Egészséges életmód az alapoktól: Igyunk eleget!

Ha szeretnénk gyerekeinket az egészséges életmód irányába terelni, akkor nemcsak azt kell megtanítani nekik, hogy mit egyenek és mit ne, hanem első lépésként a víz- és folyadékfogyasztás fontosságára kell felhívnunk a figyelmüket.

A felnőttekhez hasonlóan, a gyerekeknek is sok vízre van szükségük a mindennapi tevékenységeik során. Ettől függetlenül, szülőként sokszor nehéz felmérni, mennyi folyadékra van valóban szüksége a kislurkónak, hogy megfelelően hidratált legyen. Ennek eldöntése érdekében született az alábbi cikk, amelyben összegyűjtöttem, miért olyan fontos a víz az egészség szempontjából, mennyit kell belőle naponta inni egy gyereknek és melyek a dehidratáció jelei.

Az egészséges életmód a megfelelő szintű hidratálással kezdődik

A víz minden gyermek étrendjének egyik legfontosabb része; fontos szerepet játszik az egészséges bélmozgás fenntartásában, és segít megelőzni az olyan állapotokat, mint a húgyúti fertőzések és a vesekövek. A víz létfontosságú a szervek és az izmok egészségének megőrzéséhez. 

A víz kulcsszerepet játszik az immunrendszer támogatásában, a méreganyagok kiürítésében és a testhőmérséklet szabályozásában. Még az enyhe kiszáradás is hatással lehet a gyermek agyműködésére és koncentrációs képességére. A rendszeres vízivás, a hidratáló italok és ételek beiktatása szükséges ahhoz, hogy gyerekünk megfelelően hidratált és egészséges legyen.

vízfogyasztás jótékony hatásai

A vízfogyasztás pozitív hatásai a gyerek egészségére

  1. Növeli az energiaszintet

Amikor a gyerekeken megjelennek a dehidratáltság jelei, akkor csökken a lendület és kimerültnek érezhetik magukat. A víz támogatja az egészséges véráramlást, és ezáltal serkenti a nélkülözhetetlen oxigén szállítását az agyba; ami növeli a koncentrációs képességet és csökkenti a fáradtságot. Szóval nyugodtan elmondhatjuk, hogy a víz feltölt energiával!

2. Megakadályozza a kiszáradást

A test folyamatosan vizet veszít az izzadság, az emésztés és a kilégzés révén. Mivel a gyerekek jellemzően mindig mozgásban vannak, fontos, hogy pótolják a vizet, és egész nap hidratáltak maradjanak. De mik a jelei annak, hogy a gyerek kezd kiszáradni? Az egyik árulkodó jele a kiszáradásnak lehet például a csökkent számú mosdóhasználat. 

  1. Segíti a koncentrációt

Ha a gyerekek akár 2%-ban is dehidratáltak, már ez is hatással lehet a koncentrálóképességre és a kognitív funkciókra. Számos tanulmány kimutatta, hogy a kiszáradás megnehezíti a koncentrációt és rontja a rövid távú memóriát. A víz kulcsszerepet játszik a neuronok ingerület-átvitelében; víz nélkül az agyunk nehezebben tud tanulni és fókuszált maradni. Ha a gyerkőc szervezete megfelelően hidratált, ez nagyban segíti őt a tanulásban és az új készségek fejlesztésében.

  1. Támogatja az emésztőrendszer működését

A megfelelő hidratálás támogatja az emésztőrendszer működését, ugyanis a kiszáradás székrekedéshez és egyéb emésztési problémákhoz vezethet. A víz elengedhetetlen az egészséges emésztéshez, mivel befolyásolja az élelmiszerek lebontását és a tápanyagok felszívódását. Víz hiányában a gyomor túlságosan savassá válhat, ami hasfájáshoz és egyéb kellemetlen hastáji tünetekhez vezethet.

  1. Hozzájárul az immunrendszer egészséges működéséhez

Az immunrendszerünk is a víztől függ, ugyanis a víz segíti a szervezetet a méreganyagok kiürítésében. A nyirokrendszernek szintén vízre van szüksége a „nyirok” létrehozásához, ez a folyadék az, amely segíti az immunrendszert a káros baktériumok és vírusok “elfogásában”. Ezért nyugodtan kijelenthetjük, hogy a víz és a megfelelő hidratálás segíthet a gyermekek egészségének és erejének megőrzésében.

  1. Szabályozza a testhőmérsékletet

Ha a szervezetnek melege van, akkor automatikusan izzadni kezd. Itt is a víz, a megfelelő hidratáltság segít a testhőmérséklet szabályozásában. A meleg időjárás vagy fizikai aktivitás során az agy jelzést küld a verejtékmirigyeknek, aminek következtében beindul az izzadás. Az izzadság elpárolgásával a szervezet lehűl; és ezzel a megemelkedett testhőmérséklet szabályozva lesz. 

Mi történik, ha a gyerkőc nem iszik eleget? A dehidratáció jelei

Kiszáradásról akkor beszélünk, ha a gyermek több folyadékot veszít, mint amennyit elfogyaszt, és szervezete nem tartalmazza a normál működéshez szükséges folyadékot. A dehidratáció okai sokfélék lehetnek, a leggyakoribbak az intenzív testmozgás, a hányás, a hasmenés, a láz folyományaként következhet be, de olyan is simán előfordulhat, hogy a kislurkó annyira belemerül a játékba, hogy nem iszik elegendő vizet.

