Szuper Montessori könyvek tudatos mamiknak és gyermekeiknek

A 3+3 legjobb Montessori könyv

A Montessori pedagógia egy olyan nevelési irányzat, amely gyermekünk egyedi jellemzőire fókuszál, az igényeket és szükségleteket szem előtt tartva. Az alapelvek között szerepel a gyermek önállóságának és függetlenségének támogatása, a természetes kíváncsiság és felfedezés ösztönzése, illetve a környezet tudatos megfigyelése, „használata” a tanulás során. Ez jól hangzik, de ahhoz, hogy meg is valósulhasson, szükség lehet különböző Montessori-játéktippekre és a cikkünkben bemutatásra kerülő Montessori könyvekre.

Miért olyan fontosak a Montessori könyvek?

Egy jó Montessori könyv egy olyan segítőtárs a nevelés során, amely alapot ad a Montessori módszer hasznos alapelveinek gyakorlati alkalmazásához. Az általunk kiválasztott könyvek segítenek a gyermekednek (meg persze neked is) felfedezni a világot és kimaxolni a kreativitást. 

Szerintünk ez a 6 legjobb Montessori könyv kicsiknek és nagyobbaknak

Nehéz a választás, ha Montessori-könyvekről van szó, legalábbis olyan szempontból, hogy melyiket is ajánljuk a sok szuper kiadvány közül. Végül 6 könyvet választottunk, hiszen vannak olyan Montessori-kiadványok, amelyek inkább a szülőknek, pedagógusoknak szólnak, szuper tippekkel, és vannak olyan „bevezető” Montessori-könyvek, amelyeket a legkisebbek élvezhetnek igazán. 

Kezdjük most az első trióval, edukációra fel!

1. Maria Montessori – A gyermek felfedezése

„A nevelés szempontjából ma kevésbé érdekes a tudomány, mint az emberiség és a kultúra, melynek egyetemes hazája a nagyvilág.” – Maria Montessori

Ez a könyv egy igazi klasszikus a Montessori pedagógia terén. Ebben a könyvben Maria Montessori, a Montessori módszer megalkotója, részletesen ismerteti azokat az alapelveket és megfigyeléseket, amelyeken ez a nevelési irányzat alapul. 

A könyv betekintést nyújt abba, hogyan ismerhetjük fel és támogathatjuk gyermekünk természetes tanulási képességeit, valamint hogyan alkalmazhatjuk a Montessori módszert otthon és az iskolában.

A gyermek felfedezése Maria Montessori saját tapasztalatait és megfigyeléseit tárja az olvasók elé, a gyermeki fejlődés és tanulás természetes folyamataira összpontosít. A könyvben bemutatott gondolatok és gyakorlati tanácsok segítenek megérteni, hogyan segíthetjük gyermekünk önálló tanulását és „világfelfedezését” a Montessori módszer segítségével.

A könyv különösen ajánlott óvodapedagógusoknak, kisgyermekes Mamiknak (és Papiknak), és bárkinek, aki érdeklődik a gyermekközpontú oktatás és nevelés iránt. Inspirációbomba azoknak, akik szeretnék megérteni és alkalmazni a Montessori módszert, hogy támogassák a gyermek természetes kíváncsiságát és tanulási vágyát. 

Persze azok számára is hasznos olvasmány, akik új perspektívákat keresnek a gyermeknevelés terén, és szeretnének megismerkedni egy olyan pedagógiai filozófiával, amely a gyermek egyedi képességeire és érdeklődésére épül. Ehhez persze el kell engedni egy-két (mára) elavulttá vált részletet. 

Azok, akik a hagyományos pedagógiai módszerek hívei, fel fognak szisszenni egy-két résznél, hiszen Montessori kimondottan élesen bírálja ezeket a pedagógiai irányzatokat, amelyek szerinte azért eredménytelenek, mert valójában nem ismerik eléggé a gyerekeket. 

2. Maria Montessori – Kert

„Jobb kint, mint bent.” – Shrek

A sok izgalmas játékkal, feladattal és persze matricával operáló könyv egy lenyűgöző utazásra invitálja az olvasókat a környezettudatos nevelés világába. A Montessori pedagógia alapjait követve a könyv bemutatja, hogyan fedezhetik fel a gyerekek a kert csodáit, vagyis a különböző állatokat és növényeket, miközben fejlesztik megfigyelő képességüket, önállóságukat és kreativitásukat.

