5+2 tipp a stresszmentes karácsonyért

Ahogy közelednek az ünnepek, a mamik fejében automatikusan körvonalazódni kezd egy lista az iskolai/óvodai/bölcsis ünnepségekről, az ajándékokról, a favásárlásról, a dekorációkról, az ünnepi menüről, családlátogatásról… és még sorolhatnánk. 

A családon és a barátokon kívül, sokunknak van még egy állandó vendége – ez bizony az ünnepi stressz. Ez az év leggyönyörűbb időszaka, akkor miért érezzük magunkat olyan pokoli fáradtnak? Nem kell, hogy így legyen, segítünk stresszmentesíteni nektek a karácsonyt!

Még el sem kezdődött a december, de neked már ezeken pörög az agyad? Így garantált, hogy szilveszterre, de lehet, hogy már a halászlé után kimerültnek fogod érezni magad. 

Ez a hozzáállás garantálja a feszült és stresszes ünnepi időszakot (az ünnepi stressz sajnos egy létező fogalom), ami bizony hazavágja az egyébként gyönyörű és értékes év végi időszakot. Ha az egész éves hajtás után az egész december is mókuskerékké válik, az már nem is annyira az ünnepi ráhangolódásról, a szeretetteljes légkörről és szívünk ünneplőbe öltöztetéséről szól, hanem sajnos az határozza meg a karácsony sikerét, hogy hány tételt pipáltál ki a tennivalóid listáján. Tippjeinkkel megúszhatod ezt a stresszt, hozzuk vissza együtt a karácsony szellemét!

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy az emberek valami karácsonyi varázslatot várnak és a mamik a felelősek azért, hogy ez a mesebeli varázslat megvalósuljon.  Ki tud megfelelni a csillámporos hype-nak? Kitaláltad, senki! Vannak dolgok, amelyekkel csökkentheted a karácsonyi elvárásokat, kezelheted a rád háruló extra érzelmi munkát, és még egy kis öngondoskodást is gyakorolhatsz az év ezen szakaszában. 

Ezért érdemesebb segítségül hívni a benned lakozó Elzát, és engedd el (Let it go). Ne hajszold a tökéletességet, még az elején lazulj el, és próbáld átélni az ünnep illatos, semmihez nem hasonlítható hangulatát! 

Hidd el, párod, pindurkáid és a barátaid sem a kifogástalan dekorációra vagy a tizenhét fogásos vacsorára fognak emlékezni, hanem azokra az egész éves hajtás után végre együtt töltött pillanatokra, kapcsolódásokra, melyeket tényleg csak ilyenkor élhetünk át. Megtaláltuk nektek azokat a stresszmentes karácsonyt elősegítő tippeket, melyek minden maminak segíthetnek, hogy visszaadják a boldogságot, a fényt a karácsonyi időszakra.

Lődd be jól az elvárásokat!

Csalódásunk egyik legnagyobb forrása a nem teljesített elvárások 

miatti rossz érzés. És anélkül, hogy észrevennénk, mindannyiunknak vannak elvárásaik. Az ajándékok, amelyeket várunk, a segítség, amit a családunktól remélünk, az összeg, hogy mi mennyi pénzbe kerül majd, a családtagokkal folytatott interakcióink, valamint az egyes kötelezettségvállalásokhoz szükséges idő és energia mennyisége mind példák az elvárásokra. Ezeket néha a legnagyobb igyekezet mellett sem sikerül úgy teljesíteni, ahogy a másik fél szeretné. 

Nos, nem kell mindenkinek megfelelni, még akár családon belül sem! Többségünk azonban szívesebben lenne kellemesen meglepődve, mint csalódott. Ehhez érdemes jó értelemben véve csökkenteni az elvárásokat: ne ragaszkodjunk egy-egy hőn áhított ajándékhoz, vagy ha valaki éppen picit kevesebbet tud segíteni a felkészülésben, mint vártuk, ez ne legyen semmiképp feszültség forrása. Ezekben a napokban (sem) érdemes olyan helyzeteket generálni, melyeket később esetleg megbánhatunk. 

Tipp: Egyeztessük előre, hogy ki mit vállal ezekben a zsúfolt napokban és arra koncentráljunk, hogy mindenkit a jó szándék és a szeretet vezérel, legyen akár szó a századik ajándék pizsamáról vagy nyakkendőről.

Spórolj időt, nyugtass idegrendszert: Rendeld meg az ajándékokat online!

