Gyereknap kisokos – Így szervezz csodálatos vasárnapot!

Mikor van gyereknap?

Az ezerarcú gyereknapról jó esetben mindannyian szerethető emlékeket őrzünk, tele arcfestéssel, édességgel, játékokkal, programokkal és iskolai rendezvényekkel. Ha Mamiként most te szeretnél hasonló (vagy még emlékezetesebb) élményeket szerezni gyermekeidnek, az alábbi tippekkel neked szeretnék segíteni – de először is nézzük meg, egyáltalán mi az a gyereknap.

A világ első gyereknapját Törökországban ünnepelték 1920-ban, majd 1954-ben az ENSZ Közgyűlése tett javaslatot arra, hogy minden országban emlékezzenek meg a gyerekek érdekeiről és a gyermekek jóléte érdekében kifejtett küzdelemről, az adott ország számára legmegfelelőbb napon.

Napjainkban gyereknapot számos országban ünnepelnek a világ minden táján, a legkülönbözőbb dátumokon – gyakorlatilag mindegy, milyen hónapot írunk, valahol biztosan épp gyereknap lesz. Persze erről elég, ha csak te tudsz a családban…

Magyarországon a gyereknapot május utolsó vasárnapján ünnepeljük, ez 2023-ban – pünkösddel együtt – május 28-ára esik. 

Így ünneplik más országokban

Nemcsak más dátumokon, de más módokon is ünneplik a gyereknapot a különböző országokban. Természetesen a legtöbb helyen a gyerekeknek szervezett fesztiváloké, kulturális és edukációs programoké a főszerep, de bizonyos szokásokból te is meríthetsz ötleteket.

Japánban több napot is szentelnek a gyerekeknek, külön fiúknak és lányoknak. Az év ötödik hónapjának ötödik napján rendezett gyereknapon a családok színes, hal formájú papírsárkányokat reptetnek. 

Svédországban szintén jár külön gyereknap a fiúknak és a lányoknak: előbbiek augusztusban, utóbbiak decemberben ünnepelnek. A kisfiúk bátorságot szimbolizáló jelmezbe bújnak és előadásokon lépnek fel, míg a lányok kis házi istennőkké avanzsálva jó cselekedeteket hajtanak végre.  

Ecuadorban az ajándékozáson a hangsúly, Ausztráliában egy egész hetet szentelnek a gyerekek ünneplésének, Spanyolországban pedig számos nyílt, szabadon látogatható koncerttel és programmal várják az érdeklődőket.

Ez mind szép és jó, de milyen lehetőségek állnak itthon a Te rendelkezésedre? Íme néhány ötlet! 

buborékfújás édesanya kisfiával a természetben

Kimozdulós gyereknapi programok

Szinten minden város és település igyekszik valamiféle ünnepséggel kedveskedni a gyerekeknek ezen a napon. Az arcfestés és a kézműves foglalkozások szigorúan elengedhetetlen alkotóelemei ezeknek az eseményeknek, de számos egyéb ötletes programmal is gondoskodnak az egész napos jó hangulatról. 

Igazán nagy, évente visszatérő rendezvényeket elsősorban Budapesten találsz, de feltétlenül érdemes körülnézned lakóhelyed honlapján vagy Facebook csoportjában is.

Családi élményhétvége a Margitszigeten

A Margitszigeten szombaton és vasárnap is szeretettel várják a lurkókat és szüleiket a Kristály Színtéren. 

Az ingyenesen látogatható eseményen minden korosztály számára elérhetőek különböző izgalmas programok, a színházi előadásoktól kezdve a tanösvényen át a kézműves foglalkozásokig és kiállításokig. 

Tűzoltó Múzeum

A Katasztrófavédelem 2021 májusában felújítási céllal bezárt Központi Múzeuma 2023. május ötödike óta ismét látogatható. A gyerekek körében szuper népszerű Tűzoltó Múzeum különleges gyereknapi nyitvatartással várja a családokat május 28-án. 

