Az endometriózis és a terhesség 💛

Az endometriózis megnehezíti a teherbeesést, mivel az endometriózisok a méh izomzatához, a petefészkekhez vagy a petevezetékekhez csatlakoznak, és amikor a szaporító szervek bármelyik része megsérül vagy elzáródik, akkor egyértelműen megnehezedik a fogantatás, az embrió beépülése és a terhesség kihordása. 

Az endometriózisok azok a méh üregében található nyálkahártya részletek, amelyek megjelennek a méh üregén kívül is, jellemzően a petefészekben vagy a környékén találkozunk endometriózissal ciszták formájában. Ezek a szövetek a méh üregében lévő méhnyálkahártyához hasonlóan ciklusos változáson mennek keresztül, ez a folyamat fájdalmas tüneteket, krónikus gyulladást okoz a szervezetben.

Egy 2014-es tanulmány kimutatta, hogy az endometriózissal küzdő termékeny párok csak 2-10 százalékának sikerült teherbe esnie az első hónapban, szemben a termékeny és egészséges párokkal, akiknél ez az arány 15 és 20% között mozog

Miért nehéz a teherbeesés az endometriózissal küzdőknél?

terhesség teszt

Az endometriózissal küzdő nők 30 százalékának támad gondja a teherbeeséssel, ennek okai pedig a következők:

  • A petefészek és a petevezetékek szöveteinek sérülése, hegesedése okozhat gondot
  • Felmerülhetnek a petesejttel kapcsolatos problémák
  • A petesejt vagy megtermékenyített embrió útja a petevezetékben akadályoztatva lehet, a petevezetékek elzáródása miatt
  • A méh falának sérülései az endometriózis miatt, a megtermékenyült petesejt megtapadása ezért nehézkes lehet
  • A medence szerveinek esetleges elváltozásai, az endometriózis által okozott összenövések is megnehezíthetik a terhességet

Nem szabad elfelejteni, hogy a fennálló nehézségek ellenére az endometriózissal küzdő nők többsége orvosi beavatkozás nélkül is teherbe tud esni. Sőt, egy amerikai tanulmány szerint még a harmadik, illetve negyedik stádiumú endometriózissal rendelkező nők 75%-a is sikeresen teherbe esik;  kétharmaduk természetes úton, míg egyharmaduk orvosi segítséggel, mesterséges megtermékenyítés útján.

Az sajnos igaz, hogy nem minden endometriózissal diagnosztizált nő képes gyermeket foganni és szülni, de ugyanez elmondható a teljesen egészséges nőkről is.

Az endometriózis érzelmi vonatkozásai

szomorú nő, kinéz az ablakon

Amikor valakinél felmerül az endometriózis gyanúja és az ezzel járó termékenységi problémák, az új helyzet óhatatlanul felkavaró érzelmeket vált ki a páciensből, mint az aggodalom, a harag, a stressz, a szomorúság, a depresszió, a „nem vagyok elég jó” és „miért velem történik meg mindez” – érzése.

Az endometriózist gyakran csak akkor diagnosztizálják egy nőnél, amikor kutatni kezdik az okát annak, hogy miért nem sikerül teherbe esni. A teherbeesési problémák 30 százalékának kiváltó oka az endometriózis, így a stressz, amit az okoz, hogy nem jön össze a várva várt baba, megsokszorozódik. 

Más esetben, amikor egy rutin rákszűrés alkalmával állapítják meg ezt a betegséget, a nők nagy része hatalmas érzelmi nyomás alá kerül. Ilyenkor nemcsak a betegséggel szembesül, hanem azzal is, hogy minél hamarabb teherbe kellene esnie, ha gyereket szeretne. Viszont nem kizárt, hogy ebben az életszakaszban a diagnosztizált páciensnek éppen nincsen partnere, még nem találta meg az igazit, vagy olyan partnerrel van, aki még nem szeretne gyereket. Ez fokozza a frusztráció és a bizonytalanság érzését, valamint depresszióra hajlamosíthat.

Ilyen esetekben mindenképpen ajánlott orvossal, specialistával és akár egy pszichológussal is konzultálni, hogy ezek a negatív érzelmek megfelelően legyenek kezelve, és a páciens is megtalálja a kivezető utat ebből a látszólag reménytelen helyzetből.

 

Hogyan lehet megnövelni a teherbeesés esélyét természetes módszerekkel?

A tudomány jelenlegi állása szerint nincsen konkluzív bizonyíték arra, hogy  gyógyszeres kezelés növeli a fogantatás esélyét az endometriózisos kismamáknál. Az orvosok általában progeszteron tartalmú gyógyszereket írnak fel, hogy megnöveljék a terhes hormonok jelenlétét a szervezetben, ezzel támogatva a kívánt eredmény elérését.

Viszont a gyógyszeres kezelések mellett életmódváltással nagyon sok tehető a teherbeesés megkönnyítéséért. Nagyon fontos minél egészségesebben élni, mert az egészséges életmód segít csökkenteni a szervezetben jelenlévő gyulladt állapotot, ezzel elősegítve egy egészséges terhesség lefolyását. Ahogy a magas vérnyomással vagy szívproblémákkal rendelkező betegnék a tünetek javulását eredményezi az életmódváltás, az endometriózisos betegeknél is ugyanez a helyzet.

Az egészséges életmódhoz hozzá tartozik a normál tartományba eső testsúly megtartása, az egészséges táplálkozás, magas tápértékű ételek fogyasztása, (mint a teljes kiőrlésű gabonafélék, gyümölcsök, zöldségek és sovány húsok) és a rendszeres napi testmozgás. Ezeknek a feltételeknek a betartásával az endometriózis tünetei is enyhíthetőek és egy lehetséges, egészséges lefolyású terhesség mellett, egy jobb életminőséget is eredményez.

