Mindfulness tippek mamiknak

Erős a gyanúm, hogy nem én vagyok az egyetlen anyuka, aki már hétfőn (vagy 0-24-ben) egy nyugalmas hétvégéről, egy csajos estéről vagy éppen egy pink esernyős koktélról álmodozik, melyet kényelmesen a tengerparton fogyaszthat el. Mégis előfordul, hogy amikor végre megérkezik a vágyott pillanat, képtelen vagy ellazulni és élvezni azt, mivel éppen a kislurkó legújabb viselkedésmintája aggaszt, vagy már az óvoda/iskola/szakkörök logisztikáján töröd a fejed.

Ezzel az érzéssel nem vagy egyedül; a mamik gyakran panaszkodnak, hogy amikor végre elérkezik az a vágyott vakáció, az nem olyan, mint amilyennek elképzelték és mégsem tudnak lazítani vagy élvezni azt. Érdekes módon ennek kevésbé van köze magához az adott tevékenységhez, azaz nem a vakáció maga a „hibás”(az utazási iroda hanyag szervezése, a túl nagy meleg, vagy éppen az esős időjárás, stb.) sokkal inkább van köze az agyunkhoz és ahhoz, ahogy megéljük ezeket az eseményeket.

A “teszünk” vs. “létezünk” állapota, azaz a vegetatív idegrendszer

Megélni a pillanatot nemcsak a jobb szünidei élményed miatt fontos; inkább kezdjük az egészet az elején, az idegrendszerrel. A vegetatív idegrendszer, működését tekintve két fő rendszerre osztható: a szimpatikus (aktív) idegrendszer és a paraszimpatikus (passzív) idegrendszerre. A szimpatikus idegrendszer elsősorban a stresszhelyzetekben, a paraszimpatikus idegrendszer pedig a nyugalmi periódusban szabályozza a szervezet működését.

Normál esetben a szimpatikus és a paraszimpatikus idegrendszer kiegyensúlyozottan, egymást kiegészítve működik. Attól függően, hogy a szervezetnek mire van szüksége, azaz éppen mit csinálsz, változó, hogy a paraszimpatikus vagy a szimpatikus idegrendszer működik fokozottabban. Viszont ha ez a rendszer kibillen egyensúlyából, és az egyik oldal tartósan túlsúlyra jut a másik rovására, akkor az egészségügyi problémák kialakulásához is vezethet.

Korunkban az egyensúly főként a szimpatikus oldal felé tolódik el, azaz a tevés, a cselekvés irányába, ezért sokan élünk krónikus stresszben, és ehhez képest kevés a pihenéssel, kikapcsolódással töltött idő; a vegetatív idegrendszer egyensúlya ilyenkor felborul. Édesanyaként gyakran az aktív “csinálás vagy tevés” zónában vagy, ugyanis mindig van egy megoldandó feladat, vagy egy újabb probléma, amire záros határidőn belül megoldást kell találni. Ismerős, igaz? 

Mi rossz történhet, ha állandóan csak “teszel”?

Mamiként tulajdonképpen alapbeállítás, hogy mindig teszel, csinálsz valamit. Most őszintén, mikor volt az utoljára, hogy volt időd végignézni a kedvenc sorozatod? Esetleg elérni, nem is a könyv, hanem csak a fejezet végére háborítatlanul? Vagy egy pohár borral a kezedben a teraszról végignézni a napnyugtát? Pedig ezek a pillanatok azok, amikor megállsz egy kicsit és megéled a pillanatot; tulajdonképpen erről szól a mindfulness. Szinte hallom, amint mosolyogva megjegyzed, hogy

„Igen-igen, ez mind szép, nade mikor van erre időm?”

Viszont egy pár ilyen pillanatra érdemes időt találnod, mert az egészséged és a családod jóléte múlik rajta. Ha állandóan a cselekvés, a tevés aktív állapotában vagy, akkor gyakran nehéz a kislurkókra valóban odafigyelni. Volt már olyan, hogy a gyerekek kérdéseket tettek fel neked, vagy a figyelmedet próbálták felkelteni, míg a gondolataid kilométerekre voltak a jelentől, mert éppen a hétvégét tervezted vagy azért aggódtál, hogy mit hoz majd a jövő? 

Ilyen helyzetben biztosan te is kerültél már, mint ahogy én is, rengetegszer. De ezzel a helyzettel az a baj, hogy amikor tele van a fejed gondolatokkal és közben a gyerkőc a figyelemért epekedik, akkor gyakran ingerlékenyebb vagy az átlagosnál. Pedig, legyünk őszinték, nem életbevágóan fontos, hogy éppen ott és abban a pillanatban találj választ a gondokra. Ráadásul ilyenkor túlterheltnek érezheted magad, miközben az életed egy hatalmas tennivalók listájává válik, és elfelejted élvezni az életet.

A másik hátulütője egy ilyen stresszes helyzetnek az az, hogy egyúttal folyamatos lelkiismeret furdalásod is van, mert nem vagy elég türelmes a kicsikkel, vagy, bármilyen rosszul is hangzik, mondjuk ki, nem élvezed a velük töltött időt. Ilyenkor gyorsan el lehet jutni arra a pontra, hogy azt is megkérdőjelezed, hogy jó anya vagy-e egyáltalán.

