Hogyan válaszd ki a tökéletes ajándékot egy maminak?

Ajándékot adni és kapni mindig csodálatos érzés, az ajándékvadászat mégis gyakran fordul át kifejezetten stresszes eseménybe. Legyen szó akár egy családi születésnapról vagy karácsonyról, megtalálni a tökéletes ajándékot nem egyszerű.. Ráadásul az átadás után csak remélni tudod, hogy valóban örömet és nem csalódást okoztál neki. Tippjeinkkel jócskán növelheted az esélyét, hogy megtaláld a mamik számára is az ideális meglepetést. 

Biztosan neked sem teljesen ismeretlen a jelenség, amikor már hónapokkal karácsony előtt elkezded a készülődést, gondolatban ajándékokat rendelsz a szeretteidnek, majd elveted az ötleteid és újakat keresel? Mint egy hatalmas mentális puzzle játszma, amely során kétségbeesetten igyekszel megtalálni az egymáshoz tökéletesen passzoló darabokat.. Viszont az ajándékválasztásnak nem szükséges egy erőltetett hegymenetnek lennie, tippjeinkkel és ötleteinkkel remélem, hogy Te is inspirációt találsz a Karácsonyi bevásárláshoz. Ha egy Maminak keresel tökéletes ajándékot, akkor az első és legfontosabb, hogy: 

Légy segítség az újdonsült mamiknak!

Az anyává válás különleges mérföldkő, sok-sok kihívással. A mamiknak a rengeteg rájuk szakadó, új feladat mellett sokszor nehéz előtérbe helyezni az öngondoskodást, hisz a magukra szánható idő minimálisra csökken. Ezért is fontos, hogy ha családi, vagy ismeretségi körödben újdonsült mami van, akkor a jeles alkalmakat okosan használd ki és olyan ajándékot válassz, hogy abból érződjön a törődés, legyen praktikus és tényleg a célszemélynek szóljon. 

Ahhoz, hogy megfontoltan dönthess és jó szolgálatot tegyen az ajándékod, első lépésként engedd el a rástresszelést, hisz mindenkinek meg lehet találni azt, ami adott élethelyzetében biztosan örömet és/vagy segítséget jelent. Az alábbiakban felsorolunk néhány olyan gyakorlati tanácsot, amiket érdemes átgondolni, mielőtt belevágsz a nagy-nagy ajándék vadászatba. 

Hogy láss neki AZ(!) AJÁNDÉK kiválasztásának?

A legfontosabb szempont, amit érdemes figyelembe venni az ajándékok kiválasztásakor, hogy mi az a probléma a szeretted/barátnőd/kedvenc kismamád életében, amire te valid megoldást tudsz ajánlani. Jó módszer lehet, ha például visszahallgatod közös beszélgetéseiteket, felidézed hogy, mi zavarja a mindennapokban, esetleg milyen nehézségekről panaszkodott neked. A tökéletes ajándék gyakran egy megoldás lehet, a fentebb említett problémákra.

Biztosan vannak olyanok, akik a legapróbb kedvességnek is örülnek, ők azok, akiknek a babával való első időszak különösen nehéz, mert esetleg nincs segítségük, ikreik vannak, vagy egyszerűen csak egy soha soha nem alvó babájuk. Ilyenkor érdemes két oldalról közelíteni a kérdést: egyrészt a mami fáradtság-szintjének csökkentése lehet az egyik cél mondjuk egy színházjeggyel, vagy egy kiadós, frissítő masszázsra szóló utalvánnyal. Másrészt, hogy csökkentsd az éjszakák aknamező jellegét, egy jól megválasztott alvássegítő termékkel a babának, csodákat tehetsz. 

Vannak persze a szupermamik, akik azt mondják nekik meg van mindenük, egyik kezükkel a gyereket, másikkal a háztartást menedzselik, de hidd el, még számukra is lehet olyan ajándékot találni, ami biztosan megkönnyíti a mindennapokat, vagy hoz egy kis frissességet, felüdülést az életükbe. Csak figyelj rá, hallgasd meg és meg fogod találni a rést a legfelkészültebb pajzson is!

Nézzünk néhány konkrét példát!

Ha úgy érzed, eljött az a pont mami barátnőd életében, hogy már igazán ráférne egy kis kikapcsolódás: Tervezz egy bulit vagy kirándulást a megajándékozott és barátai számára! Biztosan nagyon jól fog esni neki egy kicsit kiszabadulni, ha az elmúlt hónapokat gyakorlatilag a lakásba bezárva töltötte. Legyen egy kellemes kikapcsolódás a természetben, erdei sétával, friss levegővel, akár egy igazi gourmet vacsoraélmény valamelyik – szerencsére egyre nagyobb számban elérhető – felső kategóriás étteremben. Sőt, akár bérelj ki egy helyet, ahova a pici előtt jártatok szórakozni és csapjatok egy nagy bulit a legjobb barátaitokkal, ahol mindenki őt ünnepli. A feltöltődés garantált!