A kiállításon régi, izgalmas tűzoltási eszközöket, emléktárgyakat, berendezett tűzoltási jeleneteket csodálhatnak meg a kis lurkók.

dm Gyereknap a Vasúttörténeti Parkban

A minden évben megrendezésre kerülő dm Gyereknap a Vasúttörténeti Parkban az egyik legnépszerűbb programlehetőség a családok számára. A Park  közel 70.000 négyzetméteres területén egymást érik a vidám, színes-szagos programok, idén pedig tematika terén a fenntarthatóság kapja a hangsúlyt. 
Hab a tortán, hogy két napon, szombaton és vasárnap is szuper rendezvénysorozattal várják az apróságokat. A teljes programlistán koncerteket, szórakoztató és edukatív foglalkozásokat egyaránt megtalálhatsz, nem is beszélve a rengeteg elérhető finomságról.

Irány a természet!

Bár az időjárás nem különösebben kényeztetett el minket idén májusban, egyelőre úgy tűnik, gyereknap környékén már szebb időre számíthatunk. A végre beköszöntő szép idő pedig nagyszerű alkalom néhány kültéri családi programhoz.

  • Szervezz pikniket a kismanóknak: néhány finom falat és hűsítő ital becsomagolása, egy kényelmes pléd, az elmaradhatatlan kedvenc játékok, és már készen is áll a gyereknapi piknik! A friss levegőn együtt töltött idő és a megszokottól eltérő étkezés biztosan nagy örömet fog okozni csemetéidnek.
  • Közös biciklizés: a valamivel nagyobbacska gyerekekkel bicikliúton is élvezhetitek a gyereknapot. A mozgás mindenkinek jót fog tenni, és végre a kizöldült természetben is gyönyörködhettek.
  • Kirándulás: ha a biciklizés nem a ti műfajotok, egy szuper kirándulós napot még mindig tarthattok. Nem kell, hogy rohamtempóban haladjatok végig egy túraútvonalon: a lényeg, hogy közösen élvezzétek ki a látványt!

Gyereknap otthon, házilag

Ha nincs lehetőségetek kimozdulni, összefog ellenetek az időjárás, vagy egyszerűen csak otthon érzik magukat a lurkók a legjobban, akkor is szervezhetsz szuper házi programokat amelyekkel garantált a jókedv és az ünnepnap különlegessége.

1. Jelmezbál

A beöltözés mindig jó szórakozás, a legjobb benne pedig az, hogy nem is feltétlenül kell hozzá különösebben bevásárolni.

Szuper játék például az, ha mindenki a már meglévő holmijaiból igyekszik beöltözni valakinek vagy valaminek, például kedvenc karakternek egy meséből vagy játékból, kedvenc állatnak… 

Előre meg is határozhatjátok, hogy ki minek szeretne beöltözni és segíthetsz ebben az apróságoknak, de meglepetés is lehet: mindenki titokban öltözik be, majd felvonulás rendeztek a kész jelmezekből és ki kell találni, ki kicsoda. Ebben ti, szülők is vegyetek részt az igazán jó hangulat érdekében!

A határ a csillagos ég, hiszen tematikus jelmezbált is csinálhatsz ezen a módon, vagy pedig adott karakterként csinálhatjátok végig a napot – a gyerekek biztosan imádni fogják ezt a fajta szerepjátékot.

2. Kincskeresés

Ha már tematikus nap, a kincskeresés szintén egy rendkívül élvezetes játék. Apróságok számára a házban vagy a kertben rejthetsz el hasonlóan apró kincseket, amelyeket közösen kereshettek meg egy előre megrajzolt kincses térképet követve.

Picit nagyobbak számára akár találós kérdéseket, feladványokat is készíthetsz az egyes ajándékokhoz, amiket aztán adott idő alatt, egyesével vadászhatnak le a lurkók a rejtekhelyekre vonatkozó rejtvények megfejtésével. Ezek lehetnek az egymás megismerését erősítő információk is: például “apa kedvenc bögréje”…

A kincsnek persze nem kell óriási dolognak lenni: a kedvenc nassolnivalótól az apró ajándékokig bármit elrejthetsz számukra. Az eseményt zárhatod egy nagyobb “fődíj” megtalálásával.