Bár pótolhatatlan az az érzés, amikor minden ajándékot alaposan átnézel, kiválasztod a legcukibb és legpuhább plüsst, a széles kínálatban megbúvó valódi kasmír sálat; a bevásárlóközpontok tömegében “elveszni” valójában időveszteség. Meg igazán bosszantó is tud lenni, kerülgetni az embereket, mikor sietnél. Szánj rá egy délutánt vagy hétvégét december elején, és rendelj meg mindent, amit szeretnél beszerezni, elkerülve a tömegeken való átverekedés kellemetlen élményét. 

Célszerű előre listád írnod, hogy már meglegyen nagyjából, kinek mit képzeltél el és akkor tényleg csak pár kattintás, kis várakozás és kezedben az összes tökéletes ajándék! Hm, most biztosan felmerült benned is a kérdés, hogyan is válaszd ki a tökéletes ajándékot egy maminak? Cikkünkben praktikus tanácsokkal segítünk ebben is!

Tipp: Csak arra figyelj, hogy a futártól ne a megajándékozott vegye majd át az ajándékot!

Használd az ajándéklistát!

Karácsony előtt jellemzően egyenként megtalál a rokonság és a baráti kör minden tagja azzal a sarkalatos kérdéssel, hogy ugyan mit vegyenek a kislurkóknak (vagy a teljes családnak) ajándékba? Ezért mi mamik, gyakran kerülünk olyan helyzetbe, hogy nemcsak a saját ajándéklistánkat kell összeírni és kitalálni, hanem még másokét is. Ebben óriási segítségedre lehet egy ajándéklista szerkesztő funkció, melyet megtalálsz a La Môme oldalán. 

Ez a kis gondos segítség jelentősen leegyszerűsíti a bevásárlást mindenki számára. Videónkban lépésről lépésre végigvezetünk, hogyan hozd létre és kezeld az Ajándéklistádat.

Ajándéklistánkon összeválogathatod azokat a babatermékeket, amelyekre szükséged lehet, és a listát egyszerűen megoszthatod ismerőseiddel. Plusz funkcióként egy szép meghívót is tervezhetsz akár a baba szülinapi bulijára, vagy a karácsonyi partyra. 

Tipp: Ne feledd december 15-ig leadni megrendelésed, hogy biztosan odaérjen szentestére, amit rendeltél.

Hangold össze a menüket

A karácsony nemcsak az ajándékozásról szól, hanem a családlátogatásról is. Jellemzően a karácsony 3 napját a család közeli és távoli tagjainak látogatásával töltjük. Érdemes egyeztetni a szülőkkel, nagyszülőkkel, hogy ők mit főznek, hogy minél változatosabbá tegyétek az ünnepi menüt. A tipikus karácsonyi fogásokat mint a bejgli, halászlé és töltött káposzta nyugodtan fel lehet osztani egymás között, így senkire nem hárul túl sok feladat és azt csinálhatja, amelyikben a legjobb. 

Ma már egyre több prémium étterem is vállal karácsonyimenü-készítést és házhozszállítást. Így, ha teljesen felszabadítanád magad ez alól a feladat alól (teljesen jogosan!), delegáld másra a bonyolult főzési feladatokat, és inkább tölts több időt a kislurkókkal!

Tipp: Éttermi rendelésnél mindig egyeztesd előre az esetleges allergén anyagokat, hiszen ha nem te készíted, akkor is pontosan tudnod kell, miből állnak az adott fogások. Senki nem szeretne a karácsonyi vacsoráról az ügyeletre rohanni!

Hangolódj rá az ünnepre

Bár hó nemigen szokott lenni karácsony környékén, ami segítene a valódi karácsonyi hangulat megteremtésében, alternatívaként látogassatok meg egy karácsonyi vásárt. Az adventi időszak kötelező hozzátartozói ezek a tényleg mesés helyszínek. 

Ma már jobbnál jobb vásárokból szemezgethettek itthon is: csak Budapesten van legalább 3 szuper varázslatos vásár, ahol biztosan elkap majd az igazi ünnepi hangulat, de a vidéki városok is karácsonyi díszbe öltöznek, és végigsétálhatsz a hangulatos fényekkel, illatokkal és zenékkel övezett bódésorokon. 

A gyönyörű fények, a karácsonyi zene, az évszaknak megfelelő díszek és ételek, nem is beszélve egy jó, forró karácsonyi puncsról, garantáltan ünnepi hangulatba ringatnak. Ha az itthoni karácsonyi vásárokon már sokszor voltatok, és idén beújítanátok valami mást, akkor ugorjatok be a kocsiba, és nézzétek meg a Bécsi Adventi vásárt, vagy valamelyik most már repülővel is gyorsan és olcsón elérhető európai város karácsonyi forgatagát. 