A 40 oldalas Montessori könyv az 5-6 éves gyerkőcök kognitív képességeinek fejlesztését szolgálja. A Kert szuper lehetőségeket kínál az alapvető ökológiai elvek és a környezetvédelem fontosságának megismeréséhez, tudatosításához.

Ez a remekmű tökéletesen illeszkedik a Montessori-módszerhez, hiszen a természetes környezetben való tanulás és felfedezés alapelvére épül. Maria Montessori azt javasolja, hogy hagyjuk a gyerekeket szabadon felfedezni, tanulni a természettől. Közben persze fejlődnek az érzékeik és a megfigyelőképességük is. 

A könyvben bemutatott játékos tevékenységeket követve egy inspiráló közeg „épül ki” a gyerekek számára, ahol felfedezhetik és megérthetik a természet csodáit.Ez a Montessori könyv különösen ajánlott óvodapedagógusoknak, kisgyermekes szülőknek, és mindazoknak, akik érdeklődnek a környezettudatos nevelés és a Montessori pedagógia iránt. A Kert egy valóságos kincsesbánya azok számára, akik inspirációt és praktikus tanácsokat keresnek ahhoz, hogyan integrálják a természetet a gyermeknevelésbe, és hogyan alkalmazhatják a Montessori-módszer alapelveit a mindennapi tanulásban és felfedezésben.

3. Tim Seldin – Hogyan nevelj boldog gyereket?

„Gyermekünk érzékszervi fejlesztése már akkor elkezdődik, amikor először a karunkba vesszük.” – Tim Seldin

Ez a Montessori könyv hatalmas segítség a módszer (helyes) alkalmazásával kapcsolatban. A szerző, a Montessori Alapítvány elnöke, és az ő 40 évnyi tapasztalata jelenik meg egy gyakorlatias és szórakoztató kézikönyvben, amely segít önálló, alkotókedvvel és önbizalommal teli gyerekeket nevelni a Montessori-módszer leghatékonyabb elemeinek otthoni alkalmazásával.

​A könyv a születéstől egészen 6 éves korig kíséri a gyerekek fejlődését, bemutatja a Montessori módszert, és rengeteg praktikus tanáccsal látja el a szülőket különböző témákban. 

Néhány hasznos, „idegszálmentő” téma: kisbabák vigasztalása, hisztik megszüntetése, iskola-előkészítő ismeretek, udvarias viselkedés, a digitális eszközök káros hatásainak elkerülése… 

A könyvben található ügyességi és szerepjátékok pedig egyszerre szolgálják a közös élményszerzést és a magabiztos, fejlett önkontrollal rendelkező gyerekek nevelését.

A pozitív megerősítés kulcsszerepéről és a hosszú távon nem célravezető büntetésről is szó esik ebben a méltán népszerű Montessori-kiadványban. Ha úgy érzed, nincs elég eszköz és ötlet a tarsolyodban, ez a Montessori könyv lesz a bibliád.

Most pedig jöhetnek azok a „Montessori-mesekönyvek”, amelyeket a legkisebbek (is) garantáltan imádni fognak. Ha azon gondolkozol, hogyan szerettesd meg igazán szemed fényével a Montessori-módszert, akkor ezek a szenzációs játékok és a most következő könyvek lesznek segítségedre:

4. Montessori babáknak sorozat – Formák

A Formák című képességfejlesztő babakönyv a legkisebbeknek szól. Fekete-fehér képek, vonalak és apró piros elemek segítenek a 0-1 éves apróságoknak, hogy megismerkedjenek a formákkal, és az „alapoknál” kezdjék el a világ felfedezését. 

A Geopen Kiadó gondozásában megjelent, 20 oldalas kiadvány nemcsak a formák megismerésére irányítja a gyermekek figyelmét, hanem a finommotorikus készségek fejlesztésében is segítséget nyújt, a vonalak követése révén. Ez a fajta interaktív, tapasztalati tanulás összhangban áll a Montessori-módszer alapelveivel.

A könyv lehetőséget biztosít a gondoskodó Mamiknak, hogy megfigyeljék és támogassák gyermekük természetes kíváncsiságát és felfedezőkedvét, miközben együtt lapozgatják a könyvet és beszélgetnek a látottakról. Ez a fajta közös tevékenység segíthet a szülő-gyermek kapcsolat erősítésében, elmélyítésében is.

