Az endometriózis tünetei és kezelése – Interjú Dr. Nagyházi Orsival

Videónkban Dr. Nagyházi Orsi, szülész-nőgyógyász beszél az endometriózis tüneteiről, kialakulásának okairól, kezeléséről és arról, hogy az egészséges életmód, a diéta vajon enyhítheti-e a betegség tüneteit.

Videó hanganyagának átirata

Eszter: Sziasztok, Mamik. Március az endometriózis hónapja, ezért ebben az adásunkban erről a betegségről lesz szó. A mai vendégem pedig dr. Nagyházi Orsolya szülész-nőgyógyász. Szia Orsi!

Orsi: Szia.

Mi az endometriózis?

Eszter: Magyarországon tízből egy nőt érint az endometriózis, ami egy hatalmas szám és ez a világ 15. legfájdalmasabb betegségeinek egyike. Mi ez pontosan?

Orsi: Alapvetően 5-10%-ra becsüljük a termékeny korú nők esetében az endometriózis előfordulását. A lényege, hogy a normál esetben a méh üregében található nyálkahártya részletek megjelennek a méh üregén kívül is; és ezek egyúttal ugyanolyan ciklusos változáson mennek keresztül, mint a méh üregében lévő méhnyálkahártya. 

Ezáltal fájdalmas tüneteket, krónikus gyulladást okoznak, ami ezt az egész betegséget jellemzi. Leggyakrabban a petefészek környékén találkozunk endometriózissal ciszták formájában. Ezeket a cisztákat gyakran csokoládé cisztának is nevezzük a bennéke, azaz a tartalma miatt. 

Nagyon gyakori ezen kívül a méh izomzatán belül megjelenő endometriózis, amit adenomiózisnak hívunk, illetve sajnos megjelenhet teljesen a nemi szervtől független szervekben is, leggyakrabban a bélrendszerben, illetve a hólyagban. Ezeket az utóbbiakat pedig mélyen infiltráló endometriózisnak nevezzük.

Eszter: Előfordulhatnak ennél extrémebb helyeken is endometriózisok?

Orsi: Igen, sajnos. Akár a tüdőben, agyban más szervekben is megjelenhetnek, illetve gyakori még a különböző műtéti hegeknek, nőgyógyászati műtéteknek a heg vonalában megjelenő endometriózis is.

Mik az endometriózis tünetei és miért nehéz diagnosztizálni?

Eszter: Érintettként az én történetem úgy indult, hogy éveken keresztül jártam vissza nőgyógyászhoz. 24 éves koromban borzalmas kismedencei görcsökkel is folyamatosan elküldött az orvos arra hivatkozva, hogy a petefészkeimben ciszták vannak, de ezek menstruációval úgyis ürülnek majd. 

Gyakorlatilag amikor már kés alá feküdtem egy ciszta műtéttel, akkor derült ki hogy harmadik stádiumú, ami egy eléggé előrehaladott állapotú, endometriózisom van. Ez nem egy túl ritka eset, Európában nagyjából 4-7 év, mire diagnosztizálják ezt a betegséget. Miért tart ennyi ideig?

Orsi: A petefészekben lévő ciszták nemcsak endometriózisra utalhatnak, léteznek egyéb, más szövettani típusú petefészek ciszták is és ezeknek egy jó része valóban felszívódik pár ciklus alatt. Viszont ha tartósan ott marad egy cisztás elváltozás, akkor mindenképpen kiegészítő vizsgálatokat javasolunk. 

Az endometriózisnál még különösen nagy probléma, hogy a tünetek milyenségéből és súlyosságából nem nagyon tudunk utalni arra, hogy ez milyen stádiumú és milyen súlyosságú elváltozás lehet. Alapvetően a nőgyógyászati alapvizsgálatba tartozó vizsgálatok során sok esetben semmiféle eltérést nem látunk és leggyakrabban egy korai stádiumú eltérés esetében csak műtéttel tudjuk igazolni az endometriózis jelenlétét. Ez pedig egy invazív beavatkozás, ezért kevesen szánják rá magukat, hogy a tüneteiket tisztázzuk.

