Húgyúti fertőzések a gyerekkorban

A húgyúti fertőzések a gyerekek körében az egyik leggyakoribb bakteriális fertőzések közé tartoznak, ezért érdemes minél többet megtudni erről a betegségről. Videónkban Dr. Bense Tamás főorvos, csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos válaszol a húgyúti fertőzéssel kapcsolatos kérdéseinkre.

Eszter: Sziasztok, Mamik. Tudtátok, hogy a húgyúti fertőzések a leggyakoribb bakteriális fertőzések közé tartoznak gyermekek körében? A mai beszélgetésünk során a téma szakértőjével, Dr. Bense Tamás főorvos, csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvossal fogunk beszélgetni. Szia Tamás, üdv újra itt.

Tamás: Szia.

Miért alakulhat ki a húgyúti fertőzés?

Eszter: A húgyúti fertőzések kialakulásáról mit tudhatunk?

Tamás: A húgyúti fertőzéseknek az a lényege, hogy valamilyen potenciálisan patogén kórokozó elszaporodik a húgyutakban és ott gyulladást okoz. Azért lényeges ezt megemlíteni, mármint hogy gyulladást csinál, mert gyakran találkozunk olyan eredményekkel, olyan leletekkel, hogy valakinek a vizeletéből különböző kórokozókat sikerül kitenyészteni. Ez nem biztos hogy húgyúti fertőzés és egyáltalán nem biztos, hogy kezelendő, főleg ha ehhez nem társulnak tünetek és nem társul gyulladás, azaz gennyes vizelet.

Eszter: Mi alapján csoportosíthatjuk őket?

Tamás: Ha nagyon egyszerűen mondjuk, úgy lehetne felosztani, hogy felső és alsó húgyúti fertőzések; a felső húgyúti fertőzés, amit nevezhetük vesemedence gyulladásnak is, az alsó húgyúti fertőzést pedig hólyaghurutnak. Nyilván az előbbi az egy súlyosabb állapot, általában lázzal járó deréktáji fájdalom, amely elesettséggel társul, míg az alsó húgyúti fertőzéseknél ott nincsen láz, inkább vizelési panaszok vannak, gyakori pisilés, fájdalmas pisilés, esetleg alhasi panaszok.

Milyen gyakran alakulhat ki a húgyúti fertőzés a gyerekeknél?

Eszter: Azt olvastam, hogy a gyereknél a láz hátterében 7-10%-ban állhat húgyúti fertőzés. Milyen egyéb tünetekkel számolhatunk még?

Tamás: Az életkorfüggő. Az kétségtelenül igaz, hogy a húgyúti fertőzések az egyik leggyakoribb bakteriális fertőzések közé tartoznak. Gyerekkorban talán egyedül csak a légúti fertőzések és az ehhez társuló középfülgyulladás az, ami ezt megelőzi.

Azt szoktuk mondani, hogy a vese nem kiabál. Tehát nagyon gyakran, minél kisebb egy gyerek, annál kevésbé vannak más tünetei, vagy nem típusos tünetei vannak. Tehát amíg egy nagyobb gyerek, egy tinédzser már el tudja mondani, hogy lázas vagyok, gyenge vagyok, ráz a hideg, fáj a derekam; addig egy kis csecsemőnél gyakran csak a láz lesz az egyetlen tünet. 

Vagy az is lehet hogy még láz sem lesz, hanem éppen ellenkezőleg, akár egy súlyos fertőzésben alacsony testhőmérséklet, hipotermia alakulhat ki. Hogyha ekkor nem derül ki, hogy húgyúti fertőzése van a babának, akkor azért előbb utóbb jönnek egyéb tünetek is: étvágytalanság, nyűgösség, hányás.

Eszter: Mi az, ami alacsony testhőmérsékletnek számít?

Tamás: Hát mondjuk 36 fok alatti testhő.

Kimutatható-e otthon a húgyúti fertőzés?

Eszter: Létezik olyan tesztcsík, ami kimutatja többek között a genny jelenlétét a vizeletben? Illetve ezek mennyire megbízhatóak?

