt speciális rögzítési pontokat használ, egyszerűen és könnyedén rögzíthető. 

Szilárd és stabil kapcsolatot biztosít az ülés és a jármű között, így csökkenti az autósülés helytelen beszerelésének kockázatát. Lényege, hogy az ülés két ponton rákapcsolódik a karosszérián lévő fülekre, így az ülés és a karosszéria együtt mozog, egy ütközés, vagy baleset esetén szinte megszűnik az öves rögzítés során tapasztalható másodlagos rántás. 

Többet szeretnél tudni róla? Részletes pro és kontra elemzés az ISOFIX-ről

Nagy árat fizethetünk, ha nem tartjuk be a gyerekülések KRESZ szabályait

A gyerekülések autóban történő használata utazás közben több okból is kulcsfontosságú, elsősorban a kisgyermekek biztonságának és védelmének biztosítása az autós utazások során. Hiszen a gyereküléseket kifejezetten úgy tervezték, hogy optimális védelmet nyújtsanak a kisgyermekek számára autóbaleset vagy hirtelen fékezés esetén. 

Elnyelik és egyenletesebben oszlatják el az ütközési erőket, jelentősen csökkentve ezzel a sérülések kockázatát. Azon felül persze, ami minden szülő jól felfogott érdeke, hogy amennyire csak teheti, megvédje lurkóit bármilyen esetleges bajtól, a gyerekülés szabályok be nem tartásának a sérüléseken túl egyéb konkrét és nem kívánt következményei is vannak. 

A magyar kormány rendelete értelmében közigazgatási hatósági eljárást indít a rendőrség azok ellen, akik megszegik a biztonsági öv, a gyermekbiztonsági rendszer, a bukósisak és a mobiltelefon használatára vonatkozó szabályokat. 

A legsúlyosabban a gyermekbiztonsági rendszer használatának elmulasztását büntetik: amennyiben egy gyermek gépjárműben gyermekbiztonsági rendszer nélkül utazik annak ellenére, hogy használatára jogszabály kötelezte, a járművezetőt 15 000 Ft fix helyszíni bírság, vagy szabálysértési eljárás során 30 000 Ft fix bírság sújtja. Autóúton és autópályán 45 000 forint a járművezetővel szemben kiszabott bírság összege.

Hatalmas a kínálat mégis milyen szempontok alapján válasszunk gyerekülést?

A legjobb gyerekülés kiválasztása egy nagyon összetett feladat. Rengeteg szempontot kell mérlegelni. Az autós gyerekülések funkciójukban, biztonsági szintben, designban és még számos más dologban is eltérnek egymástól. A kínálat hatalmas, a választás így bizony nem könnyű. Az, hogy nektek éppen milyen ülésre van szükségetek, sok-sok dologtól függ, beleértve az aktuális gyerekülés szabályokat, a lurkó életkorát, méretét és esetleges egyedi igényeit. 

Adunk néhány tippet, amelyek segíthetnek dönteni a választásnál: 

  • Autósülés vásárlásakor érdemes kipróbálni néhányat az autóban, mielőtt meghoznád a végleges döntést. Próbálj találni egy segítőkész kereskedőt. Érdemes megtudakolnod, hogy a személyzet kapott-e képzést az autós gyerekülések felszerelésére.
  • Ellenőrizd, hogy az autóba van-e beépítve Isofix csatlakozó. A legtöbb modern családi autóban van már ilyen. Előfordulhat az is, hogy az autósülések párnázata közötti résekben rejtőzik. 
  • Ha a babád rendszeresen utazik egy másik autóban – például más családtagokkal –, akkor ellenőrizd, hogy az autósülés is illeszkedik-e a másik autóhoz.
  • Egyes autósülés-gyártók online útmutatót adnak, amelyből megtudhatod, mely autótípusokhoz illeszkednek az adott üléseik. 
  • Mindig olyan baba- vagy gyermekülést válassz, amely megfelel gyermeked jelenlegi magasságának és súlyának.
  • Autós gyerekülést soha ne vásárolj használtan! Nem ismered az eszköz előéletét, balesetben is megsérülhetett, és előfordulhat, hogy nincs meg minden alkatrésze. Az is lehet, hogy nem a legbiztonságosabb modell, ráadásul nem is feltétlenül illeszkedik megfelelően az autódhoz.
  • Ugyanez igaz arra is, ha családtag, vagy barátok kínálják nekünk használt gyerekülésüket. Csak akkor fogadd el, ha ismered az előtörténetét, nem túl régi, és használati utasítás is van hozzá.
  • Gondold át, hogyan fogod használni az autós gyerekülést. Ha például sokat emelgeted majd onnan a babát, akkor neked jobb lehet egy könnyebb szerkezetű ülés, amelynek alapja az autóban marad.
  • Itthon minden autósülésnek EU-jóváhagyással kell rendelkeznie. Keresd a jelzést az ülésen!
  • Mindig figyeld a biztonsági öv csatlakozásánál lévő színezést! Komoly jelentőséggel bír: pirossal az előre néző ülések, kékkel pedig a menetiránynak háttal nézők bekötési pontjait szokták jelölni. 
  • Vannak gyerekülések, melyek a tesztek tesztjén, a svéd “Plus Test-en” is megfeleltek. 

