A rendszeres torna meghökkentő előnyei + 20 perc torna gumiszalaggal 🏆

FitMami torna sorozatunk megalkotásához Miló Viki világbajnok ökölvívó és szuper személyi edző segítségét kértük, ugyanis Viki több évtizedes szakmai tapasztalatának köszönhetően pontosan egy olyan, több elemből álló gyakorlatsort állított össze nekünk, ami egyenként 20 perces, minden előképzettség nélkül, egyszerű, otthon végezhető és minden izomcsoportot átmozgató tornagyakorlatokból áll.

Ez a hat gyakorlatsor (bemelegítés és 5 különböző izomcsoportokat megmozgató tornagyakorlat) tökéletes alternatíva az edzőteremre elfoglalt lányoknak, mamiknak; ráadásul változatos, és mindig más és más izomcsoportot céloz az alakformáló mozdulatok során.

Miért fontos a rendszeres torna?

A WHO ajánlása alapján a 18 és 64 év közötti felnőttek heti ajánlott mozgásmennyisége 150 perc, mérsékelt intenzitású gyakorlatok esetében, míg magas intenzitású mozgásforma esetén heti 75 percnyi mozgás ajánlott. És miért fontos a rendszeres testmozgás? Mert a mozgásszegény életmód felelős világszerte a koszorúér betegségek 6%-ért, a kettes típusú cukorbetegség 7%-ért, az emlőtumorok és a vastagbéldaganatok 10%-ért – összességében a mozgásszegény életmód 5,3 millió korai halálozásért felelős.

Az aktív életmódnak és a rendszeres sportolásnak a betegségmegelőzésen túl számos pozitív testi és lelki hatása van, például javítja a szív-keringési rendszerünket, segíti a cukorháztartást, javítja ellenálló képességünket a betegségekkel szemben, illetve mozgás közben elszabadul a jó hangulatért is felelős vegyületek, az endorfin és szerotonin, azaz a boldogságért felelős hormonok termelődése is.

A pozitív hatások „learatásáért” pedig, nincs arra szükség, hogy órákat töltsünk az edzőteremben, vagy maratont fussunk, hiszen már napi 30 perc mozgással (és ne feledjük, hogy a WHO meghatározása szerint fizikai aktivitásnak tekinthető minden olyan testmozgás, mely energiaráfordítást igényel a harántcsíkolt izomzat részéről!!) máris nagyon sokat teszünk mind a lelki, mind a testi egészségünkért. És ha tényleg nagyon, de nagyon elfoglaltak vagyunk, ezt a 30 percet akár fel is oszthatjuk 3×10, 2×15 percre, a hatás ugyanakkora lesz.

Torna gumiszalaggal

Következzen Miló Viki vezetésével elsősorban a láb és a fenék izmait megmozgató, 20 perces gumiszalagos edzés Mamik, a bemelegítést ne felejtsétek el!

A rendszeres torna pozitív hatásai

  • Fizikai hatásai

Az egyik legfontosabb hatása a rendszeres testmozgásnak, hogy segít a szellemi frissesség fenntartásában, mivel fizikai aktivitás hatására az érrendszer megdolgoztatásával megnő a test teljes oxigénellátottsága, és ez egyúttal az agy működésére is hatással van. A javuló vérellátottságnak köszönhetően fejlődik a koncentrációképesség és ezzel egyetemben a memória. Bár az életkor előrehaladtával a kognitív képességek hanyatlani kezdenek, viszont az aktív életmóddal és rendszeres tornával a várható hanyatlás sebessége csökkenthető.

  •  Lelki hatásai

A megfelelő intenzitású testmozgás fokozza az endorfintermelést, azaz boldogságérzetet válthat ki; ezért a depressziós betegek kezelésében is gyakran alkalmazzák, terápiaként a közös sportolást, vagy egyéb táncos tevékenységeket. Ez a pozitív hatás megfigyelhető már heti 2-3 alkalommal végzett közepes intenzitású mozgás esetében is.

Azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a tornának, a testmozgásnak komoly hangulatjavító hatása is van, pihentetőbb lesz tőle az alvásunk, valamint segít megbirkóznunk a depresszióval, nyugtalansággal és a mindennapi izgalmakkal.

  • A mozgás és a stressz

Az általános reakciónk stressz esetén az izmok feszültsége, melyek hosszú távon hosszantartó, kínzó hát- és nyakfájáshoz vezethetnek. Emellett előfordul, hogy stressz hatására felszökik a pulzusunk, álmatlanság, gyomorégés, hasfájdalom vagy hasmenés is jelentkezik. A testmozgás hatására egyrészt endorfin szabadul fel az agyban, másrészt a sport segít megszabadulni a feszültségtől és ellazítja az izmokat. Mivel a test és az agy közeli kapcsolatban állnak egymással, ha testünk ellazul, úgy mi is megnyugszunk, megszabadulunk a feszültségtől.

  • Testmozgás és az ADHD 

A rendszeres testmozgás az egyik leghatékonyabb eszköze az ADHD tüneteinek enyhítésére, illetve a koncentráció, a memória, és egyúttal a hangulat javítására is. A megfelelő intenzitású testmozgás azonnal megnöveli az agy dopamin, norepinefrin és szerotonin szintjét, ezek azok a hormonok, amelyek pozitív hatással vannak a koncentráció és figyelemszint növelésére. És végeredményben a sportolás ugyanazt a hatást éri el, mint az ADHD-ra felírt gyógyszerek.

Ha informatívnak találtad a fenti cikket, oszd meg az alábbi lehetőségek egyikén, hogy mások is lássák, mennyit teszel az egészségedért nap mind nap

Share via
Scroll to Top
Send this to a friend