Apák Napja Kisokos, avagy mi kell a férfinak?

Június harmadik vasárnapja az apukákról szól. Bár itthon az Apák napja kevésbé ismert, Európa egyes katolikus országaiban már a középkorban is megünnepelték, igaz, akkor még fixen március 19-én. Persze ahelyett, hogy a múlton rágódnánk, inkább segítünk a kétségbeesett Mamiknak, hogy idén biztosan sikerüljön mosolyt csalniuk gyermekük apukájának arcára (és a sajátjukéra is)!

„Apu mindig Te voltál a legmenőbb – minden egyes alkalommal, mikor igent mondtál, amikor anyu nemet.”

Az interneten keringő idézet kislányok és kisfiúk millióinak véleményét tükrözi. Persze ezek azok a pillanatok, amelyeknek valószínűleg kevés mami örül. Cserébe a mérleg másik oldalán ott vannak azok a pillanatok, amikor apa:

  • Egy húzós munkanap után is hősként engedi, hogy a gyerekek megnyúzzák, csak hogy anya megihassa a reggeli kávéját (délután 7-kor).
  • A 1,5 órás altatási „családi műsor” után érdeklődve hallgatja végig, hogy mi minden történt aznap veled és a gyerekekkel (akkor is, ha arra már nem jut idő, hogy ő is meséljen).
  • Megszereli/beállítja/kijavítja/megragasztja/elküldi/felhívja/elintézi… amire megkérted, pedig ő is csak 4 órát aludt este, mert a gyerek éjjel világbajnok MMA-harcosként rúgott le titeket a duplaágyról.
  • Minden nap kőkeményen dolgozik, hogy mindenetek meglegyen (ezzel persze nincs egyedül… )
  • Megosztja veled a házimunkát, és nem hagy cserben, amikor úgy érzed, már nincs erőd.
  • Máshol játszik/tanul a gyerekkel, hogy legyen egy kis időd magadra, a hobbidra (vagy csak 20 percig büntetlenül kinézni a fejedből).
  • Jó példát mutat, és segít kialakítani egy szeretetteljes, támogató otthoni környezetet.

A sor ideális esetben még folytatható, de alapvetően ezek azok a pontok, amiért minden Mami hálával „tartozik” a gyermeke(i) számára tökéles apukának. Persze a tartozik rossz szó, hiszen ahogyan a mamik, úgy az apukák is maguktól törekednek a legjobbra, minden téren. 

De ha már egyszer ott a szándék meg az ünnepnap nyomasztó közelsége, segítünk, hogy a mostani apák napja úgy teljen, ahogy az párodnak (és neked) a legjobb.

Ahány (ház) apa, annyi szokás!

Szinte minden apa más. Egyedi érdeklődési kör, élethelyzet, kihívások jellemzőek ránk, szóval fontos figyelembe venned ezeket, amikor az ajándékozásról van szó. A teljesség igénye nélkül: íme néhány példa a különböző típusú apákra (és igényeikre):

Természetjáró/sportos apa

Ő az, aki szeret a szabadban lenni, túrázni, kirándulni. Ki tudja honnan, de mindig van energiája. Olyan ajándékot vagy élményt érdemes neki választanod, ami segít a szabadban való, kellemes időtöltésben. Például egy jó minőségű túrahátizsák, túrabot, vagy egy új lehetséges úticélokat tartalmazó könyv tuti mosolyt csal az arcára. 

Upgrade-elt verziója fut/focizik/teniszezik/gyúr is (vagy ezek kombinációját végzi). Ha kimarad egy edzés, jön a depi. Márpedig amikor beteg a gyerek, akkor kimarad egy-egy edzés. Egy új edzőcipő, sportos okosóra, víz- és törésálló zenelejátszó vagy egy sportbérlet tuti örömet okoz neki. 

Vagy az, ha apák napján az egész család kimegy a kondiparkba, és ott tölt el minőségi időt. Persze ez csak akkor könnyű, ha a gyerek(ek) már elég nagy(ok)… 

Ha nem, akkor pedig egy közös, hardcore babakocsis edzést érdemes beiktatnotok apák napján. Mondjuk a legszebb, hazai túraútvonalak egyikén?

LaMome ajándéktipp: Egy szuper babakocsi, amely garantáltan minden tereppel megbírkózik és isothermal hidegen-melegen tartó uzsonnás táska a kiszámíthatóan kalandos túrákhoz

Kütyüapu 

Ez az apuka 0-24-ben a legújabb technológiai kütyükre vadászik. Az ajándékötletek között szerepelhetnek okostelefon-kiegészítők, zenelejátszók, okos otthoni eszközök, az érdeklődési körébe vágó szoftverek és bármi, ami segíti kizárni a külvilágot (ergo a gyerekeket) a szabadidő gondtalan eltöltése érdekében.