Tamás: Én nagyon szeretem ezeket, és szoktam is javasolni az édesanyáknak, hogy használják ezeket; viszont az fontos, hogy milyen tesztcsíkokat vásárolnak. Nem konkrét márkára gondolok, hanem, hogy mit tud kimutatni; kell, hogy a szülő tisztában legyen azzal, hogy melyik az az eltérés, ami az ő szempontjából fontos és releváns.

Nagyon sokszor a szülők összekeverik a fehérjét a fehérvérsejtekkel. A fehérje nagyon sok állapotban meg tud jelenni a vizeletben, egy sima banális lázas vírusfertőzésben is. Viszont ha fehérvérsejtek, sok fehérvérsejt azaz genny jelenik meg a vizeletben, az már sokkal inkább jellemző húgyúti fertőzésre. Tehát olyan tesztcsíkot kell venni, ami a fehérvérsejteket, azaz a gennyet mutatja, illetve nitrit-pozitivitást mutat. Ha mind a kettő pozitív, és ehhez tünetek is társulnak, akkor azért nagy valószínűséggel húgyúti fertőzésre van a babának, vagy a gyereknek.

Nyilván ez nem nem egyenértékű egy rendes kis laboros mikroszkópos vizeletvizsgálattal és végképp nem helyettesít egy vizelettenyésztést, de arra, hogy amikor a háromnapos ünnep közepén lesz lázas a baba és szeretném kizárni hogy húgyúti fertőzése van-e; egy első tájékozódásra mindenképpen alkalmas.

Eszter: Tehát akkor ezt egyszerűen patikában megvásároljuk.

Tamás: Így van.

Hogyan kezeljük a húgyúti fertőzést?

Eszter: A húgyúti fertőzéseknek komoly szövődményei is lehetnek, ennek ellenére érdemes otthon kezelni a korai szakaszban, vagy rögtön érdemes orvoshoz fordulni inkább?

Tamás: Általában nem ez szokott a kérdés lenni, hanem hogy kiderül-e, hogy húgyúti fertőzés van az adott panasznak, vagy mondjuk a láznak a hátterében. Ha ez biztosan kiderül, mert megvan a megfelelő panasz és történt egy vizeletvizsgálat ami kóros, akkor azt gondolom hogy nem érdemes otthon, házi praktikákkal kezelni, hanem el kell kezdeni az orvos által javasolt általában antibiotikus kezelést. Ez nem jelent feltétlenül kórházi kezelést sőt az esetek döntő többségében ez otthon kezelhető; de mindenképpen forduljunk orvoshoz.

Eszter: Mik azok a házi praktikák amikről te tudsz? És mondjuk, most azt javasolnám az anyukáknak, hogy ezeket inkább kerüljék.

Tamás: Ha az interneten rákeresünk arra, hogy húgyúti fertőzések kezelése, akkor biztos hogy szembejön mondjuk a tőzegáfonya, mint egy nagyon népszerű téma. És az igazságot megvallva én is van amikor javasoltam már ezt betegeimnek. Döntően nem kezelésre hanem megelőzésre; de nagyon ellentétes cikkeket lehet ezzel kapcsolatban olvasni, hogy mennyire lehet sikeres mondjuk ezzel megelőzni, vagy akár kezelni egy húgyúti fertőzést jelenleg.

Az álláspont az, hogy gyerekek húgyúti fertőzésének kezelésére nincsen bizonyított hatása. Én amikor egyébként különösen szoktam ezt javasolni, az az eset, amikor valakinek nincsen semmilyen fejlődési rendellenessége vagy anatómiai eltérése. A visszatérő húgyúti fertőzések hátterében, például tinédzser lányok visszatérő hólyag útjának megelőzésében lehet esetleg szerepe. Ami még fontos, hogy ilyenkor lehetőleg fogyasszunk bőven folyadékot, mert az is segíti a fertőzésnek a gyógyulását.

Eszter: Urológust vagy gyermekorvost keressünk fel a problémával?

Tamás: Hát attól függ. Első körben gyerekorvoshoz, háziorvoshoz kell fordulni, aki el tudja dönteni azt, hogy az adott fertőzés az otthon kezelhető, vagy kórházi kezelésre van szükség. Megint más a helyzet, hogy ha mondjuk valamilyen betegséget gyanítunk a háttérben; visszatérő fertőzések esetén nefrológushoz kell fordulni.

