Hogyan lehet stresszmentes a karácsonyi készülődés?

Karácsonykor a család és a barátok összegyűlnek, és együtt, szeretetben töltik az ünnepet.

Nos, valójában ez az az érzés, amire mindannyian törekszünk; egyrészt ez az a kép, ami a gyerekkorunk óta bennünk él, az ünnepet körüllengő áhítattal és csodával együtt, másrészt pedig a környezetünk és a média is ezt az idealizált képet erősítik meg bennünk. 

És ezzel máris toronymagasra állítottuk azt a bizonyos mércét, melyet ha végül nem érünk el, akkor úgy érezzük, hogy kudarcot vallottunk. Ezért van az, hogy a karácsonyi készülődés az év egyik kifejezetten stresszes időszaka, amihez mind-mind hozzájárulnak az ajándékvásárlás költségei, az utolsó pillanatban történő kapkodás és last-minute bevásárlás, az ünnepi menü elkészítése és a családi együttlét iránti fokozott elvárások együttesen alááshatják a legjobb szándékainkat is. 

A főzéssel, díszítéssel, látogatással és ajándékozással együtt az ünnepek inkább úgy tűnhetnek, mint egy nagy volumenű és vészesen közelgő határidejű projekt, semmit egy pihentető ünnepi időszak. Gyakran annyira elfoglaltak vagyunk az ünnepek előtt, hogy elfelejtünk megfelelően készülni és tervezni, végezetül pedig mire véget ér az egész, mind érzelmileg, mind pedig anyagilag is kiégünk.

Mi az “ünnepi” stressz?

Az ünnepi stressz (vagy bármiféle stressz) elménk és testünk válasza a nyomasztó elvárásokra, a felelősségre, a váratlan helyzetekre. A stressz tulajdonképpen normális reakciója a szervezetnek a fenyegetésre – legyen az ünnepi forgalom, a passzív-agresszív családtagok vagy az esetleges családi veszekedés a karácsonyi vacsoránál – ilyenkor az agyunk elárasztja testünket stressz hormonokkal, kortizollal és adrenalinnal. Testünk így készül a  cselekvésre, ilyenkor a szívverés megugrik, a pupillák kitágulnak, az izmok megfeszülnek.

Rövid távon a stressz hasznos lehet, ugyanis éberen tart bennünket és segít a potenciális veszélyekre gyorsan reagálnunk. De a krónikus stressz komoly károkat okozhat a mentális és fizikai egészségünkben. Ez olyan, mintha valaki vezetés közben egyszerre nyomná a gázt és a féket, aminek következtében az autó motorja megolvad, a fékek meghibásodnak, és a kocsi végezetül tönkre megy.

Az ünnepeknek örömtelinek és pihentetőnek kellene lennie, egy olyan szociális eseménynek, amely feltölt minket. Ezért ebben az időszakban inkább megértőnek, elnézőnek és megbocsátónak érdemes lennünk, önmagunk és mások irányában is. Tévedés ne essék: stresszes események történnek, ezt nem tudjuk megváltoztatni; viszont azt megválaszthatjuk, hogy hogyan reagálunk ezekre az eseményekre.

Tippek a stresszmentes karácsonyi készülődésre

1. Kezelni kell az elvárásokat

Maradjunk realisták! Az elképzelésekkel ellentétben egyetlen esemény sem megy zökkenőmentesen, és ez igaz az ünnepi készülődésre is. Ahelyett, hogy folyamatosan az apróbb melléfogásokon és hibákon bosszankodnánk, érdemes ezeket rugalmasan kezelni. Ha 30 perccel későbbre fő meg a vacsora, vagy az ünnepi terítőre ömlik a halászlé, vagy ha éppen egy ferde fa ül; ne hagyjuk, hogy ezek tönkretegyék az egész ünnepet. Ezekre a történésekre úgyis nevetve fogunk a következő évben visszaemlékezni. 

2. Kezdjünk el időben tervezni

A karácsonyi készülődés általában egy összetett folyamat; nemcsak azt kell kitalálni, hogy kinek milyen ajándékot vásárolunk, hanem megtervezzük az ünnepi menüt, kitaláljuk, hogy kit, mikor látogatunk meg és így tovább, szóval szinte felér egy komplex rendezvényszervezési projekttel. Ezért érdemes időben elkezdeni tervezni: 

  • Írjunk listát az ajándékokról, és tervezzük el, hogy mikor és honnan tudjuk őket időben beszerezni, hogy ezzel is elkerüljük a zsúfolt bevásárlóközpontokat. Sőt, előrelátó tervezéssel sokkal jobb ajánlatokat és akciókat is kifoghatunk!
  • Ha kitaláljuk előre a menüt, akkor már a Karácsonyt megelőző hetekben be tudjuk szerezni a hozzávalókat és megtenni a szükséges előkészületeket, (például: előre összeállítani a töltött káposztát, vagy begyúrni a süteményeket) hogy ne maradjon minden az utolsó pillanatra. 
  • A rokonokkal és barátokkal is érdemes előre egyeztetni a menetrendet, hogy ki, mikor ér rá, közös ebédre, vacsorára, ajándékozásra;  különösen, hogy ez lehet lényegesen leegyszerűsíti az ünnepi menüt is.