Eszter:  A fájdalmas menstruáció egyébként nem normális, viszont szerintem ezzel nagyon sokan nincsenek tisztában; ugyanis a legtöbben azt halljuk a környezetünktől és az orvosoktól is, hogy ez egy normális dolog. Ha valakinek kifejezetten fájdalmas a menstruációja, az már egy erős tünetnek számít?

Orsi: Egyértelműen igen. Ugye az a probléma ezzel, hogy a fájdalom megélése minden emberben más. Nekem például nagyon alacsony a fájdalomküszöböm, úgyhogy én nem vagyok egy jó példa. De alapvetően a fájdalmas menstruáció az egyik jellegzetes tünete az endometriózisnak. 

Ezenkívül szexuális együttlétkor is jelentkezhet fájdalom, mindenféle vérzés-zavarok jelentkezhetnek, vagy ha csak a nőgyógyászati tüneteknél maradunk, akkor attól függően, hogy hol van az eltérés, hasi fájdalmakat, deréktáji fájdalmakat is okozhat. Ha a hólyag is érintett, akkor akár véres vizelet, fájdalom a vizeletürítés során is lehet az endometriózis tünete. Ha pedig a bélrendszer érintett, akkor székrekedés, a székelési habitus változása, vagy akár vérszékelés is jelentkezhet kiegészítő tünetként.

Az endometriózis kialakulásának okai

Eszter: Tudunk-e valamit az endometriózis kialakulásáról, vannak esetleg hajlamosító tényezők, lelki okok a háttérben, vagy a genetika esetleg számít-e?

Orsi: Sajnos a betegség kialakulásának tényleges háttere a mai napig nem tisztázott, viszont ez az egyik leggyakrabban kutatott témakör a nőgyógyászat területén belül. Amikor én kezdtem a szakmát – amikor még egyetemre jártam, akkor a retrográd menstruációs elmélet volt a leginkább elfogadott a köztudatban. 

Ez azt jelenti, hogy a méhnyálkahártya a menstruáció alatt a petevezetőkön keresztül bejut a hasüregbe, ott mindenféle helyeken megtapad és ugyanúgy ezt a ciklusos működést folytatja. Ez az elméletet nem vetették el egyébként a mai napig, hogy ez valamelyest szerepet játszhat a betegség kialakulásában; de inkább egy összetett genetikai-immunológiai-hormonális hátteret feltételeznek a betegség hátterében. 

A genetikai hátteret például az is igazolja, hogy ha egyenes ági rokonoknál volt endometriózis, akkor nálunk 3-9-szeres, míg egy egypetéjű ikerpárnál akár tízszeres kockázat emelkedés van az endometriózis kialakulására. Ugyanúgy, különböző  immunműködési zavarokat is feltételeznek a betegség hátterében. És a hormonális vonal a betegség kezelésében részben alkalmazott hormonális kezelések alapján elég valószínű.

Eszter: Hogyhogy ilyen keveset tudunk erről a betegségről? Tíz évvel ezelőtt gyakorlatilag még a fogalommal sem nagyon voltunk tisztában.

Orsi: Az orvostudomány folyamatosan fejlődik, ezért új betegségeket folyamatosan diagnosztizálnak és fognak is. De alapvetően szerintem az a probléma, hogy a nőgyógyászati tünetek még mindig nagyon szemérmesen kezelendők az átlagemberek körében; „mert anyukám azt mondta, hogy neki is fáj a menzesz”, „mert a barátnőm azt mondta, hogy neki is fájt már együttlét közben, meg volt vérzése utána” – ezért nem biztos hogy a tünetekre kellő hangsúlyt fektetnek a érintettek. 

Nagyon gyakran találkozom egyébként a saját pácienseim között is azzal, hogy eljönnek egy teljesen panaszmentesen rákszűrésre, majd adott esetben, mondjuk az ultrahang vizsgálaton találunk egy endometriózisra utaló, ultrahang jelekkel bíró cisztát, majd amikor rákérdezek már speciálisan az endometriózis tünetekre, akkor elég sokra igen a válasz, hogy hát igen, a páciens ezeket tapasztalja, csak nem tudatosul benne, hogy ez akár betegség miatt is lehet.

Eszter:  Igen. Egyébként a legtöbb tipikusan endometriózis tünet az eléggé el van bagatellizálva

Orsi: Igen

Hormonális vagy alternatív kezelések?