Kimaxolt biztonság – extra védelmi elemek használata

Balesetre senki nem akar gondolni, szeretjük azt hinni, hogy azok mindig másokkal történnek. Viszont, ha rendszeresen utazunk autóval úgy, hogy a gyermekünk, gyermekeink is velünk vannak, jó, ha maximális elővigyázatossággal felkészülünk mindenre, amire előre fel lehet. 

Ma már szerencsére nagyon jó választék van olyan kiegészítő termékekből, melyekkel magas fokú biztonsági intézkedéseket tehetünk a picik védelmében. Egy esetleges ütközés hatása akár el is kerülhető, de rosszabb esetben is enyhíthető, ha megfelelő körültekintéssel járunk el. 

Szülőként mit tegyél, hogy a biztonságot és a prevenció hatékonyságát is maximalizáld?

  • Szabványoknak való megfelelés! A 2013 júliusában bemutatott i-Size a legújabb szabályozás, amely a gyermekülések gyártását szabályozza, és a lehető legmagasabb biztonsági előírásokat irányozza elő a gyártóknak.
  • Jelenleg két szabályozás van érvényben: az ECE R44/04 és az ECE R129. Utóbbi az i-Size szabvány, mely a szakértők szerint nagyobb biztonságot jelent, mert kötelezővé teszi az Isofix rögzítést. 
  • A gyermekbiztonsági rendszerek rögzítését a gyártó előírásai szerint kell megtenned. 
  • Az autók saját biztonsági övével beköthető üléseknél több a hibalehetőség, így ezeknél extrán figyelj a bekötésnél, hogy megfelelő legyen! 
  • A 2011 óta kötelező, de korábbi gyártású autókban is megtalálható – egyes típusoknál utólag is könnyen beszerelhető – Isofix már kevesebb esélyt hagy az emberi mulasztásra. Ha teheted, ilyet használj!
  • Az ülések a biztonság tovább növelése céljából kiegészíthetők még támasztólábbal, vagy Top Tether hevederrel is. 
  • Ha már nem kényelmes a gyereknek a gyerekülés és kora, magassága a szabályok szerint is megfelelő, használj inkább ülésmagasítót! 
  • A nagyon széles életkor-intervallumot kiszolgáló gyerekülések nem jelentik a legjobb megoldást, válassz inkább az életkornak pontosan megfelelőt!
  • A biztonsági övet minden esetben ellenőrizd, hogy szorosan tartson és a gyerek ne tudja kibújtatni alóla a vállát!

MINDEN, amit az I-size gyerekülés szabványról tudni szerettél volna!

Az i-Size – vagyis az új R129-es szabvány – előírások célja, hogy fokozott védelmet nyújtsanak a gyermekek számára. A legfontosabb különbségek a jobb fej- és nyaktámasz, valamint az oldalsó és frontális ütközések elleni jobb védelem: az i-Size nem garantálja a boldogságot, de extra nyugalmat biztosít.

Az i-Size több, mint szimplán plusz védelem. Az új szabályozás szerint a gyerekeknek legalább 15 hónapos korukig menetiránynak háttal kell utazniuk. Ennek ellenére a legtöbb szakértő – köztük a British Medical Journal is – azt állítja és javasolja, hogy sokkal biztonságosabb, ha a gyerekek négyéves korukig néznek hátrafelé az autóban. 

Emellett minden i-Size ülésnek ötpontos hevederrel kell rendelkeznie, hogy a gyermek biztonságosan be legyen kötve, még akkor is, ha az autó felborul. Egy másik fontos fejlesztés, hogy az i-Size üléseket nem a gyermek életkora és súlya szerint, hanem magasság szerint osztályozzák, elvégre minden gyermek eltérő ütemben fejlődik. Az i-Size tehát a már korábban említett ISOFIX rendszerrel együttesen alkalmazva a legtöbb, amit a gyerekülés szabályokat figyelembe véve megtehetsz a kis lurkókért autós utazáskor. Illetve, van néhány plusz cukiság ötletünk is, melyeket máris mutatunk!