Ha tudod, hogy túl stresszes volt az elmúlt időszak kisbabás rokonodnak, barátnődnek és inkább egy kis pihenéssel lepnéd meg, akkor jöhet a már említett masszázs, wellness élmény, vagy barátnős hétvége kedvenc közös programjaitokkal. Egy wellness hétvégére a baba nélkül egyetlen fáradt mami se tudna nemet mondani. Természetesen csak akkor, ha erre a pár napra a picurka felügyelete megoldott. Ezeket a kikapcsolódási formákat össze is kötheted: a wellness hétvégét közösen, a legjobb barátnők társaságában tartjátok, ahol lesz masszázs és rengeteg pihenés is. 

Sokszor egy gesztus többet jelenthet, mint egy-egy kézzelfogható ajándék: Adj nekik ajándékutalványt néhány órás (vagy ha bevállalós vagy) napos gyerekfelügyeletre. Ezzel szuper kettesben töltött időt biztosítasz a barátnődnek és párjának, akik arra használják fel a hirtelen jött szabadidőt, amire csak szeretnék. Ilyenkor érdemes olyan időpontot választani, ami nem túl közeli, hogy még legyen idejük, esélyük leszervezni valami konkrét programot, amennyiben ez az igényük.

Ha még nincs kisgyerek a családban, a fenti “szeretet-kupon” átváltható kiskedvenc felügyeletre, ha úgy érzed, csak ez tartja vissza legjobb barátnődet mondjuk egy párizsi hétvégétől (Figyelem: Fontos, hogy csak olyannak adj merészebb ajándékot, akit jól ismersz és biztos vagy benne, hogy hálásan fogadja majd és nem üt vissza!)

Ajándékötletek kismamáknak

Ha barátnőd, kolléganőd, közeli családtagod éppen gyereket vár a leghasznosabb ajándék, ha valamilyen kismama csomagot választasz neki, ami tartalmaz minden, a kezdeti időszakban szükséges kelléket. Lehet, hogy sok olyasmi is van bennük, amire az első gyerekes mami még csak nem is gondol. Választhatsz olyan kollekciót, mely tartalmaz mindent, ami kelleni fog a kórházban töltött időre, így megspórolod neki az ezen való gondolkodással és pakolással járó stresszt. Vagy akár olyat is, amiben minden segítő kelléket megtalál a pici első heteire. 

Megközelítheted a témát a mami felől is: válassz olyan szettet, melyek kényeztetnek, bőrt ápolnak. A La Môme kínálatában találsz olyan gondosan összeállított csomagot, mely tartalmaz minden olyan terméket, amik segítik a felépülést, a megfelelő és gyors gyógyulást és enyhítik a szülés utáni kellemetlenségeket. Az odafigyeléssel összeállított csomag minden egyes gyengéden ápoló terméke azt üzeni majd a maminak: tudjuk min mész keresztül, mi most is figyelünk rád!

Ha már megszületett a kismanó, akkor hamarosan jönnek, vagy már itt is vannak az álmatlan éjszakák, amit sajnos csak kevesen úsznak meg. A nyűgös éjszakák áthidalására is remek választék áll már rendelkezésre. Választhatsz pihe-puha, ölelgetésre született szundikendőt, melyek nem csak érintéssel nyugtatják a babát, de akár kellemes, alvást segítő hangok lejátszásával is. Nehezebben alvó, vagy fogzó picurkáknak még praktikusabb választás lehet egy alvássegítő, fényekkel-hangokkal operáló készülék, melyek egyedülálló alvási programjukkal nyugtatják meg és ringatják álomba a csöppségeket. 

Ha már növekszik a kislurkó

Amikor a pici már segítség nélkül tud felülni és szépen meg is tartja magát, akkor lassan készen áll új dolgokra, mint a hozzátáplálás, a fejlesztőjátékok egy része és nagyobbacskáknak akár már a járást segítő játékok is szóba jöhetnek. A maminak biztos, hogy minden olyan ajándékozott játék nagy segítség, ami az ő válláról vesz le terhet és akár hosszabb időre is leköti a kismanócska figyelmét. 

Ha hozzátáplálást segítő termékeink egyikét választod ajándékba, azokkal a mami egészséges, mennyeien finom és változatos bébiételeket készíthet és kezdheti fokozatosan felkészíteni a lurkót az önálló étkezésre is! Ehhez nem csak remek eszközök, ételkészítők választékát találod nálunk, hanem még egy komplett hozzátáplálási útmutatóval is meglepünk, melyet a mami biztos, hogy hálásan fogad majd az ajándék mellé. 

