Ne csak Anyák napján ünnepeld magad 🥰

Tartalomjegyzék

Miért van az, hogy amikor magadra költesz, vagy a sarokba hajítod a portörlőt, kiöltözöl és elmész valahova a lányokkal, furdal a lelkiismeret? Mintha minden perc, amit nem a család komfortjának növelésével, a kislurkók fejlesztésével, vagy az üvegfelületek polírozásával töltenél el, az bizony idővesztegetés és – nagyon halkan jegyzem meg – bűn lenne.

Mamik, nem lehet elégszer elmondani, ugyanúgy, ahogy jogod van az élethez, az emberi méltósághoz, az egyenlőséghez és a szólás- illetve vallási és lelkiismereti szabadsághoz, ugyanúgy jogod van a saját fizikai és lelki jólétednek a karbantartásához. És ha ez abban merül ki, hogy éppen ellibbensz koktélozgatni a lányokkal, (természetesen addig, amíg ezzel senkinek nem ártasz) tedd nyugodtan, sőt messzebb megyek, élvezd!

anyaák napján anya lánya relax

Hack 1# Miért olyan fontos az énidő?

Nos, ennek több oka is van. Az egyik, amit már említettem, hogy az önmagadról való gondoskodás elengedhetetlen a mentális és fizikai egészséghez. Ha egy anya kipihent és boldog, több szeretetet és támogatást képes nyújtani gyermekeinek; ugyanis üres korsóból nem lehet tölteni. 

Másodsorban pedig az öngondoskodás segít abban, hogy újra felfedezd mi az, ami örömmel tölt el, hogy megalapozd az identitásod a szülői léten kívül. Ez hosszú távon nagyon fontos folyamat, hiszen ahogy a gyerekek nőnek és egyre önállóbbá válnak, és már nem kell 0-24-ben maminak lenned, nem fogod elveszettnek, vagy üresnek érezni magad, hiszen a létedet nem csak a szülőség határozza meg. 

Végezetül, ha a gyerekeid ezt a pozitív példát látják tőled, hogy időt fordítasz magadra, ez megtaníthatja őket az öngondoskodás fontosságára és az egészséges határok felállítására. Az énidő nemcsak a te jóléted miatt szükséges, hanem a  család jólétéhez is, ugyanis a saját szükségleteit figyelmen kívül hagyó anya kimerülhet, frusztrálttá és kiégetté válhat, ami negatívan befolyásolhatja az egész család életét. 

Ezért ne feledd, a öngondoskodás előtérbe helyezésével nemcsak önmagadról gondoskodsz, hanem egyúttal példát is mutatsz gyermekeidnek az öngondoskodás és az önszeretet fontosságáról. Fontos, hogy realizáld, hogy az önmagadra szánt időt nem önző dolog, hanem az egészséges és boldog szülővé válás elengedhetetlen része.

anya lánya időtöltés

Hack 2# Könnyítsd meg az életed


Azon kívül, hogy időnként időt szakítasz magadra, számos más módja is létezik annak, hogy kényelmesebbé tedd az életed/életeteket, és ezek nemcsak Anyák napján, hanem a hétköznapokban is nagy szolgálatot tehetnek Neked. Bár gyakran elvárás, hogy moss, főzz egészségesen és változatosan, takaríts, no meg fejleszd és neveld megfelelően a gyereket, mint ahogy anyáink csinálták, mára már lényegesen lazábbak a társadalmi elvárások.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy nem kell megfelelned a társadalmi elvárásoknak; válaszd azt az utat, ami nektek, mint család, működik, még akkor is, ha egy kicsit más, mint ahogy az a Nagykönyvben meg van írva. Ugyanitt szerintem ezt is fontos kiemelni, hogy nem szégyen kijelenteni, ha valami nem megy és segítségre van szükséged. Nem muszáj összeszorítani a fogad és végigcsinálni, bármilyen nehéz is, hanem nyugodtan kérj segítséget. Ha arra van szükség, akkor nagyiéktól, bébiszittertől, akár szakembertől, vagy pedig egyszerűen a Kifli-től, hiszen néha már csak az is elég, ha valaki elvégzi helyetted a bevásárlást.