Mindezt a jelmezbállal összekötve kalózos játékként is tálalhatod, a keresgélés öröme azonban a dekorációtól függetlenül maradandó élmény lesz csemetéid számára.

anya gyerekével barkácsol

3. Közös sütés-főzés

A finom ételeknél már csak az jobb, ha közösen készíthetitek el őket. A nagyobbacska gyerekek biztosan nem fognak visszautasítani egy legális maszatolással, keveréssel, formázással teli napot, különösen akkor, ha a végeredmény is nekik kedvez. Ezzel egyúttal a konyhai biztonságot is átismételhetitek: mit szabad és mit nem a konyhában, mi hol található, mire kell vigyázni.

A gyereknap tökéletes alkalom egy egyszerűbb torta vagy sütemény közös elkészítésének. Ha nem az édességek irányába indulnál el, rendezzetek pizza napot! A kis házi pizzák elkészítéséhez rengeteg receptet találsz az interneten, a személyre szabható feltétekkel pedig garantált a siker több gyerkőc esetében is. Érdemes a gyerekek türelméhez szabott, kelesztést nem igénylő receptet választani.

4. Barkácsolás, DIY

A közös kézműveskedés szintén nagyon szerethető, otthon is könnyen előállítható program. A fentiekhez hasonlóan ezt is szőheted egy konkrét téma köré, a lehetőségek száma pedig szinte végtelen. 

Origamizhattok, gyurmázhattok – süthető gyurma beszerzésével maradandó dolgokat is alkothattok közösen – festhettek ujjal, tenyérlenyomatokkal egy kellőképpen nagy felületen…

A japán gyerekek példáját követve sárkányt is reptethettek. A papírsárkány közös elkészítése önmagában is nagyszerű program, ha pedig az idő megengedi, tesztelhetitek is az alkotást. Szuper papírsárkány készíthető otthon is pár összetevőből, így még csak túl sok előkészületet sem igényel részedről. Illetve a gyereknap szerves része az örökzöld pörgettyű, amely szintén elkészíthető otthon, akár a kislurkók bevonásával is 🙂

Ajándékozás

Sokan ajándékokkal is kedveskednek az apróságoknak gyereknap alkalmából. A nagyobb gyerekek általában nem titkolják el, hogy milyen játéknak örülnének a legjobban, a babócákkal azonban más a helyzet. Különösen akkor lehet bajban az ember, ha unokaöccs, unokahúg részére szeretne ajándékozni, vagy épp  barátnőd gyerekeit lepnéd meg valami széppel (barátnődet pedig valami hasznossal).

Gyereknapi válogatásunkban összegyűjtöttünk számodra néhány édes ötletet, amelyekkel biztosan mosolyt csalhatsz a gyerekek arcára. Imádnivaló plüssöket, tüneményes éjszakai fényt, textil babakönyvet és interaktív játszószőnyeget is találsz a válogatásban. Ezek a dizájnos játékok nemcsak szerethetőek, de egészen egyediek is – szinte biztosan nem fognak szembejönni egy átlagos játékboltban.

Gyereknap alkalmából természetesen a legfontosabb az együtt töltött idő, a gyerekek ünneplése. Szinte biztos vagyok benne, hogy ezek alapján nálatok is minden nap gyereknapnak számít, ezzel együtt remélem, a fenti tippek segítségével sikerül egy kis különlegességet csempészned a napba.

Nagyon boldog gyereknapot kívánok!

Ha tetszett a cikkünk, oszd meg az alábbi elérhetőségek egyikén, hogy más mamik is ötletet meríthessenek a gyereknapi felkészülésük során

Share via
Scroll to Top
Send this to a friend