Eszter: Nekem a műtét után hormontablettát írtak fel, ami egy mesterséges klimax állapotot létrehozva leállította a menstruációmat. A legtöbb alkalommal ez egyébként az eljárás műtét után. Viszont már a következő kontrollvizsgálaton azt vették észre, hogy a petefészkem ugyanúgy összenőtt a méhemmel mint ahogy korábban, és megint van egy cisztám. Szerinted ez miért alakulhat így?

Orsi: Sajnos nem tudjuk előrejelezni, még önmagában a stádium besorolásában sem az endometriózisos betegeknél, hogy kinél fog kiújulni és ki az, akinél beválnak a terápiák. Ugyanakkor rengeteg gyógyszer létezik, amelyet műtét után a megelőzésre írnak fel, ami a kiújulást előzi meg, illetve olyan, amely a fájdalmakat tudná csökkenteni

De úgy, ahogy egy vérnyomáscsökkentő sem jó minden magas vérnyomásos betegnek, úgy ugyanaz a hatóanyagú gyógyszer nem biztos hogy jó lesz a megelőzésben minden endometriózisos betegnek sem. Nagyon nem mindegy az sem, hogy adott esetben egy műtét során sikerült-e teljes egészében eltávolítani az endometriózisos cisztát, vagy pedig csak megmetszeni tudtuk és elégetni a belfelszínét, mert léteznek olyan esetek amikor annyira hozzátapad a környezetéhez a ciszta, hogy nehéz a tökéletes műtéti ellátás.

Eszter: A fogamzásgátlóknak adott esetben nagyon komoly mellékhatásai vannak. Mit ajánlasz azoknak, akik nem feltétlenül szeretnék a szervezetüket szintetikus hormonnal terhelni, vannak esetleg alternatívák?

Orsi:  A hormonális kezeléssel kapcsolatban elég sok tévhit és jelentős félelem van még a köztudatban, ami nem mindig indokolt. Szerintem, ha egyébként megfelelően ki van vizsgálva egy páciens egy hormonális készítmény beállítása előtt, akkor azért biztonságosan tudjuk ezeket a gyógyszereket alkalmazni. Persze nem mindenkinek válik be itt sem ugyanaz a készítmény, lehet hogy hatóanyagot kell váltanunk, de jellemzően sokaknál megtaláljuk az ideális módszert.

Vannak, akik ennek ellenére sem szeretnének szintetikus hormon készítményeket kapni, sem tablettás sem pedig injekciós formában, vagy van egy olyan alapbetegségük, egy véralvadási zavaruk, ami nem is engedi hogy felírjuk nekik hormonális készítményt, mert megemelik mondjuk a mélyvénás trombózisnak a valószínűségét. Náluk az alternatív utak azok, amik lehetőségként szolgálnak. 

Az alternatív gyógyászat egy teljesen speciális terület, úgyhogy mélyebben nem is mennék bele. De minden alternatív terápiának az alapja az egész egészséges életmód, ez az endometriózis kapcsán is nagyon fontos: a megfelelő táplálkozás, a kielégítő testmozgás is. Rengeteg study kering endometriózisosok körében a fájdalmak mérséklése témakörben is, ebben segítséget jelent az izomműködés javítása, a szalagrendszernek a javítása, illetve a relaxáció, ami a sportnál kiemelendő és jótékony hatású. 

Egyéb módszerek, amik a szóba jöhetnek, azok az akupunktúra, a különböző fizikoterápiák, masszázsok, különböző pszichológiai tréningek, ahol elsajátíthatjuk hogy hogyan tudnánk máshogy megélni ezeket a fájdalmakat amit tapasztalunk; illetve a kínai gyógyászat foglalkozik még hasonló problémákkal.

Eszter: Azért akkor elég nagy a skála, hogy ha az ember esetleg alternatív irányba szeretne elindulni. De kik azok akiknek kifejezetten a gyógyszeres kezelést javaslod?

Orsi: Nyilvánvalóan, ha az alternatív utakon nem tudunk megfelelő életminőséget biztosítani, mert a fájdalmak továbbra is fennállnak; illetve ha valaki nem zárkózik el ezektől a készítményektől, akkor javasoljuk a gyógyszereknek a bevezetését.

Befolyással van-e a diéta az endometriózisra?