Nagyobb gyermek esetében illik  fontolóra venni, hogy a játék, amit adunk mindenképpen segítség legyen a mami mindennapjaiban, ne pedig akár még idegesítse is. Semmiképp sem valami szirénázó, villogó, zenélő csodát adjunk, amit aztán lelőni sem lehet plusz a kicsit is extrán stimulálja, hanem olyan játékot érdemes választani, ami leköti a manót és esetleg játszva még fejleszti is. 

Montessori kollekciónk bármelyik darabja tökéletes választás lehet erre a célra. Ezek a játékok stimulálják a piciket, fejlődésük szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy a játékok milyen készségeket fejlesztenek. Kolleckiónkban piciknek plüss játékok, fejlesztő táblák, játszószőnyegek, vagy szenzoros plüss állatkák is választhatók, nagyobbacskáknak a szem-kéz koordinációt és a finommotorikát fejlesztő, színes, szemet gyönyörködtető fa játékokat ajánljuk. 

A már járni tanuló, vagy már magabiztosabban tipegő kislurkók szülei nagyon fognak értékelni például egy járássegítő játékot, vagy egy futóbiciklit. Többségük már “silent” technológiával van felszerelve, ami a csendes vezetést garantálja, így kis versenyződ nyugodtan száguldhat, biztos, hogy senkit sem fog zavarni a családban a hangokkal. Segítenek a koordinációs képességek fejlesztésében is és persze jól le is fárasztják a kis örökmozgókat. 

Mi az, amit érdemes elkerülni az ajándék vásárlása során?

Figyelem! Soha ne akarj megoldani olyan problémákat, amelyekről nem is tudnak! Legyen szó tesódról, barátnődről, sógornőről, mindig maradj tapintatos! Ne irányítsd a figyelmét esetlegesen olyan területre, mely vélhetően kellemetlenül érinti, vagy rávilágít az egyik aktuális hiányosságára! Soha ne éreztesd vele – még tárgyakon keresztül sem – hogy nem elég jó, amit és ahogy csinál. Várandósan vagy pici babával van éppen elég problémája, melyekről inkább elterelni érdemes a figyelmet, semmint kihangsúlyozni, ne adj isten ezzel meg is bántva őt. Több éves barátságot is tönkretehetsz egy nagyon rosszul megválasztott ajándékkal. 

Mit NE csinálj:

  • Például ne vásárolj zsírégető tervet, ha barátnőd a terhesség során felszedett néhány kilót és szülés után nem tudja egykönnyen leadni. 
  • Ne ajándékozz olyan könyvet, amely a rossz vagy hisztis gyerekek megjavításáról szól, ha barátnőd szerint a gyereke egy földre szállt angyal. Egyébként is minden maminak a sajátja a legjobb, legszebb, ez ügyben teljesen felesleges vitába szállni. 
  • Az emberek nem szeretik, ha döntéseket kell hozniuk, tehát ne válassz ilyen jellegű ajándékot, például ajándékkártyát, hiszen ilyenkor neki kell végül döntenie.
  • Ne ilyenkor próbáld túlköltekezéssel bepótolni, ha esetleg elhanyagoltad a barátnődet, sógornődet. Furcsán éreznétek magatokat mindketten. 
  • Próbálj meg az ő fejével gondolkodni! Hajlamosak vagyunk olyan ajándékokat választani, melyek nekünk tetszenének, de ezek sokszor csalódáshoz vezetnek. 
  • Ne a nagy összeget lássa benne, aki kapja, sokkal inkább a törődés, azt, hogy odafigyeltél a valós igényeire!
  • Soha ne adj élményeket dátum nélkül – legyen lejárati ideje, a foglalás ne okozzon kellemetlenséget, macerát az ajándékozottnak!
  • (Ha masszázst vagy főzőtanfolyamot adsz ajándékba, akkor is időpontot kell hozzárendelned. Még ha a megajándékozott kénytelen is átütemezni, akkor is fel fogja használni.)

Összefoglalás 

A Karácsony és az ajándékozás egy remek alkalom lehet a családi-baráti kapcsolatok megerősítésére, ünneplésére. Kis extra odafigyeléssel egymásra, elkerülve a főbb buktatókat, mind a két fél maximálisan elégedett lehet: az ajándékozó és az megajándékozott is. A mamiknak egyaránt segít a rájuk és a babára kreatívan, tapintatosan fókuszáló ajándék. Kezdd a megfigyeléssel, próbálj ellesni pillanatokat a mami és a baba hétköznapi életéből, melyeket egy-egy jól megválasztott kellékkel színesebbé, könnyebbé, vagy akár csak mosolygósabbá tehetsz. A LaMôme webshopjában mindent megtalálsz, ami a kislurkókhoz kapcsolódik, jobbnál-jobb, a mami életét is megkönnyítő, remek játékokkal és találékony, minőségi kiegészítőkkel. 

Share via
Scroll to Top
Send this to a friend