Így kerüld el a betegségeket: Célkeresztben az egészséges táplálkozás 

Az egészséges táplálkozás az egészséges és minőségi élet alapköve – állapítja meg  Kovács Dóri, táplálkozási tanácsadó és édesanya, amikor egy délután sort kerítettünk arra, hogy kicsit elmélyedjünk az egészséges táplálkozás és az egészség megőrzésének komplex témakörében.

Már a csapból is az folyik, hogy az vagy, amit megeszel, és egészséges táplálkozás nélkül nincsen egészséges élet, de pontosan miért is annyira fontos, hogy most inkább a gyors kaját választod vagy inkább otthon készítesz valami egészségeset? Ezt a témát járjuk most körbe Dórival, akit a saját története és a minőségi élet iránti vágya motivált arra, hogy holisztikusan tekintsen az egészségi problémáira és végeredményben, a saját kezébe véve a sorsát, felülkerekedjen rajtuk.

Dóri története

Az egészséges táplálkozás és az emésztőrendszer egészsége

Napjainkban már mindenki hallott az egészséges étkezésről, az erjesztett ételek (pl: kefír, savanyú káposzta), probiotikumok, rostban gazdag ételek fogyasztásának fontosságáról, de azzal vajon hányan vagytok tisztában, hogy ez mennyire befolyásolhatja az általános egészségi állapotot?

Hippokratész már több, mint 2000 éve megmondta, hogy az egészséges emésztőrendszer az egészség alapja. A legújabb kutatások igazolták Hippokratész kijelentését és bebizonyították, hogy az egészségtelen bélrendszer olyan betegségeknek lehet az okozója, mint a cukorbetegség, a reumás ízületi gyulladások, elhízás, depresszió, és krónikus fáradtság.

Az egészséges emésztőrendszer nem csak azt jelenti, hogy nincsen semmiféle szervi baja az emésztőrendszernek, hanem valójában ennél sokkal többet. Az emésztőrendszer egészsége az emésztőrendszer hibátlan működését, azaz az emésztőenzimek megfelelő mennyiségben való termelődését, a táplálékok kémiai alkotórészeire (szénhidrátok, fehérjék, zsírok) való bontását és azok majdnem tökéletes felszívódását és hasznosulását jelenti, illetve a végtermék kiválasztását és kiürítését a szervezetből.

A bélrendszer, a bélflóra és azok kapcsolata a szervezettel

Az emberi szervezetben számos baktérium található és ezek nagy része kifejezetten hasznos az egészség megtartása érdekében. A bélflóra hasznos baktériumai nemcsak a táplálék megemésztésében játszanak fontos szerepet, hanem az egész szervezet működésére, beleértve a fizikai és szellemi jólétet, hatással vannak.

Az emésztőrendszer feladata táplálék megemésztése, a megemésztett táplálék felszívódása és hasznosítása. Ezen felül a bélrendszer felelős a szervezetbe a táplálékkal bekerülő, és a szervezet által nem hasznosítható (méreg) anyagok kiválasztásáért és kiürítéséért. Viszont, ha a bélrendszer nem egészséges, ebben az esetben a toxinok lerakódhatnak a bélben és vezethetnek a krónikus fáradsághoz, krónikus betegségekhez és gyulladásokhoz a szervezetben. 

A bélflóra felborult egyensúlya befolyásolja a bélrendszer működését és ez vezethet a „túlzottan áteresztő bél” szindróma kialakulásához, ami azt jelenti, hogy nemcsak a hasznos tápanyagok, hanem sajnos méreganyagok is kerülhetnek a véráramba. Ez az oka annak, hogy a bélflóra egyensúlyának felborulása vagy a bélrendszer nem megfelelő működése az autoimmun betegségek kialakulásához vezethet, mint a Hashimoto, vagy a Crohn-betegség.

De nem csak kifejezetten emésztőrendszeri betegségek alakulhatnak ki a felborult bélflóra egyensúly nyomán, hanem a megemelkedett koleszterinszint, és az ehhez tartozó szívbetegség vagy veseproblémák is. Egy ilyen megborult egyensúlyi helyzet gyakran okozója lehet a cukorbetegség kialakulásának vagy a túlsúlynak, de ha ez az állapot hosszú éveken, évtizedeken át fennáll, az akár olyan komoly betegségek kialakulását is elősegítheti mint az irritábilis bél szindróma, a krónikus fáradtság, vagy a Parkinson kór.

A fizikai tüneteteken túlmenően kutatások azt mutatják, hogy a nem megfelelően működő bélrendszer befolyásolja az érzelmi állapotot és azt, ahogyan az agy feldolgozza a beérkező ingereket (látás, szaglás, tapintás, hallás). Ezért van az, hogy a szakértők szerint az emésztőrendszer egészsége hatással lehet a hormonműködésre és a szerotonin termelésére, ezáltal köze lehet a depressziós állapot vagy a szorongás kialakulásában.

Mik azok a tényezők amelyek befolyásolják az emésztőrendszer egészségét?


