Kismama torna és szülés utáni torna otthonra

A kismama torna és a szülés utáni torna hozzájárul az egészséges várandóssághoz és a szülés utáni gyors regenerációhoz; ezen kívül pedig bizonyítottan csökkenti az olyan veszélyes állapotok kialakulásának esélyét, mint a terhességi cukorbetegség, a várandósság alatti magas vérnyomás vagy akár a szülés utáni depresszió.

Videónkban Udud Réka gyógytornász olyan egyszerű gyakorlatokat mutat be, amelyek egyszerűen, otthon, szakértői felügyelet nélkül is végezhetőek és mind a várandósság alatt, mint pedig a szülés utáni regeneráció során végezhetőek.

A kismamatorna előnyei

Bár a terhesség tökéletes időszaknak tűnhet a pihenésre és a kikapcsolódásra, és ebben az időszakban a mamik jellemzően a szokásosnál fáradtabbnak érzik magukat, azért a testmozgást nem szabad teljesen kiiktatni az életünkből. (természetesen a fenti állítás csak egészséges terhességre vonatkozik és a testmozgás is orvosi jóváhagyással történhet) 

A várandósság ideje alatti testmozgás:

 • Csökkenti a hátfájást, a székrekedést, a puffadást és a vizesedést
 • Növeli a kismama energiaszintjét és javítja a hangulatát
 • Segíts jobban aludni
 • Testmozgással elkerülhető a túlsúly kialakulása
 • Növeli az erőt és az állóképességet
 • Csökkenti a terhességi cukorbetegség és a császármetszés kockázatát

A szülés utáni torna előnyei

A szülés utáni testmozgás felgyorsíthatja a felépülést, és elősegítheti a megnyúlt és igénybe vett izomok regenerálódását, ezzel megelőzve a későbbi potenciális mozgásszervi panaszok kialakulását. A szülés utáni regeneráló tornát is orvosi jóváhagyással és lehetőleg szakértői felügyelettel érdemes elkezdeni; bár vannak olyan egyszerű, de mégis hatásos gyakorlatok, mint a fenti videóban találhatók, melyeket otthon is elkezdhetünk.

A szülés utáni regeneráló testmozgás:

 • Javíthatja fizikai és mentális jólétét
 • Segíthet helyreállítani az izomerőt
 • Emeli az energiaszintet és javítja a közérzetet
 • Elősegíti a fogyást
 • Kondicionálja a hasizmokat
 • Oldja a stresszt és segít megelőzni a szülés utáni depressziót

Összefoglalás

Kismamaként és a kisbaba születése után is kiemelt figyelmet szükséges fordítani a saját egészségünkre, ugyanis csak egészséges mamiként tudhatjuk biztonságosan felnevelni azt a kislurkót, akinek hamarosan vagy éppen életet adtunk. A várandósság egy megterhelő állapot a női szervezetnek és nem kevés változással jár, ezért is nagyon fontos a testmozgás, hogy ezekhez a változásokhoz alkalmazkodni tudjon a szervezet. A szülés utáni testmozgás pedig a regenerációt támogatja és különösen fontos, hogy ennek figyelmet szenteljünk, ugyanis akár a rossz tartásból, vagy egy figyelmen kívül hagyott szétnyílt hasizom is melegágya lehet a későbbiekben a mozgásszervi problémáknak.

Hajrá Mamik, mozgásra fel, kövessétek fenti videóban bemutatott egyszerű gyakorlatsorokat; ha pedig további tanácsra vagy szakértői véleményre van szükségetek, keressétek nyugodtan Rékát!

Ha hasznosnak találtátok a videót, osszátok meg a lenti elérhetőségek  valamelyikén, hogy minél több mamihoz eljusson

Share via
Scroll to Top
Send this to a friend