3. Kérjünk segítséget

Az, hogy az ünnepek alatt a világ súlyát cipeljük a vállunkon és mindent egyedül próbálunk megoldani, ez a testet és a lelket is megviselő feladat. Kérjünk segítséget a listán szereplő feladatok elvégzéséhez, és ne felejtsünk el időt szánni egy kis kikapcsolódásra is. Bár nem gondolnánk, de ez különösen fontos, ugyanis Szenteste a család nem egy teljesen kicsavart mamit szeretne a fa alatt látni, aki végre leadta az igen megerőltető, határidős projektjét, hanem egy mosolygó édesanyát, aki élvezi az ünnepet és együtt tud örülni a családdal.

4. Amit lehet, intézzünk online

Szerencsére mostanában már mind a bevásárlást, mind pedig az ajándékvásárlást intézhetjük online és nemigen kell már attól félnünk, hogy esetleg késni fog a kiszállítás vagy nem a megfelelő minőséget kapjuk. 

A karácsonyi bevásárlást nyugodtan rá lehet bízni olyan szolgáltatókra, mint a Kifli, (akik akár már aznap is kiszállítják, amire szükségünk van, prémium minőségben) ugyanis ezzel egyrészt rengeteg időt megspórolunk, másrészt viszont abba a kellemetlen helyzetben is ritkán rohanunk, hogy upsz, pont nincsen a boltban cukor vagy éppen olaj. 

Az ajándékvásárlást is kényelmesen intézhetjük online, a játékáruházak kifejezetten csábító online ajánlatokkal készülnek az ünnepi időszakra. A felnőttek számára is könnyedén tudunk online is ajándékokat találni; vegyük például a kézműves, gasztro- és prémium szörpcsomagok széles kínálatát a Spájznál. 

5. Készítsük el együtt a karácsonyi menüt

Az ünnepi menü elkészítésébe vonjuk be a családot, és delegáljuk a feladatokat. Nem kell mindent egyedül csinálnunk! Az együtt főzés, vagy az együtt sütés szólhat a tradíciók továbbadásáról gyerekeinknek, megmutathatjuk nekik, hogyan is készül a nagyi híres halászleve, vagy mi a titka a tökéletesen márványos bejglinek. 

Vagy lehet szórakozás a közös sütés-főzés, egy tevékenység, amivel együtt hangolódunk az ünnepekre. Bevezethettek új szokásokat is, például ettől az évtől kezdődően mindig együtt készítitek és díszítitek fel a mézeskalácsokat.

6. A legfontosabb pedig, hogy ne felejtsük el jól érezni magunkat!

Miközben a fát díszítjük, vagy az ünnepi sütiket sütjük, engedjük el egy pillanatra a listánk maradék elemeit és ne felejtsük el jól érezni magunkat. Beszélgessünk a családdal, nézzünk vígjátékokat, például a kötelező Reszkessetek, betörők trilógiát, és nevessünk sokat. Ugyanis a nevetés javítja a hangulatot, stimulálja a szívet, a tüdőt és az izmokat, valamint endorfinokat szabadít fel. A nevetés serkenti a keringést, segíti az izmok ellazulását, és csökkenti a stresszhez kapcsolódó fizikai tüneteket.

Függetlenül attól, hogy a kedvenc filmen, a vacsoraasztalnál elhangzott poénokon, egy ünnepi csínytevésen kuncogunk, a nevetés növeli a relaxációt kiváltó hormonokat és csökkenti a stresszhormonokat. Ez pedig a stressz kezelésének egy pozitív és egészséges módja és egyben a legegyenesebb út egy stresszmentes Karácsonyhoz.

Ne feledjük, ez az ünnep a szeretetről és a családról szól, ezért legyünk megengedőek önmagunkkal szemben, ne tegyük túl magasra a mércét és vonjuk be a családot, a gyerkőcöket is készülődésbe. Amit lehet, intézzünk online, és ne felejtsük el jól érezni magunkat. Hiszen ez az ünnep rólunk is szól!

Ha tetszett a cikk, oszd meg az alábbi lehetőségek egyikén és tedd stresszmentessé másoknak is a Karácsonyt! Boldog ünnepeket!

Share via
Scroll to Top
Send this to a friend