A kiszáradás komoly egészségügyi problémákhoz vezethet, ezért érdemes kiemelten figyelni a kiszáradásra utaló jeleket. Ha bármelyiket észrevesszük gyerekünkön, azonnal kezdjük meg a folyadék pótlását; kisbabák esetében pedig a mihamarabbi orvosi konzultáció és kivizsgálás ajánlott.

A kiszáradás jelei

Mivel a kisgyerekek szervezete nem hűt olyan hatékonyan, mint a felnőtteké, ezért ők sokkal hajlamosabbak a kiszáradásra. Nem szabad elfelejtenünk, hogy a testhőmérséklet emelkedésével a kiszáradás kockázata is nő, és a kielégítő folyadékpótlás segít elkerülni a szükségtelen egészségügyi szövődményeket és a hőség okozta betegségeket. Ha a fenti jelek bármelyikét észleljük, azonnal kezdjük meg a gyerkőc itatását és a biztonság kedvéért, konzultáljunk egy gyerekorvossal is.

Hogyan vegyük rá a kislurkót a vízivásra?

Talán szerencsés helyzetben vagy, és van egy gyermeked, aki szeret vizet inni. De ha nálatok nehezen megy a vízivás, akkor sem vagy egyedül ezzel a problémával. A víz ízetlen, ezért sokszor nehéz lehet rávenni a gyerkőcöket hogy ezt fogyasszák, különösen ha egyéb, ízesebb alternatívák elérhetőek, mint a cukros üdítőitalok, kakaó és ízesített tej- és joghurt italok.

Tehát mit tehetünk, ha gyermekünk nem iszik vizet? Az egyik megoldás az az, ha elől járunk a jó példával és amikor mi vizet iszunk, hívjuk a kicsit is, hogy csatlakozzon ehhez a tevékenységhez. Ha ezt egy közös feladattá válik, ezzel elősegíted, hogy a kismanó is egészséges szokásokat alakítson ki, és ha fáradtnak, kimerültnek, vagy fejfájósnak érzi magát, először megpróbálhat egy kis vizet inni. Lehet, hogy nincs is komolyabb probléma, csak egy egyszerű jelzés volt ez a szervezet részéről, hogy ideje folyadékot pótolni.

Az üdítőitalokkal és gyümölcslevekkel nemcsak a magas cukorszint a probléma, hanem a sok hozzáadott tartósítószerek és ízfokozók, amik terhelik a szervezetet. Ezért, még ha szereti is ezeket a kismanó, jobb ha nem tartjuk otthon őket. Ha mindenképpen valami ízt szeretnénk adni a víznek, akkor megbolondíthatjuk egy pár csepp citromlével vagy néhány mentalevéllel; vagy pedig olyan egészségesebb alternatívát próbáljunk keresni, mint a magas névadó gyümölcstartalommal és mesterséges hozzávalók nélkül készült szörpök, például az ízletes Spájz Szörp termékek.

A tej és a tej alapú italokat is érdemes mértékkel fogyasztani, ugyanis a tej már önmagában tartalmaz laktózt, ami egy természetes cukor, és az ízesített tejitalok és joghurtitalok pedig, a laktózon felül, még extra cukrot is tartalmaznak.

Amikor a kislurkó házon kívül van, legyen nála egy újratölthető kulacs, amiben folyadékot visz magával, hogy mindig legyen számára elérhető a víz.

Mennyi az ajánlott napi vízmennyiség?

A napi ajánlott vízmennyiség általában a gyerekek életkora alapján van meghatározva. Az ajánlott napi mennyiségek a következők:

Mennyi vizet ajánlott inni egy nap?

A fenti mennyiségek nem tartalmazzák az egyéb egyéb italokat, mint például tej és gyümölcslé. Az egészen pici, egy év alatti anyatejes kisbabáknak, akiknél a hozzátáplálást még nem kezdtük el, őket csak indokolt esetben kell külön itatni; ezzel kapcsolatban érdemes a védőnő vagy a gyerekorvos véleményét kikérni.

Összefoglalás

A megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás elengedhetetlen az egészség megtartásához, és ez az állítás különösen igaz a gyerekekre nézve, akiknek a fejlődő szervezete sokkal érzékenyebben reagál a vízhiányra. Ezért kiemelten fontos odafigyelni gyermekeink vízivási szokásaira és egyúttal törekedni arra, hogy nevelő célzatú iránymutatásunknak köszönhetően egészséges folyadékfogyasztási szokásai alakuljanak ki a kicsiknek.

Mindenképpen szem előtt kell tartanunk, hogy mindig legyen a gyerek számára elérhető a víz, még akkor is, ha a játszótéren vagy házon kívül van, törekednünk kell arra, hogy az elfogyasztott folyadékok nagy részét ne a cukrozott üdítők tegyék ki, hanem az egészségesebb alternatívák, leginkább a víz.

Segítsd egy megosztással a munkánkat, az alábbi lehetőségek valamelyikén, különösen ha találtál valami hasznosat, vagy érdekeset a fenti betűrengetegben. És ki tudja, lehet másnak is a hasznára lesz!

Share via
Scroll to Top
Send this to a friend