Használd az innováció által nyújtott lehetőségeket! Ha megteheted, végy robotporszívót, így legalább a takarítás egy részére nem kell időt fordítanod. Egyre divatosabbak az elektromos kukták, amibe elég beletenni az alapanyagokat és amely időre elkészíti Nektek az ízletes és egészséges ebédet vagy vacsorát. Vagy ha éppen a hozzátáplálás időszakában vagytok, akkor a Babycook termékek lényegesen leegyszerűsítik az egészséges és ínycsiklandó babaételek elkészítését, felmelegítését, amivel ismételten értékes időt nyerhetsz.

Amíg el nem érik az ovis kort a babócák, állandó felügyeletre szorulnak, hiszen ez az az időszak, amikor a picik könnyen kerülhetnek veszélyes helyzetbe. Ebben az életszakaszban is használd ki a bébiőrök és bababiztonsági termékek széles választékát, ezzel Te is nyugodtabb leszel és könnyebben tudod a dolgodat végezni, hiszen így ha fizikailag nem is vagy a kicsi mellett, mégis állandó felügyelet alatt tudhatod.

engedd, hogy kényeztessen a család

Hack 3# Anyák napján engedd, hogy kényeztessem a család

Az Anyák napja kiváló alkalom arra, hogy megajándékozd magad egy kis szabadidővel, és kipihend a fárasztó hétköznapokat. Összegyűjtöttem néhány javaslatot arra, hogy hogyan hozhatod ki a legtöbbet ebből a napból.

1. Először is aludd ki magad. Ha szükséges, beszéld meg előre a pároddal, hogy Anyák napján szeretnél egy kicsit pihenni, és kérd meg arra, hogy reggel foglalja le kicsit a gyerekeket. Később menjetek ki együtt, fogyasszatok el egy ízletes brunch-ot, engedd el ezen a napon a főzést.

2. Ha jó az idő, az anyák napja nagyon jó alkalom arra, hogy közös programot csináljatok. Pakold fel a kislurkókat, keressetek egy könnyen bejárható és szép túraútvonalat, vagy sétáljatok egyet a Margit szigeten. Ha nagyobbak a gyerekek, nézzetek ki egy színházi előadást, vagy esetleg mozit; lényeg, hogy válasszatok valamilyen közös programot és töltsetek együtt időt.

3. Estére pedig tervezz egy kis baráti összejövetelt, menj el a barátnőkkel egy koncertre, egy vacsorára, vagy akár egy-két éjszakára egy wellness szállodába és kényeztesd el magad; válassz egy olyan tevékenységet, ami feltölt energiával. 



Ne feledd, hogy ez a nap rólad szól; és megérdemled, hogy megünnepeld magad. Hatalmas dolgot tettél le az asztalra, életet adtál egy/több apró életnek és felelősségteljesen gondoskodsz róluk, miközben feleség és dolgozó nő is vagy. Ez egy jókora teljesítmény, amire méltán büszke lehetsz, még akkor is, ha néha nehezebben megy, vagy úgy érzed, hogy nem bírod tovább. Ez még nem jelenti azt, hogy ne lennél jó anya, csak azt, hogy emberből vagy és Te is elfáradhatsz.

Pontosan ezért fontos, hogy amikor van rá lehetőség, olyankor állj meg egy pillanatra és értékeld, amit elértél; légy büszke magadra, a gyönyörű gyerekeidre. Szakíts időt önmagad megjutalmazására, legyen az egy izgalmas, új könyv, egy gyönyörű, új ékszer, egy ízletes és egészséges ajándékcsomag, egy jógaóra formájában.

Ne feledd, Mami, csak egy boldog anyával lehet boldog a család.

Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg mami-ismerőseiddel is az alábbi lehetőségek egyikén, hogy senki ne felejtse el értékelni és megdicsérni magát Anyák napján.

Share via
Scroll to Top
Send this to a friend