Jellemzően több faktor játszik szerepet az emésztőrendszer egészségének felborulásában; a leggyakoribbak a következőek:

  • Stressz: a stressz megnöveli az áteresztő bél kialakulásának kockázatát, ami azt jelenti, hogy nemcsak a hasznos tápanyagok szívódnak fel és kerülnek be a véráramba, hanem a sajnos a méreganyagok is.
  • Az egészségtelen táplálkozás: itt jönnek a képbe a feldolgozott élelmiszerek, a cukrok, az adalékanyagok, a mesterséges összetevők és az egyoldalú, tápanyagszegény táplálkozás; ezek kárt okoznak hasznos baktériumokban és hozzájárulnak a gyulladások kialakulásához a szervezetben.
  • Az antibiotikumok és a savlekötők hosszú ideig tartó használata:  ezek a szerek csökkentik a bélrendszerben található B12 vitamin mennyiségét. A B12 vitamin közreműködik a sejttermelésben, az agy egészséges működésében és abban, hogy energikusnak érezzük magunkat. Ráadásul az antibiotikum és a savlekötő egyúttal meg is ölik a bélrendszer hasznos baktériumait.
    Tény és való, ezeknek a gyógyszereknek a használata indokolt több kórállapot esetén, de ilyenkor érdemes odafigyelni a kezelés hosszára, illetve a kezelés végeztével a probiotikumok fogyasztására, amivel helyreállítható a bélflóra felborult egyensúlya.

Mik a jelei a bélflóra felborult egyensúlyának?

Ha problémák vannak az emésztőrendszerrel, az szerteágazó tünetekben, a fejfájástól egészen a reflux-szerű tünetekig nyilvánulhat meg. Az apró problémák és jelzések (mint a puffadás, gázképződés, szorulás) az évek során megszokottá válnak, és amikor már nagy a baj, akkor már nem az emésztőrendszer jelez. Egy ilyen állapotnak a következménye lehet például egy autoimmun betegség, a reumatikus ízületi gyulladások, az egyes típusú cukorbetegség vagy a szklerózis multiplex. 

Ugyanúgy a koncentrációs zavarok, a fejfájás, krónikus fájdalmak, alvászavarok, mind-mind lehet az egyensúlyát vesztett mikrobiom következménye.
Az egészségtelen bélrendszer jelei lehetnek a fáradékonyság, a nem megfelelő minőségű alvás, gyakori felébredések, sötét karikák a szem alatt, hasi fájdalom is.

Hogyan állítható helyre a megborult egyensúly?

Általában az emésztőrendszer egyensúlyának a felborulása nem egyik pillanatról a másikra történik, hanem akár több évnyi egészségtelen és rossz szokások nyomán kialakult állapotról van szó. Ennek az állapotnak a helyreállításához az első lépést mindenképpen az egészséges táplálkozáson át lehet megtenni; azaz kerülni érdemes a feldolgozott és finomított élelmiszerek fogyasztását, minél inkább a nyers és a rostban gazdag táplálékok fogyasztását kell előtérbe helyezni, illetve a sovány húsok és halak fogyasztását.

A megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása is elengedhetetlen, aminek túlnyomó részben vízből, vagy natúr teákból kellene állnia. Szintén sok tehető a bélflóra egészségéért a probiotikumok (élő és hasznos baktériumokat tartalmaz) és prebiotikumok (hasznos baktériumokat táplálja, jellemzően rostban gazdag élelmiszerek) fogyasztásával. Talán a legjobb megoldás az egészségi állapot helyreállításában egy szakemberrel való konzultálás lehet és/vagy akár táplálkozási tanácsadó bevonásával kialakított diéta követése.

A kisgyerekek esetében úgyszintén nagyon fontos az egészséges táplálkozásra odafigyelni, ugyanis az otthoni táplálkozási szokások meghatározzák majd, hogy hogyan is fog ő felnőttkorában táplálkozni, milyen szokások szerint fog élni és közvetve az egészségi állapotát is meghatározzák. Ezért szülőként nagyon fontos otthon hogyan étkeztek, mint ahogy az is, hogy elmagyarázzátok a kislurkó(k)nak, hogy mit miért (t)esztek.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy a táplálkozás közvetlenül meghatározza a gyermek egészségi állapotát, hiszen sok gyerek „tünetel” a helytelen táplálkozásra azzal, hogy állandóan beteg, mert az emésztőrendszere annyira leterhelt, vagy összességében már olyan állapotban van egyéb tényezőktől a szervezete, hogy ez az utolsó csepp a pohárban. Sajnos van olyan is, aki extrém esetben hiperaktivitással vagy akár autisztikus tünetekkel reagálhat akár a gluténra, tejre vagy a cukorra.

Összefoglalás

Az egészséges táplálkozás az egészséges és minőségi élethez vezető út egyik lépcsőfoka; egy soktényezős és végeredményben egy életmódváltást igénylő feladat, aminek az eredménye egész életedben elkísér és egy minőségibb, egészségesebb, energiával teli, a betegségekkel ellenállóbb, vidámabb életet eredményez.

Ha találtál valami érdekeset a cikkemben, vagy esetleg úgy érezted, hogy ez most kifejezetten Hozzád szólt, oszd meg kérlek, az alábbi lehetőségek egyikén, lehet, az egyik barátnődnek/vagy ismerősödnek is pont erre az információra van szüksége!

Share via
Scroll to Top
Send this to a friend