Eszter: Személyes tapasztalatom alapján a legtöbb orvos azt mondja, hogy az endometriózisra egyáltalán nincsen befolyással az étrend. Ehhez mérten én viszont elkezdtem kísérletezni azzal, hogy fokozatosan elhagytam glutént, cukrot, tejterméket,hüvelyeseket, szóját és még sorolhatnám. És úgy vettem észre, hogy ettől csökkent is a fájdalmaimnak a mértéke. Te mit gondolsz erről az állításról?

Orsi: Alapvetően szerintem az egészséges életmód már bizonyította, hogy nagyon sok betegség esetén jelentős szerepet játszik abban, hogy egyrészt mennyire tudjuk uralni a betegséget, illetve hogy milyen tünetek jelentkeznek. Gondoljunk akár egy cukorbetegségre vagy egy magas vérnyomásra, hogy milyen szinten befolyásolja a szövődmények kialakulását az, hogy a páciens milyen étrendet folytat, mennyi mozgást végez. 

Különböző amerikai vizsgálatok alapján a zsírban nagyon gazdag étrend a mindenféle hormonfüggő betegségnek a kialakulását is, illetve súlyosságát is fokozza, így az endometriózisét is. A vörös hús, a füstölt ételek fokozott fogyasztása szintén jelentős befolyással bír az endometriózisos betegek tüneteire és a későbbi visszatérő tünetek kialakulásában is. 

Olasz kutatók igazolták hogy a megfelelő mennyiségű zöldség és gyümölcsfogyasztás, illetve a laktóz és gluténmentes étrend jelentős tüneti enyhítést biztosít az endometriózisos betegeknek (izoflavon tartalmú, indol tartalmú és megfelelő mennyiségű omega 3 élelmiszerek bevitele nagyon fontos).

Az endometriózis és a meddőség

Eszter:  Egy statisztika szerint a meddő nők 50%-a endometriózisban szenved. Mik az ezzel a krónikus betegséggel együtt élő nők számára a teherbeesés nehézségei?

Orsi: Alapvetően a meddő nőknek nagyjából valóban 25-50%- ánál felmerül az endometriózis lehetősége. Amikor ismeretlen eredetű termékenységi zavar miatt csinálunk műtétet, laparoszkópiát, méhtükrözést vagy hastükrözést, akkor nagyjából 70-80 százalékban igazolódik egy első stádiumú endometriózis. 

Alapvetően mindegy, hogy milyen stádiumú, krónikus gyulladást generál a szervezetben, ami befolyásolja a peteérést, a petesejtek kiszabadulását, a megtermékenyülést, a spermának a mozgékonyságát a női nemi szerveken belül, illetve a beágyazódást is. Súlyosabb esetben a krónikus gyulladás miatt kialakult összenövések akár a petevezetőket is lezárhatják, tehát emiatt nem jön össze a terhesség. De ahogy említettem, azért a páciensek egy részénél szerencsére spontán is létrejöhet terhesség. 

Eszter: Több orvostól hallottam azt is hogy szülés után az endometriózis elmúlik. Ennek ellenére számos olyan többgyerekes anyukát tudok, akit már sokadjára műtenek. Mi szerinted ennek az orvosi állításnak az alapja?

Orsi:  Egy alapvetően általános megfigyelés, a szülések számának a növekedésével csökken az endometriózis kialakulásának vagy kiújulásának az esélye, és az egyértelmű, hogy a terhesség alatt nincsenek tünetek, az a megváltozott hormonális környezet miatt van. Nem tudjuk kiszámítani egyébként hogy ki az akinél mégis a szülés vagy szülések után recidívára számíthatunk.

Gyógyítható az endometriózis?

Eszter: Létezik-e gyógyulás ebből a betegségből?

Orsi:  Sajnos sok esetben nem, a tünetekkel kell együtt élni. Viszont az életminőséget jelentősen tudjuk javítani a különböző kezelésekkel, akár mesterséges, akár hormonális kezelésekkel vagy az alternatív utak egyikével.

Eszter: Nagyon szépen köszönöm, hogy itt voltál velünk, Orsi, várunk téged legközelebb is szeretettel.

Orsi:  Köszönöm a lehetőséget.

Eszter: Nektek pedig köszönjük a figyelmet, találkozunk a következő alkalommal.

Share via
Scroll to Top
Send this to a friend