Kis útitársak a még nyugodtabb utazásért

Amikor már úgy érzed minden biztonsági előírást figyelembe vettél, kiválasztottad a megfelelő gyerekülést, vagy ülésmagasítót, mely megfelel a KRESZ szabályainak, maximális odafigyeléssel rögzítetted az ülést és a bébit is, még akkor is fokozhatod picikéd kényelemérzetét és nyugalmát, hiszen ez is fontos ahhoz, hogy biztonságos, “eseménytelen” utatok legyen. Sok baba nehezen viseli az autós utazással járó zötykölődést, kényelmetlenségeket, így a sírás, vagy nyűgösködés megelőzésére kipróbálhatod az alábbi termékeket:

  • Egy cuki szundikendőt, mely csemetéd legjobb barátja lesz az úton. Becky nyuszi extra nagy és pihe-puha anyagból készült, így tökéletes nyugtató és alvótárs a picinek.
  • Egy ellenállhatatlanul édes alvástrénert, Brody mackót, aki fényével és vigasztaló dalaival segít a pindúroknak, hogy könnyen elaludjanak.
  • Egy pihe-puha pólyaként is funkcionáló babatakarót, melyben lehetetlen nem édesdeden aludni. 

Mindenki másképp csinálja – furcsa, gyereküléssel kapcsolatos szabályok a világból

Ha gyerekekkel tervezel külföldi utazást, elengedhetetlen, hogy tájékozódj a desztinációban érvényes szabályokról. Az autókra vonatkozó gyermekbiztonsági előírások országonként jelentősen eltérhetnek, sőt egyes szabályok furcsának vagy szokatlannak is tűnhetnek a különböző kulturális hátterű emberek számára. Íme néhány furcsa példa a világból, amelyek a gyermekek autós biztonságával álltak kapcsolatban:

  • Franciaországban egykor törvényi előírás volt, hogy a járművezetők alkoholszondát hordjanak az autójukban. Bár ez a törvény nem kapcsolódik közvetlenül a gyermekek biztonságához, a felelős vezetési gyakorlat ösztönzését szolgálta. 
  • „No Shorts” szabály: Spanyolországban egykor szabály volt, hogy rövidnadrágot viselő 12 év alatti gyermekek nem utazhattak autóban. A szabályt azzal indokolták, hogy meg szerették volna előzni a forró autósülések okozta égési sérüléseket. 
  • Ausztrália egyes részein törvényi előírás, hogy a gyerekek taxiban utazva is kötelesek gyermekbiztonsági rendszert vagy ülésmagasítót használni. Ez a szabály bizonyos életkorig vagy magasságig vonatkozik a gyermekekre, amelyek államtól vagy területtől függően változhatnak.
  • Németországban volt egykor arra vonatkozó ajánlás, hogy a gyerekülést nem biztonságos az autó tetején elhelyezni. Ez a józan ész szemszögéből vizsgálva sokunknak egyértelmű, de az egykori ajánlás alapján voltak, akik megpróbálkoztak ezzel. 
  • Svédország már nagyon régóta támogatja a menetiránynak háttal elhelyezett gyermekülések használatát kisgyermekek számára, akár négy-öt éves korig. 
  • Dél-Koreában egyedülálló törvény korlátozza az autósülésben utazók együttes súlyát. Az autósülésben utazó gyermekek megengedett össztömege maximum 36 kilogramm lehet. Ennek a szabálynak az a célja, hogy biztosítsa, hogy az autósülések ne legyenek túlterhelve és hatékonyan megvédjék a bennük ülő összes gyermeket.

Ha odafigyelsz a picik biztonságára az autóban, és megfelelsz a KRESZ gyerekülés szabályoknak, akkor jelentősen csökkentheted a nem kívánt balesetek során bekövetkező sérülések kockázatát. Az elővigyázatossággal mindenki csak nyer: ha mindent megtettél, amit csak lehet, nemcsak a babáknak és a kisgyermekeknek biztosítasz nyugalmat, de magadnak, magatoknak is – mely ugye kiemelten fontos vezetés közben. Felelősségteljes viselkedéssel az általános közbiztonság javításához is hozzájárulhatsz. A pici kortól mutatott jó példa ráadásul a gyereket ráneveli a jó szokások elsajátítására, számára már az lesz a természetes, hogy odafigyel a biztonságra, nemcsak az autóban, de mindenhol máshol is.

Ha tetszett a cikk, oszd meg kérlek a kisgyerekes ismerőseiddel és barátaiddal az alábbi elérhetőségek egyikén.

Scroll to Top