A mesterséges megtermékenyítés

Ha természetes úton mégsem jön össze  a kívánt terhesség, akkor még mindig meg lehet próbálni a mesterséges megtermékenyítést. Viszont ebben az esetben kiemelt figyelmet kell fordítani a kezelés megterhelő fizikai aspektusa mellett a részt vevő pár érzelmi állapotára

Egy ilyen folyamat amellett, hogy hosszadalmas, érzelmileg is nagyon megterhelő, ezért mindenképpen ajánlott szakember segítségét kérni, hogy átsegítse a résztvevőket a remény, a frusztráció, a csalódás, a szomorúság, boldogság érzelmi hullámvasútján.

 

Az endometriózis és a terhesség

endometriózis és terhesség

Amint összejön a kívánt terhesség, az endometriózissal küzdő kismama jellemzően azon kezd aggódni, hogy az endometriózisos állapot mennyire lesz befolyással a terhesség lefolyására, a szülésre és a magzat egészségére. Ezért is különösen fontos, hogy kiemelt figyelmet kapjon a kismama a várandósgondozás során.

A terhesség, bár nem tünteti el teljesen az endometriózist, a tüneteket nagyban enyhíti, a szervezet hormonális változásainak és a menstruáció időleges megszűnésének köszönhetően. Természetesen vannak kivételek, akiknél sajnos a fájdalmas tünetek megmaradnak a terhesség alatt is.

 

Milyen veszélyek és komplikációk merülhetnek egy endometriózisos kismamánál?

Az endometriózis megnöveli a terhesség alatti és szülés közbeni komplikációk esélyét, melyet a szervezetben található gyulladás, vagy az endometriózis okozta méh és medence szervek sérülései eredményeznek. Ezért különösen fontos, hogy a kismama odafigyeljen az egészségére, rendszeresen konzultáljon a kezelőorvosával és a szülész-nőgyógyásszal, hogy elkerülje az esetleges komplikációkat.

1.Vetélés

Több tanulmány is arra a következtetésre jutott, hogy a vetélés valószínűsége nagyobb az endometriózisban szenvedő kismamáknál,  mint az egészséges kismamáknál. Sajnos egy vetélést nagyon nehéz megelőzni, az elkezdett folyamatot megállítani illetve visszafordítani nem lehet, de nagyon fontos, hogy a kísérő tüneteket időben felismerjük és orvoshoz forduljunk. 

A vetélés jelei nagyon hasonlóak a menstruációs fájdalomhoz: görcsölés, derékfájdalom és vérzés. A terhesség második trimeszterétől ezek a tünetek sokkal súlyosabbak lehetnek.

2. Koraszülés

Az endometriózissal küzdő kismamáknál 1,5-szer nagyobb valószínűséggel indul be  a szülés a 37. hét előtt, mint az egészséges kismamáknál. Nagyon fontos odafigyelni a figyelmeztető jelekre és ha bármelyik tünetet felismeri a kismama, vagy a koraszülés gyanúja merül fel, azonnal konzultálni kell a nőgyógyásszal, hogy minél hamarabb biztonságos környezetbe kerüljön és megfelelő ellátásban részesüljön. 

A koraszülés jelei a következők lehetnek: görcsölés, megváltozott hüvelyi folyás, nyomás a medencei szakaszon. 

3. Placenta praevia vagy elölfekvő méhlepény

Ilyenkor a placenta részben vagy teljesen elfedi a méhszájat, ami megnövelheti  a vérzés és görcsös fájdalom lehetőségét, és legrosszabb esetben a placenta teljes leválását is reményezheti a méh faláról. Ez az állapot nem csak endometriózisos kismamáknál fordulhat elő, és általában orvosi felügyelettel, sok pihenéssel stabilizálható.

A szülés után

anyuka kisbabával

Az endometriózissal küzdő nők tapasztalatai és élményei eltérőek a terhesség után. Sokaknál az endometriózis tünetei visszatérnek, amint abbahagyják a szoptatást és a szervezetük hormonszintje és a menstruáció is visszaáll a korábbi kerékvágásba. Másoknál az endometriózis tünetek javulnak vagy akár teljesen meg is szűnnek egy terhesség után. Viszont ebben az esetben sem érdemes teljesen megszüntetni az endometriózis kezelését, és szükséges rendszeresen konzultálni a kezelőorvossal.

Összefoglalás

Ugyan az endometriózissal küzdők 50 százalékának támadhatnak nehézségei a teherbeeséssel, viszont nem szabad elfelejteni, hogy az ezzel a betegséggel küzdők számára is lehetséges természetes módon teherbe esni, és életet adni egy egészséges kisbabának.

Az igaz, hogy azoknál a nőknél, akiknél ez az állapot fennáll, nehezebb a fogantatás és a kisbaba kihordása is, és esetlegesen komplikációk is léphetnek fel, de a helyzet nem teljesen reménytelen, sőt. Az endometriózisos nők több mint 70 százaléka sikeresen teherbe esik és egészséges gyereket szül. Amit nem szabad elfelejteni, az a specialistával való konzultáció és a gyakori orvosi felügyelet a várandósság ideje alatt. 

Emellett kiemelt figyelmet érdemel a lelki egészség is, és nem szabad elfeledkezni arról, hogy egy ilyen diagnózis a fizikai fájdalom és kellemetlenség mellett lelkileg is nagyon megterhelő. Mindenképpen ajánlott szakember segítségét kérni és támogató közösségekhez csatlakozni; az endometriózis nem egy olyan állapot, amivel egyedül kell szembenézni.

És ami a legfontosabb, nem szabad feladni a reményt.

Share via
Scroll to Top
Send this to a friend