Nevelj magabiztos gyereket a Montessori játékok segítségével

Ha feltennénk neked azt a (költői) kérdést, hogy mi változott meg az életedben gyermeked érkezésével, valószínűleg gondolkodás nélkül vágnád rá, hogy “minden”. A végtelen boldogság viszont sokszor bizonytalansággal is társul, hiszen ki tudja, hogy melyik a “legjobb” gyereknevelési módszer? Valószínűleg senki! 

Vannak, akik gyereknevelés terén az ösztöneikre hallgatnak, mások az otthonról hozott családi mintákat követik, és vannak olyanok is, akik a kutatások és tanulmányok által alátámasztott filozófiákat követik.  Legyen szó bármelyikről is, amiben biztosak vagyunk, hogy ahogy minden szülő, úgy Te is a legjobbat szeretnéd gyermekednek. 

Épp ezért most egy olyan nevelési (és pedagógiai) módszert mutatok, ami akár egészen csecsemőkortól kezdve segítséget nyújthat neked abban, hogy gyermeked megismerésével a maximumot tudd kihozni a fejlődéséből. 

Ez pedig nem más, mint a lassan 150 éves Montessori módszer.

Ezt kell tudnod a Montessori módszerről

Eredményes kutatásaiért és a Montessori módszer kialakításáért többszörösen béke Nobel-díjra jelölt Dr. Maria Montessori az 1900-as évek elején kezdett bele abba a gyerekközpontú fejlesztési és nevelési módszer kidolgozásába, amely a mai napig nagy sikernek örvend a pedagógiában. A Montessori filozófia szerint a gyermek érdeklődésének felkeltése és ezáltal az önállóságra való ösztönzés olyan mértékű pozitív hatással lesz a fejlődésére, hogy az idősebb korában is hasznára válik majd. 

Montessori több évtizeden keresztül figyelte meg a gyerekeket, az így szerzett tapasztalataiból és ismereteiből kialakított módszer hatékonyságát pedig számtalanszor alátámasztották már.

A filozófia szerint minden gyereknek különböző igényei és szükségletei vannak, már csak ezért sem lehet minden gyerektől ugyanazt a fejlődési ütemet elvárni. A módszer abszolút a gyerekeket helyezi középpontba, hogy saját maguk jöjjenek rá arra, mi érdekli őket és mi nem. Ehhez pedig viszonylag rugalmas szülői (és később pedagógusi) szabályok szükségesek, amelyek keretein belül a gyermek megkapja a kellő szabadságát. 

Önállóan felfedezni valami újat

A Montessori módszer kortól függetlenül az önálló fejlődésre fókuszál. Szükségessé válik a megfelelő környezet kialakítása, ahol a gyerek érdeklődését és kíváncsiságát felhasználva lehetőséget kap arra, hogy önálló individuumként, szabadon fedezze fel az őt körülvevő világot. Egyik nagy előnye pont abban rejlik, ami néhány szülőnek valószínűleg elsőre meglehetősen idegennek hangzik: hagyni a gyereket, hogy segítség (és beleszólás) nélkül, önállóan oldjon meg feladatokat, önállóan játsszon. 

Persze, a legtöbb szülő mindig “csak egy kicsit segíteni szeretne” vagy “csak jót akar” azzal, hogy beleszól a gyerek játékába, de épp ezzel akadályozzák őt abban, hogy egyedül jöjjön rá bizonyos dolgokra. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy soha, semmiben nem szabad segíteni neki vagy hogy itt-ott nem kell kicsit terelgetni. Pusztán arról van szó, hogy ha szülőként tudod, hogy képes lenne rá a gyereked, akkor hagyd, hogy magától oldja meg, hiszen ez segíti a fejlődését. 

A sikerélményt ugyanis a jutalmazás helyett pont az fogja megadni neki, hogy képes valamire, ami először nehézséget okozott neki.

A Montessori filozófia szerint berendezett gyerekszobákban is az önállóságra való ösztönzés köszön vissza. Az ilyen típusú szobákban a gyermek szükségletei és igényei kerülnek előtérbe. A módszert követő otthonokban, óvodákban általában játszószőnyeget terítenek a földre, a játékok pedig könnyen elérhető, szemmagasságban lévő, nyitott polcokra kerülnek. Ezek a szobák lehetőséget adnak a gyerekeknek arra, hogy egyedül válasszák ki, mivel szeretnének foglalkozni, szülőként pedig megfigyelhetjük, hogy mi az, ami a legjobban vagy épp a legkevésbé érdekli a gyermekünket. 

Hagyományos nevelés vs. Montessori módszer

A gyerekek már egészen pici korukban (pontosabban a születésüktől fogva) elkezdik felfedezni az őket körülvevő világot, ezért már az első néhány hónapban is fontos, hogy egy biztonságos környezetben megfelelő szabadságot biztosítsunk nekik. A Montessori filozófia nemcsak otthon alkalmazható, hanem óvodák és iskolák is specializálódtak már erre a módszerre. A hagyományos intézményektől eltérően ezek a típusú ovik és iskolák bizonyos tekintetben máshogy működnek. 

