Miért fontos a HPV vírus elleni védőoltás?

A HPV vírus, a becslések szerint, a szexuálisan aktív populáció 80%-át megfertőzi valamikor élete során. Videónkból megtudhatod miért veszélyes ez a vírus, a fertőzésnek mik lehetnek a tünetei és a védőoltás fontosságáról, illetve annak mellékhatásairól is szót ejtünk.

A videó szkriptjének átirata

Eszter: Sziasztok Mamik, nemrég volt a méhnyakrák elleni küzdelem hete, ezért ennek fő okozójáról a HPV vírusról fogunk beszélgetni. A mai vendégem dr. Nagyházi Orsolya szülész-nőgyógyász. Szia Orsi. 

Orsi: Szia, köszönöm a meghívást.

Mennyire fertőző a HPV vírus?

 Eszter: Számomra meglepő adat, hogy az embereknek nagyjából a 80%-a valamikor az élete során megfertőződik HPV vírussal. Ehhez képest szerintem keveset tudunk arról, hogy mi is ez a fertőzés pontosan. 

Orsi: A HPV vírust tekintjük az egyik leggyakoribb nemi úton terjedő fertőzésnek. Ez a fertőzés nem bejelentés-kötelezett egyik országban sem, így csak becslések állnak a rendelkezésünkre a tényleges adatokkal kapcsolatban. A fertőzöttséget 80%-ra becsüljük, de vannak olyan szerzők, akik azt állítják hogy minden szexuálisan aktív ember megfertőződik a vírussal élete során. Bármely életkorban előfordulhat a fertőzés, de leggyakrabban ezért mégis a 20-25 éves korosztályt érinti. Sajnos egy természetes fertőzés nem ad tartós védettséget a HPV vírus ellen, úgyhogy gyakorlatilag többször is el lehet kapni ugyanazt a HPV típust. 

Életünk során különböző fertőzéseket okozhat és több mint 150 típusa ismert már. Ezek között a két legfőbb csoport: az alacsony és a magas kockázatú HPV vírusfertőzések. Az alacsony kockázatú HPV vírus leginkább a szemölcsök kialakításában játszik szerepet. Ezek közül leggyakrabban a hatossal és a tizenegyes típussal találkozunk. Ezek a szemölcsök nagyon fertőzőek, viszont rosszindulatú elváltozás ezekben az esetekben nagyon ritkán alakul ki. 

A másik nagy csoport a magas kockázatú fertőzés. Ez a méhnyak daganatmegelőző állapotaiban, illetve a különböző női nemi szerveket érintő daganatos eltérésekben játszik szerepet. A méhnyakrákon túl szeméremtesti daganatokat is tud okozni a HPV vírusfertőzés, ezen kívül a nemi szerveken túl is okozhat különböző daganatos eltéréseket, mint például a fej nyaki régiójában, a végbélnyílás környékén, és a férfiakban a péniszrák kialakításában is szerepet játszhat. 

Hogyan terjed a HPV vírus?

Eszter: Egyedül szexuális úton fertőződhetünk meg ezzel a betegséggel?

Orsi: Alapvetően nem, sőt nem csak a nyálkahártya felszíneken keresztül lehet a HPV vírussal megfertőződni, tehát az óvszer sem véd 100%-ban, hanem csak 70%-ban tudja megelőzni a vírussal való megfertőződést. A HPV vírusfertőzés a nemi szervek környékén lévő bőr kontaktusa útján is terjed, illetve orális vagy anális szex útján is. 

Eszter: Vannak olyanok, akiknél rizikósabb az, hogy elkapják ezt a fertőzést?

Orsi: Igen, nyilvánvalóan a többi nemi úton terjedő betegséghez hasonlóan itt is, minél több partnerünk van, annál valószínűbb hogy megfertőződünk a HPV vírussal. Nyilván a tartós párkapcsolatban élőknél sokkal alacsonyabb a rizikó, mintha egy új kapcsolattal állunk szemben, illetve ha nála egyéb nemi úton terjedő betegség igazolódott – akkor ilyen esetben gyakoribb a HPV egyidejű jelenléte.

A HPV vírusfertőzés tünetei

 Eszter: Mik azok a tünetek ami alapján már HPV re gyanakodhatunk?

Orsi: Sajnos a legtöbb HPV vírusfertőzés teljesen tünetmentes, éppen ezért ennyire könnyű terjeszteni a vírust is és ennyire magas a száma a megfertőződötteknek. Alapvetően ha alacsony kockázatú HPV vírus fertőzésünk van, akkor és ennek kapcsán a szemölcs ki is alakult. 

Azzal azért már fel szokták keresni az orvosokat, akár a férfiak, akár a nők, hiszen a férfiaknál ugyanúgy szemölcsképződést okoznak az alacsony kockázatú típusok. Sajnos magas kockázatú HPV vírusfertőzések leggyakrabban szűrővizsgálaton derülnek ki, akár egy méhnyakrákszűrés kapcsán, egy rossz méhnyakrák szűrési eredmény miatt, akár egy HPV tipizálásnál pozitív lelet visszaérkezéskor. 

A HPV vírus és az oltás

Eszter: Amennyiben már megfertőződtünk, ettől függetlenül van-e értelme beadatni az oltást?

Orsi: Ez nagyon gyakori kérdés egyébként a páciensek körében, és nem mellékes az oltás ebben az esetben sem. Persze egyedi megfontolás esetében és speciális betegcsoportoknál lehet kivétel, de a HPV elleni védőoltás más HPV típusok ellen is ad védettséget, így nyilvánvalóan ezekkel nem szerez tartós védettséget a szervezetünk; inkább valamilyen szintű javulás várható és néhány közleményt megjegyez az akut HPV fertőzés leküzdésében is.