Tipp: Készüljetek fel, a vásárokban annyi szépség vesz majd körbe titeket, hogy oda kell figyelni, nehogy a teljes családi kasszát “felemésszétek”, viszont kiváló alkalom lehet kézműves ajándékok beszerzésére!

Vond bele a kislurkókat is a készülődésbe! 

Nemcsak a maminak hatalmas segítség, ha a picik is beszállnak a készülődés feladataiba, de a lurkóknak is hatalmas élmény, hogy tevékeny részt vállalhatnak a készülődésből. Segíthetnek a mézeskalácssütésben, -díszítésben – itt nyugodtan hagyhatod szárnyalni kreativitásukat – ajándékok csomagolásában (persze ezt szigorúan csak akkor, ha már nem a “Jézuska hozza az ajándékokat”). Vagy díszíthetitek együtt a fát, ami egy szuper, közös, családi élménnyé tud válni. Hallgassatok közben jó kis karácsonyi zenéket, ilyenkor nincs elcsépelt sláger, csakis jó hangulat!

Miben segíthetnek a kismanók? 🎄🎄

  • Készítsetek együtt karácsonyi díszeket, melyek a fa, vagy az ünnepi asztal ékei lehetnek.
  • Készítsetek kézzel készített ajándékokat a családtagoknak – adni öröm, főleg, ha a picik saját munkája is benne van az ajándékban, ki tudna annak ellenállni?
  • Ha rá tudod venni őket, a nagyobbacskák már a karácsonyi takarításból és dekorálásból is kivehetik a részüket, ez garantáltan nagy segítség minden maminak!
  • Díszítsetek mézeskalácsot – idő hiányában nem is muszáj az alapoktól elkezdeni, lehet már elkészített mézeskalácstésztát venni, amit csak ki kell nyújtani, meg kell sütni és együtt kreatívan, téli színekkel fel lehet díszíteni. A bevállalósabbak nekiállhatnak egy gyönyörű mézeskalács háznak is!
  • Csomagolják be a rokonlátogatásra szánt ajándékokat. Nem baj, ha nem lesz tökéletes a végeredmény, de a nagymama, nagypapa biztosan könnyekig meg lesz hatva, hogy a picurok munkáját látja benne. 

Tipp: Olyan feladatokat adj a pindurkáknak, melyet élvezettel csinálnak, azért picit le is fárasztja őket, viszont semmiképp nem veszélyes! A sütés-főzés részből csak a biztonságos szakaszokba vond be őket, nehogy baj történjen!

Csak semmi dráma!

Az ünnepi stressz egyik ultimate forrása a családi dráma. Hol töltöd az ünnepeket? Kivel leszel szenteste? Biztos, hogy ezt a menüt szeretnéd? Mi van azzal az egy rokonnal, aki mindent annyira megnehezít?

Ez egy olyan terület, ahol érdemes bevonni a partnered és közös döntést hozni. Döntsétek el előre, hogy családilag hol szeretnétek tölteni az ünnep egyes napjait, hogy meglegyen a meghitt szenteste, de a rokonságból se sértődjön meg senki, hogy esetleg idén elmarad a hagyományos látogatás. 

Egy dolgot ne feledj! Nem kötelező mindenkit meglátogatni az ünnepek alatt.

Rendben van, ha kihagyod az olyan bulikat és összejöveteleket, amelyek megterhelőek lennének neked, nektek. Egy elegáns: „Sajnálom, de idén sajnos nem érünk rá” hatalmas ünnepi stresszoldás lehet.

Tipp: Mindenkivel jó előre egyeztessétek, hogy idén hova mentek látogatóba és mi az, amit kihagytok. Meg kell húzni a racionális határokat, de sértődés ne legyen belőle!

Tehát…

Csak nyugi, nyugi, nyugi! 

Semmi olyan nem történhet, ami megérné az őrületes stresszt. A nyugodt Mami a karácsonyi hangulat megalapozója, így semmi szükség rá, hogy a felesleges maximalizmusra törekvés hazavágja a jól megérdemelt több napos, közös pihenést. 

Használjátok praktikus tippjeinket, hogy minél több idő jusson közös szánkózásra, társasozásra és a kötelező karácsonyi filmek megnézésére. Az ételek elkészülnek, a fa fel lesz díszítve, az ajándékoknak mindenki örül majd, szóval hajrá mamik, az idei karácsony legyen stresszmentes!

Ha tetszett a cikk, kérlek, oszd meg a számodra szimpatikus platformon, tegyük szebbé és stresszmentessé a karácsonyt.

Scroll to Top