Csak hogy néhány példát említsünk: 

  • A pedagógusok körbejárnak a teremben, nem egy helyben állnak az osztály előtt. 
  • Más osztályozási rendszert alkalmaznak, mint a hagyományos intézményekben. 
  • Az óvodai termekben több olyan kijelölt rész is van, ahol a gyerekek maguk választhatják ki, hogy mivel szeretnének foglalkozni. 
  • A gyerekek szociális, érzelmi, szellemi és fizikai fejlődésére egyidőben fókuszálnak, nem választják szét ezeket. 

A Montessori módszerben az az egyik legjobb dolog, hogy már otthon is bátran ki lehet próbálni. Épp ezért remek lehetőség azoknak a szülőknek, akik úgy szeretnék fejleszteni gyermeküket, hogy megadják nekik a kellő szabadságot és önállóságot. 

De ne szaladjunk ennyire előre! Mikor és hogyan érdemes belevágni a Montessoriba? Már egészen csecsemőkortól alkalmazható a filozófia, de a későbbiekben a gyerekszoba ki- vagy átalakítása is sokat fog segíteni. A megfelelő környezet kialakítása szuper kezdőlépés, ami folytatható különböző fejlesztő játékok vagy egyéb kisebb-nagyobb eszközök használatával.

Montessori-játékok: kisbaba fejlesztéséhez

Mi a gyerekjátékok célja? Általában az, hogy a gyerek elfoglalja magát, fejlődjön és tanuljon, na meg persze jól szórakozzon. Mi kell ehhez? Olyan játék, ami a gyereket aktivizálja, kíváncsivá és érdeklődővé teszi úgy, hogy közben cselekvésre ösztönzi. Ezzel a céllal készülnek azok a Montessori játékok, amelyek már egészen kisbaba kortól elérhetők otthoni használatra. 

Felnőttként már mi is tudjuk, hogy az egyik legnagyobb motiváció az életben arra, hogy cselekedjünk, a kíváncsiság. Adjuk meg ezt a motiváló élményt a gyerekünknek is! Az újszülött kortól is használható fejlesztőjátékok nemcsak a különböző érzékszervekre hatnak, de a fizikumot is erősítik. Jó választás lehet például egy játszószőnyeg vagy egy olyan speciális játszókarika, ami már a hason játszó, kúszó-mászó kisbaba számára is izgalmas és szórakoztató. 

Féléves kortól már jöhetnek azok a készségfejlesztő játékok, amelyekkel a kreativitás is növelhető. Az önálló játékra ösztönző fejlesztők segítségével még tovább fokozható a gyermek kíváncsisága, hiszen egyedül tudja megtapasztalni azt, hogy az adott játék milyen izgalmakat rejt számára.  12 hónapos kortól már valamivel komplexebb játékok kerülnek előtérbe, amelyek a szórakoztatás mellett olyan készségek elsajátítására ösztönzik a gyereket, mint például a problémamegoldás, a kihívások megismerése és leküzdése. Minél többféle módon lehet játszani egy ilyen típusú játékkal, annál jobb! 

Montessori játékok idősebb gyerekeknek 

Akár kisbabákról, akár nagyobb gyerekekről van szó, minél többször variálható egy játék, annál tovább marad izgalmas számukra. A különböző módon, akár színek vagy sorrend szerint kombinálható játékok az újdonság varázsát adják majd a gyerkőcnek, hiszen a különböző konstrukciókkal nemcsak a fantáziája erősíthető, de a kreativitása is. 

Játék tipp: Színes favonat

A Montessori módszerhez, így például az új dolgok felfedezéséhez a természet felfedezése is nagyban hozzájárulhat. Tavasztól őszig rengeteg alkalom van arra, hogy a kertben, a tóparton vagy épp a játszótéren játszanak a gyerekek. A homok, a napfény, a friss levegő mind-mind olyan természeti kincs a gyerekek számára, amely kíváncsivá és igazi kis felfedezővé varázsolja őket. 

Játék tipp: Homokozó- és strandjátékok

Fejlődés egy elfogadó környezetben

Hogy van-e tuti recept arra, mi a legjobb egy kisbabának? Valószínűleg nincs, hiszen minden gyereknek mások az igényei, más ütemben fejlődnek, más a személyiségük és más kelti fel az érdeklődésüket is. 

A Montessori filozófia épp erre a különbözőségre alapoz, hiszen azt mondja, először ismerjük meg gyermekünket, majd hagyjuk, hogy saját maga fedezze fel az őt körülvevő világot. A megfelelő környezet kialakításával és a különböző készségfejlesztő játékokkal segíthetünk gyermekünknek abban, hogy ezt az érdeklődést később a tanulásban is kamatoztassa. 

Ha úgy érzed, hasznos volt a cikk vagy tudsz olyat, akinek szüksége lehet rá, ne habozz megosztani a lenti gombok segítségével! 

Share via
Scroll to Top
Send this to a friend