Eszter: Van egyébként valami olyan mellékhatása az oltásnak ami miatt egyesek ódzkodhatnak tőle?

Orsi A szokásos mellékhatásokkal; jár így a páciensek a felkarba kapják az oltást. A vele járó kellemetlenség lehet enyhe hőemelkedés, fáradékonyság de ezek nem tartósak.

Eszter: Tehát akkor hosszú távú szövődményekről nem tudunk?

Orsi: Nem.

A HPV vírusfertőzés és a méhnyakrák

Eszter: A HPV-t gyakran a méhnyakrákkal azonosítjuk, hogyan jutunk el a fertőzéstől egy rákos megbetegedésig?

Orsi: Szerencsére a HPV vírusfertőzések nagy része, 90%-a, csak átmeneti jellegű. 1-2 év alatt általában a szervezetünk megküzd a fertőzéssel, azaz az immunrendszerünk legyűri a fertőzést. Azoknál kell odafigyelni, annál a tíz százaléknál, akiknél a tartós HPV vírus fertőzés áll fenn, ugyanis nemcsak a méhnyakrák, hanem egyéb daganatos megbetegedések kialakulásában is szerepet játszhat.

Alapvetően a HPV vírus befolyásolja a sejteknek a működését, a szaporodását és ezek a sejtek ha felhalmozódnak, akkor hosszú-hosszú évek alatt, általában 10-20 év alatt,méhnyakrákhoz illetve egyéb daganatos megbetegedésekhez vezethetnek. 

A HPV vírusfertőzés a férfiakra is veszélyes?

Eszter: Olvastam egy olyan adatot, miszerint Magyarországon évente 500 nő és 500 férfi halálozik el HPV okozta megbetegedésekben. Ez ugye azt jelenti hogy a férfiakra ez a betegség pont annyira veszélyes, mint ránk, nőkre. Abban az esetben ha mi pozitívak vagyunk mi az, ami a párunkra vár?

Orsi: Alapvetően férfiakat is ugyanúgy érinti a megbetegedés, mint a nőket. Bár a nőknél valamivel gyakoribb a HPV vírusfertőzés, elsősorban az alacsony kockázatú fajtái a HPV vírusnak. A fertőzöttség ugyanúgy okozhat náluk is szemölcsös elváltozást a nemi szervi régiókban, ebben az esetben a férfiaknál urológus vagy pedig bőr és nemigyógyász tud segíteni a szemölcsök kezelésében és a további teendőkben. 

Sajnos a magas kockázatú HPV vírus fajták ugyanúgy okozhatnak a férfiaknál is daganatos eltéréseket, leggyakrabban a fej-nyak régióban, a végbélnyílás és a végbél környékén, illetve a péniszdaganatok azok amik megjelenhetnek. 

Eszter: Ők is kapnak ilyenkor oltást?

Orsi: Alapvetően most már egy pár éve a fiúk oltása is elkezdődött hetedikes korban, úgy hogy most már náluk is ez a TB által finanszírozott. 

A gyerekek oltása HPV ellen

Eszter: HPV ellen létezik védőoltás. Én ha jól emlékszem, akkor általános iskolában kaptam meg az enyémet; akkor még fizetni kellett érte. Most viszont az ingyenes, mégis én azt olvastam hogy a lakosság nagyjából 3%-a átoltott. Szerinted miért alacsony ez a szám? 

Orsi: Nyilvánvalóan az oltási program csak az adott célcsoportot érintette. A hetedikeseket oltják jelenleg, a többieknek ugyanúgy fizetős és elég drága a védőoltás, és sokan ezért nem élnek a lehetőséggel. De egyébként a hetedikesek körében 81 százalék az átoltottság a hivatalos adatok alapján úgyhogy ez nagyon jó arány. 

A méhnyakrák esetleges tünetei

Eszter: Amennyiben valaki nem szűri magát és HPV okozta méhnyakrák alakul ki nála annak milyen tünetei lehetnek?

 Orsi: Sajnos a tünetek nem specifikusak a méhnyakrákra; leggyakrabban pecsételő vérzéssel találkozunk, az együttlét közben jelentkező fájdalom is gyakori tünet, illetve az együttlét után jelentkező vérezgetés, a hüvelyváladék mennyiségének, minőségének megváltozása. 

De ahogy említettem ez sajnos nem specifikus. Egy egyszerű hüvelygyulladás is okozhat hasonló tüneteket, és nagyon előrehaladott stádiumban jelentkezhetnek egyéb tünetek: mindenféle has, derékfájdalom, hátfájdalom, lábdagadás, vizelési zavarok, véres vizelet, fájdalom vizeletürítéskor székrekedés általános daganatra utaló tünetek mint a fáradékonyság az étvágytalanság és a fogyás. 

A megelőzés 4 pontja

Eszter: Mik akkor szerinted a megelőzésnek a legfontosabb pontjai?

Orsi: Hát alapvetően négy dolgot tudnék kiemelni. Az első az elsődleges megelőzés, ami most az oltással lehetséges és amit a hetedikeseknek ingyen adnak. 

A második nagyon fontos dolog a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel sajnos a magyar nők ötven százaléka jár csak rendszeresen nőgyógyászati szűrésre. 

A harmadik legfontosabb dolog szerintem a felelősségteljes szexuális együttlét, illetve az utolsó az egészséges életmód amivel tudunk segíteni.

Eszter: Köszönöm szépen hogy itt voltál velünk. 

Orsi: Én köszönöm.

Eszter: Köszönöm a figyelmet mamik, veletek pedig legközelebb találkozunk. Sziasztok.

Share via
Scroll to Top
Send this to a friend