LaMome ajándéktipp: Babamonitor Zen Prémium a 360°-os, FullHD-s „babamozi” élményért

Para papi

Nem szégyen, hogy gyermekeinket biztonságban szeretnénk tudni. Persze az egészséges határok megtartása fontos. Ha a babaszobában van 2 porszem vagy szösz, nem kell a sürgősségire rohanni, viszont az sem oké, hogy miután a gyermek kiesik arccal előre a hintából, még laza Clint Eastwood-os szájbiggyesztéssel elszívjuk a szivarunkat és lazán odavessük: „ugyan már, katonadolog”. 

A parapapik belső pánikgombja rendkívül érzékeny (nem hegyi levegő van a szobában, 3 kanállal kevesebbet evett a gyerek, mint amennyit szokott, stb.), de az inger kikapcsolható egy célirányos, biztonságot „sugárzó” ajándékkal. 

LaMome ajándéktipp: Béaba légtisztító a por-, pollen-, baktérium-, vírus-, szőr és szagmentes szobáért, 30 db-os biztonsági szett a tökéletes háztartáshoz

Könyvmoly apa

Ez az apatípus mindig egy könyvvel a kezében látható. Igen, még akkor is, ha a kakis pelust kell kicserélnie… Választhatsz számára egy könyvet vagy ha félig kütyüapu, akkor ekönyvet az érdeklődési körének megfelelően. 

De az az igazság, hogy egy könyvmoly apu legjobban talán azt értékeli, ha az olvasáshoz adott a nyugodt környezet. Ez azt jelenti, hogy valahogy ki kell iktatnod a hangzavart és biztosítanod kell, hogy kényelmesen falhassa kedvenc könyveit.

LaMome ajándéktipp: Panda alakú éjszakai lámpa a nyugodt altatás közbeni/utáni olvasáshoz, Cirkuszos babakönyv az „utánpótlás-neveléshez” 

Zombiapu

Igen gyakori apatípus. (Az egyik példány cikkét olvasod.)
Ez az apuka nagyon sok dologra vágyik, de csak azt követően, hogy bepótolta az X hónapnyi/évnyi nemalvást. 

Addig is minden olyan lehetőségnek örül, amikor nem kell 3 másodpercenként megválaszolnia ugyanazt a kérdést, amit már előző nap 27-szer megválaszolt. Tehát: nyugalom, pihenés, alvás (haha) a kulcsszó. 

Bármilyen ajándéktárgy vagy élmény jól esik neki, ami nem lemeríti, hanem feltölti az aksiját.

LaMome ajándéktipp: Ottó óceánkivetítő hód, Babanyugtató plüsspingvin, Maci alvástréner a család nyugodt alvásához

Most hogy megismerkedtél az ideális apák napja szempontjából fontos apatípusokkal és ajándékokkal, itt az ideje, hogy találkozz néhány univerzális ajándékkal, amelyekért minden apuka hálás lesz. Még akkor is, ha elsőre ez meglepőnek tűnik.

Univerzális ajándékok – Apák napja creative edition 

Bár minden apukát kenyérre lehet kenni, ha kap egy rajzot gyermekétől, egy idő után lehetetlen hova kitenni a sok mesterművet. (Még akkor is, ha 3 szintes, kacsalábon forgó palotában éltek.) 

Egy közös vers viszont kreatív, egyedi és mindenki szíve-lelke benne van. Gyűjtsd össze azokat a mondatfoszlányokat, aranyköpéseket, amelyeket csemetéd valaha mondott, és alkoss belőlük egy tréfás verset párodnak! Imádni fogja, és még a legszürkébb napon is jobb kedvre derülhet a segítségével! Ha elakadsz a rímvetésben, ott a rímszótár, ami kihúz a csávából.

Mi lenne, ha az esti mese kivételesen Apuról szólna?

Ki ne örülne egy olyan történetnek, amiben megemlítésre kerülnek azok a különleges pillanatok és tulajdonságok, amiket gyermekük és társuk nagyon szeretnek bennük, amiért nagyon hálásak? Na ugye!

A hála persze nem csak mesében vagy versben állja meg a helyét. Egy „hálaképeslap” vagy egy festhető kávésbögre cuki rajzokkal és dumákkal mindenkiből előhozza a Szuperaput.

Akkor se keseredj el, ha úgy érzed, a ti szeretetnyelvetek nem a dicsérő szavak. Szervezzetek ünnepi reggelit, aminél a gyerek(ek) segít(enek) elkészíteni Apa kedvenc reggelijét, vagy díszíti(k) fel az asztalt. 

Sok olyan apuka van, akinek látszólag mindene megvan (vagy azonnal megvesz bármit, amire tényleg szüksége van), ezért szinte lehetetlen neki ajándékot venni.