És a nefrológus el fogja tudni dönteni egy kivizsgálás után, hogy a probléma az inkább belgyógyászati jellegű, és akkor az ő feladata a kezelése a háziorvossal közösen, vagy valamilyen fejlődési rendellenesség, anatómiai probléma áll a háttérben, ebben az esetben urológushoz vagy urológia sebészetben jártas gyerek sebészhez irányítja a páciens.

Hogyan előzhető meg a húgyúti fertőzés?

Eszter: Megelőzés tekintetében mit tehet egy édesanya?

Tamás: Erre nagyon nehéz válaszolni. Általában ez nem ápolási probléma, hogy valakinek húgyúti fertőzése lesz. Azt gondolom, hogy a leglényegesebb, hogy gondoljunk rá. Tehát ha egy babának kisgyereknek láza van és nincs egyértelmű megfogható ok a láz hátterében akkor vizeletvizsgálatot érdemes csinálni. 

Vannak olyan életszakaszok, amikor különösen hajlamosak a gyerekek húgyúti fertőzésre. Ez döntően a kislányokat érinti, hiszen rövidebb a húgycső, közelebb van a végbélnyíláshoz és általában ezeket a fertőzéseket a saját székletükben lakó baktériumok okozzák. Könnyen belátható így, hogy egy pelenkázott csecsemő könnyebben fog húgyúti fertőzést elkapni. És a másik életszakasz, amikor könnyebben jönnek a fertőzések az a tinédzserkor, amikor a lányok nemi életet kezdenek élni.

Van-e összefüggés a húgyúti fertőzés kialakulása és a szobatisztaságra való szoktatás között?

Eszter: A LaMôme fórumon gyakran felmerülő kérdés édesanyák részéről, hogy amikor szobatisztaságra nevelik a gyermekeket, akkor ők hajlamosak visszatartani a székletet és a vizeletet; ez pedig egy hajlamosító tényező lehet. Mit tanácsolnál ezeknek az édesanyáknak?

Tamás: Az biztos, hogy nem jó ha valaki mondjuk fél napig tartogatja a vizeletét, hiszen a pangó vizeletben könnyebben szaporodnak el kórokozók, de azért ez önmagában ritkán okoz húgyúti fertőzést. Ellenben ami talán kevésbé közismert, hogy székrekedés viszont kifejezetten hajlamosít a húgyúti fertőzésre oly módon, hogy ha tele van a kismedence kemény székletrögökkel, az nyomja a hólyagot. A hólyag nem fog tudni rendesen kiürülni, és ebben az esetben gyakrabban várhatóak a húgyúti fertőzések. 

Semmiképpen sem szabad siettetni a pelenkáról való leszoktatást, tehát ez nem egy verseny, azért mert a játszótéren valakinek már 18 hónaposan bilire ül a gyereke. Nem biztos, hogy a mi gyerekünk is érett erre és általában valamikor a 2-3 éves kor között jön el ez az időszak, de van akinél csak 4 évesen, vagy utána. 

Figyelni kell a gyerekeink jelzéseit: eltelik már esetleg több óra úgy, hogy száraz marad a pelenka, jelzi- e a gyerek a székelési vagy vizelési ingerét. HA igen, akkor meg lehet próbálkozni ezzel, de ha a pelenkára való leszoktatáskor székrekedés jelentkezik, akkor érdemes egy pár hónapot halasztani ezt a projektet. 

Ami még nagyon lényeges, hogy sokan próbálkoznak azzal, hogy nem bilire ültetik a kisgyereket, hanem vesznek egy vécé szűkítőt és aztán a vécére, ami tök jó dolog. De ahhoz, hogy például valakinek a hólyagja kiürüljön rendesen, ahhoz fontos hogy ne csak a hólyagja hanem a medencefenék izomzata is jól működjön. Ehhez pedig az kell hogy a lábait kényelmesen le tudja támasztani a kisgyerek; amit nyilván egy felnőtt vécéről nem fog tudni; tehát ilyenkor érdemes egy sámlit rendszeresíteni.

Eszter: Köszönjük szépen a válaszaidat.

Tamás: Nagyon szívesen.

Eszter: Köszönjük, hogy itt voltatok velünk, találkozunk legközelebb.

 

Share via
Scroll to Top
Send this to a friend