A mindfulness állapota

Hogyan léphetsz át a „cselekvés” állapotából a „létezés” állapotába? Ez nem olyan bonyolult, mint gondolnád. Nem kell hozzá levendulás illatgyertya csomag, sem 10 alkalmas jóga vagy meditációs bérlet, sőt, wellness hétvége sem. Bár a fentiek egyike sem árthat, sőt a wellness hétvége egy szuper masszázzsal és teljes szépség csomaggal pont elindíthat a feltöltődés útján! 

De komolyra fordítva a szót, a mindfulness titka csak annyi, hogy elmerülj és átadd magadat a pillanatnak; hogy megfogd a tízmillió irányba vízipókozó gondolataidat és irányítsd arra, hogy éppen mi van most körülötted. Arra, ahogy ott ül előtted a csacsogó méhed gyümölcse: vedd már észre, hogy mennyit nőtt, vagy mennyire huncutul csillog a szeme. Érezd a lábaid alatt a járólap hűvösét, a nemrég vásárolt lakásillatosító vagy a frissen főtt kávé illatát, és ha nagyon figyelsz, akkor talán kintről éppen hallani a tavaszt váró cinegék énekét. 

Legegyszerűbb az öt érzékedet bevonva lehorgonyozni a pillanatba, a szaladgálni és tervezni próbáló gondolatokat lekötni a jelen érzéseivel és belesüppedni ebbe az érzésbe, mint egy plüss fotelbe. Amint ezt sikerült elérned, szinte érezheted, hogy a vállad ellazul, a homlokod sem ráncolódik folyamatosan és végre elengeded magad. Ez a mindfulness egyik titka, benne lenni, tudatosan megélni a pillanatot.

3 mindfulness tipp mamiknak
 

Következzen most három egyszerű gyakorlat, amivel könnyedén bele tudsz helyezkedni a pillanatba és amely segít abban, hogy nyitottan és kíváncsian állj hozzá minden történéshez:  

 1. Amikor eszel és iszol, ne hagyd, hogy elkalandozzanak a gondolataid
  Figyeld meg az étel színeit, a formákat, textúrákat és ízeket; értékeld a szakács, vagy éppen a saját munkádat. Fontos, hogy tedd le a telefont, kapcsold ki a TV-t és ténylegesen arra fordítsd a figyelmedet, amit csinálsz. Ne azon gondolkodj, hogy mikor cseréltél utoljára abroszt, vagy hogy lassan el kell indítani a mosogatógépet, maradj a pillanatban.
   

 2. Vedd észre az évszakok változásait
  Figyeld meg a levegő hőmérsékletét, amint megérinti a bőröd, a levelek színét, a virágzás apró részleteit. Figyeld meg a napfény és az árnyékok játékát, a lágy szellőt, a madarak hangját vagy éppen a felhők állandóan változó formáit az égen. Légy nyitott minden érzésére, áhítatra vagy csodára, ami felmerül benned.

 3. Fordítsd a teljes figyelmedet a gyerekeidre
  Tegyél le minden mást, amit csinálsz. Ereszkedj le az ő szintjükre, figyeld meg arckifejezésüket, testbeszédüket. Hallgasd a hangjukat, vedd észre az érzelmeiket, érintsd meg a bőrüket, simogasd a hajukat, öleld át őket. Éld át velük a pillanatot. Térj át a gondolkodásról az érzékelés felé, pihenj ebben az érzékletes és lebilincselő világban, és vedd észre, milyen jó érzés ez.

Ezek a pillanatok olyan pillanatok, amikor megpihensz egy kicsit, nem kívánod éppen, hogy a dolgok máshogy legyenek vagy megváltozzanak, hanem egy kis szünetet tartasz a tervezésben és az aggódásban. Ahhoz, hogy ezek az úgynevezett átélt pillanatok átalakítsák az életed, 30 másodperctől 2 percig ajánlott időzni ezekben.

Összefoglalás

Ezek a mindfulness pillanatok segítenek abban, hogy nyugodtabb legyél, kevésbé irritált, és ne érzed azt, hogy egy folyamatos tennivalók listája, vagy egy véget nem érő futószalag az életed. Ezek a pillanatok hozzásegítenek ahhoz, hogy megéld, élvezd és értékeld az életed.

Ha legközelebb kávézol, állj ellen annak a késztetésnek, hogy letöröld az asztalt vagy végiggörgess a közösségi média feed-en. Ehelyett engedd el magad, éld át a pillanatot. Figyeld meg, milyen jó érzés megállni, levegőt venni, érezni a csésze melegét a kezedben, a kávé illatát, a hőmérsékletét és az ízét. Nem tagadom, ez nem egyszerű, ráadásul könnyű visszaesni az állandó megoldás-keresésbe. De azt gondolom megéri, ha nem adjuk fel és tényleg megpróbáljuk megélni a pillanatokat, hiszen így lesznek maradandó és édes emlékeink.

Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg az alábbi lehetőségek egyikén, hátha egyik kedves barátodnak pont ezekre a tippekre van szüksége a nyugodtabb és relaxáltabb élethez.

Share via
Scroll to Top
Send this to a friend