De csak szinte. Mert valójában millió apróság van, aminek nagyon örülne, csak egyesével ezek túl kicsik/jelentéktelenek ahhoz, hogy kiadjanak egy „tisztességes ajándékot”. Ezért érdemes ezeket az apróságokat egy kézzel készített (vagy grafikus segítségével megtervezett) kuponfüzetbe integrálni. 

Íme néhány tipp, ami bekerülhet:

  • Házimozis este (Apa választ filmet)
  • Hátmasszázs
  • X óra büntetlen zombulási lehetőség (minden szentnek maga felé…)
  • Készítsd el a kedvenc …-t kupon
  • Egész napos meccsnézés
  • Kimenő a haverokkal
  • Gyertyafényes vacsora otthon
  • Egy közös, programokkal teli nap megszervezése
  • Ágyba hozott kávé és reggeli (lehetőleg gyerekricsaj nélkül)
  • Instant Nem haragszom/Megbocsájtok kártya 
  • Jolly joker kívánság

A példák sora a végtelenségig folytatható: a lényeg, hogy párodra szabott dolgok szerepeljenek a listán. Ha például olyan Apa életed szerelme, akit semmi sem kapcsol ki jobban, mint egy 3 napos barkács/főző/modellkészítő maraton, ami után hegyekben áll minden a lakásban, akkor van egy rossz hírem: kuponba vele!

Élmény = ajándék


Ha az időjárás engedi, tervezhetsz kinti tevékenységeket, például egy kirándulást párod kedvenc helyére, egy családi pikniket a parkban vagy akár egy kisebb kerékpáros túrát, ha van biztonságos gyerekülésetek a kalandhoz. 

Ha nincs ötleted, hova mehetnétek, engedd meg, hogy a gyerekek válasszanak helyszínt vagy terveljenek ki játékokat, amiket a szabadban játszhattok.

Ha valamiért bent kell maradnotok, egy közös videójáték-maraton, vagy egy filmes délután/este is szuper választás lehet. Főleg, ha gondoskodsz a mozibüféket megszégyenítő, egészséges harapnivalókról.

Apák napja vs. Apák estéje

Tudom, hogy mindenetek a gyerek, és az apák napja is velük az igazi. De mi lenne, ha legalább este megengednétek egy kis páros, pihentető időtöltést magatoknak?

  • Halló, nagyi? Kérlek, vigyázz este a kicsi(k)re, mert vacsizni/bulizni/színházba/wellness szállodába mennénk.
  • Rendben, fókuszáljatok csak egymásra, beszélgessetek sokat, nevessetek, töltődjetek! Már indulok is.

Sajnos ez nem mindig ilyen egyszerű, de szerencsére nagyi behelyettesíthető egy megbízható barátnőddel vagy egy szuper bébiszitterrel. 

Ha a gondolat olvasása közben a bűntudat mardos, akkor gondolj arra, hogy a kipihent, boldog szülők sokkal kedvesebbek és megértőbbek a gyermekeikkel. Nyilván 6 hónapnyi alvásdeficitet nem lehet egy szabad estével kompenzálni, de valahol el kell kezdeni…

Az apák napja rólad is szól!

Tudom, elsőre meglepő lesz egy apák napja blogcikkben előhozakodnom a Happy wife, happy life mantrával, de nem ördögtől való, ha apák napján megünnepled saját erőfeszítéseidet is. Láthatóan fontos neked a párod, hiszen még mindig ezt az apák napja cikket olvasod, hogy mosolyt csalj párod arcára.

Szóval felejtsd el, hogy „szar anya/feleség vagyok”! Ez senkinek sem jó, és nem is igaz. Párod már attól boldog lesz, ha téged vidámnak, kiegyensúlyozottnak lát, mert ez pozitívan hat a családi dinamikára.

Tehát ér olyan ajándékban, élményben gondolkodni, ami téged is felvillanyoz.

Az apák napja nemcsak az apák ünnepe, hanem ideális esetben a család egészének a megbecsülését és ünneplését jelenti. Persze, hálás vagy a párod erőfeszítéseiért, és ez jó, de ne feledkezz meg arról, hogy ketten együtt gondoskodtok a család sikeréről és boldogságáról.

Útravaló

Az apák napja nemcsak az ajándékozásról szól, hanem arról is, hogy kimutasd, mennyire becsülöd gyermeke(i)d apukáját. 

A legfontosabb, hogy ezen a napon az apák érezzék, hogy otthon értékelik és szeretik őket. Ha ez adott, minden más másodlagos. 

Azt kívánom, hogy legyen ez az apák napja különleges, hogy pároddal egyszerre érezhessétek, mennyire fontosak és megbecsültek vagytok a családban. Jó ünneplést!

Ha tetszett a cikkünk, oszd meg az alábbi elérhetőségek egyikén, mert a boldog apák napja mindenkinek jár!

Share via
Scroll to Top
Send this to a friend