5. Montessori babáknak sorozat – Kicsi vagy nagy?

Ez a Montessori-könyv is a 0-12 hónapos babáknak szól, és lehetőséget ad nekik arra, hogy lapozgatás közben a fekete-fehér rajzok és az apróbb piros részletek segítségével megkezdjék a világ kisebb-nagyobb csodáinak felfedezését. 

A kiadvány 20 oldalas, keménytáblás, és szintén a Geopen Kiadó gondozásában jelent meg, 2022-ben. Az interaktív elemek és a vizuális ingerek segítenek a csöppségeknek a méretek és az összehasonlítás alapjainak megértésében, miközben finommotorikus készségeiket is fejleszthetik a lapozgatás révén.

6. Montessori babáknak sorozat – Járművek

Bár ennek a Montessori-könyvsorozatnak több más része is van, nálunk a járműves fért még bele a Top 6-ba. Minden baba figyelmét felkeltik az utcán közlekedő hangos járművek. Ráadásul ebben olyan közlekedési eszközök is szerepelnek, amelyek egy új világot tárnak a legkisebbek elé.

Ez a Montessori könyv garantáltan aprókád kedvence lesz, és segítségével együtt kerülhettek közelebb a minket körülvevő világot meghódító járművekhez. A 20 oldalas lapozgató célcsoportja szintén a 0-1 éves korosztály.

Természetesen ezeken felül is számtalan, minőségi Montessori könyv létezik (magyar nyelven is), úgyhogy most adunk pár tippet, hogyan válassz a jövőben, ha fontos számodra, számotokra a Montessori-módszer.

Hogyan válasszunk Montessori könyvet?

A könyv kiválasztása: Kislány mókázik egy neki való Montessori könyvvel a fején.

Amiben minden Montessori könyv megegyezik a világon, az az alapelv, hogy arra ösztönözzék a gyerekeket, hogy aktívan részt vegyenek a tanulási folyamatban, kísérletezzenek, fedezzenek fel érdekes dolgokat és fejlesszék az önállóságukat.

Amiben viszont eltérnek egymástól, az a különböző életkori és fejlettségi szinteknek való megfelelés. Ezért az első lépés a megfelelő Montessori könyv kiválasztásához az, hogy figyelembe vegyük a gyermekünk életkorát és fejlettségi szintjét. A Montessori könyvek általában különböző korcsoportoknak szólnak (a listánkban a kisebbeknek szóló könyvek vannak többségben), és azokat a képességeket célozzák meg, amelyek az adott életkorban a legfontosabbak.

Ha elbizonytalanodnál, a különböző szülői, pedagógusi véleményekre és értékelésekre hagyatkozhatsz. Ezekből sokszor kiderül, hogy az adott könyv milyen hatást ért el más-más gyermekeknél.

La Môme tipp: Ha nincs elérhető értékelés, keresd meg a könyv nemzetközi verzióját, és olvass külföldi kommenteket, visszajelzéseket! Minden Mami a legjobbat szeretné szeme fényének, függetlenül attól, hogy hol él.

Az is fontos szempont, hogy hol vásároljunk Montessori könyvet. Az online könyváruházak is jók lehetnek, de ha bele is lapoznánk a megvásárlás előtt egy-egy könyvbe, akkor a nagyobb könyváruházak boltjaiban érdemes szétnézni. Természetesen antikváriumokban is érdemes lehet körbenézni, bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy a jó Montessori könyvek inkább családon belül cserélnek gazdát, ritkán kötnek ki a használtkönyv-piacon.

Összefoglalás

Az egyértelmű, hogy a Montessori könyvek fontos eszközei lehetnek a gyermeknevelésnek, segítve a gyerekeket a világ felfedezésében és a fejlődésben. A választás során érdemes figyelembe vennünk az életkori és fejlettségi sajátosságokat, és persze a környezeti lehetőségeket is. 

Ha például nagy kertetek van, vagy liget/strand/erdő van a közelben, a könyvek és a Montessori-játékok terén is érdemes ehhez kapcsolódó, minőségi terméket keresnetek.

Ha tetszett a cikk, kérlek, oszd meg a számodra szimpatikus platformon, könnyítsük meg a többi Mami és apróság életét is.

Scroll to Top