Babák és a megfázás: minden, amit a témáról tudni szeretnél

Minden Mami rémálma, hogy a lurkó megbetegszik. Hidegebb, téli időszakokban nehéz elkerülni a megfázást, esetleg az influenzát. Kisbabával ráadásul fokozottan kell védekezni, hiszen időbe telik, amíg az ő immunrendszerük teljesen kifejlődik, ez a csecsemőket még fogékonyabbá teszi a vírusfertőzésekre. 

Cikkünkben sok hasznos kérdésre keressük a választ: mik lehetnek a leghatékonyabb megelőzési praktikák, hogyan észlelheted az első náthás, megfázásos tüneteket, mi a teendő, ha már megtörtént a baj, milyen termékeket érdemes használnod, és mely esetekben forduljatok mindenképpen orvoshoz? 

Bevezető

A babád nyűgösen, eldugult orral ébredt és nehezen megy az etetés is. A szunyókálás és az éjszakai alvás sem volt egyszerű. Aggódsz, szeretnéd megnyugtatni. Ilyenkor minden mamiban felvetődnek kérdések. Normális, hogy a babák megfáznak? Mikor kell felhívni az orvost? És mi van, ha a megfázás tünetei fokozódnak? Nyugodj meg, a babák folyamatosan megfáznak, tehát ez a jelenség teljesen normális. Legtöbbször csak hagyni kell, hogy a kis megfázás átmenjen rajtuk, de van néhány dolog, amit megtehetsz babád kényelméért.

Októbertől májusig a nátha, felső légúti megbetegedések és influenza időszakát éljük.

Ezt az időszakot különösen nehéz menedzselni, ha gyerekeid vannak; ugyanis a kicsik pillanatok alatt megbetegszenek, akár egy egyszerű bevásárlás, játszóházi látogatás során. Ha már nagyobb gyerekeid vannak, ők a vírusfertőzések színes csokrát hozzák haza az oviból, bölcsiből, suliból, ami jellemzően végül letarolja az egész családot, hiszen ők a legaktívabb vektorok. 

Egy légúti megbetegedéseket vizsgáló tanulmány szerint az 5 év alatti gyermekek átlagosan kétszer gyakrabban fertőződnek meg valamilyen vírussal, mint az idősebb gyerekek és felnőttek. És bár a vírusfelderítés nem mindig jelent megbetegedést, amikor megfertőződtek, a legkisebb gyerekeknél másfélszer nagyobb valószínűséggel jelentkeztek olyan tünetek, mint a láz vagy a zihálás. 

Ugyanakkor a gyerekek hamar regenerálódnak és megfelelő prevencióval, gondos odafigyeléssel és kezeléssel nem kell attól félni, hogy az egész család akár hetekre kidőlhet. Akár pár nap alatt is visszatérhettek a normál kerékvágásba, mutatjuk, hogyan! 

Hogyan védekezzünk? Megelőzési praktikák

Mit tehetsz te Mamiként, hogy minimalizáld a kisebb-nagyobb betegségek megjelenését a családban? Szerencsére rengeteget! 

TIPP: 6 hónapos kortól ajánlott évente influenza elleni védőoltást kapni. Az influenza elleni védőoltás mindenkinek segít a megfelelő immunitás kiépítésében az influenzavírusokkal szemben és kicsit-nagyot megvéd a megbetegedéstől.

Tanácsaink gondos betartásával növeled picikéd esélyét, hogy ne legyen egy a sok közül, aki minden évben megbetegszik:

Gyakori kézmosással megelőzhető a megbetegedés

Gyakori kézmosás, megfelelő higiénia:

Mossanak gyakran kezet a gyerekek otthon és az iskolában is, hiszen a kis kezük a legnagyobb baciforrás. Mivel a gyerekek gyakran érintik meg a szájukat és az arcukat, a szülőknek, pedagógusoknak kell gondoskodni arról, hogy a kis lurkók kezeit szappannal és vízzel mossák meg, így eltávolítva a kórokozókat evés előtt, fürdőszoba-használat után, vagy amikor a kinti játékból bejönnek. A kézfertőtlenítő használata olyan esetekben ajánlott, amikor nem lehetséges a kézmosás. Picikéknek extrán sterilizálást  cumisüveget érdemes a kezükbe adni!

Kiegyensúlyozott étrend:

Téli időszakban biztosíts különösen sok  gyümölcsöt és zöldséget a piciknek, hogy erősítsd immunrendszerüket. Keress C- és D-vitaminban gazdag ételeket, kerüld a magas adalékanyag tartalmú élelmiszereket, a tartósítószereket és cukrokat tartalmazó ételeket. A változatos, tartalmas étkezés mellett figyeljetek oda a folyadékbevitelre is!

Immunerősítő étrend

Sok és minőségi pihenés:

A gyermekeknek életkoruktól függően napi 9 és 14 óra közötti alvásra van szükségük. Az alváshiány – főleg hosszabb távon – gyengítheti az immunrendszert és növelheti a megbetegedések kockázatát. Babucid pihenését maximálisan komfortossá és zavartalanná teheted akár egy pihe-puha takaróval

Sok szabadban töltött idő:

A gyerekeknek rendszeres, mérsékelt testmozgást kell végezniük, hogy erősítsék immunrendszerüket. Picikédet kiviheted egy kényelmes hordozóban, a nagyobbacskákkal pedig egy szuper babakocsiban is nekivághattok egy-egy túrának.

 Természetes immunerősítő gyerekeknek

Megfelelő levegő a babaszobában:

Az egész otthon levegőjét érdemes vírusidőszakban rendszeres szellőztetésekkel frissíteni, különös tekintettel a babaszobára. A kicsi szobájában hasznos lehet egy modern légtisztító, illetve egy párologtató berendezés is (vagy egy 2az1-ben készülék), mely finom köddel gondoskodik az egészségesebb levegőről, így enyhítve akár a megfázás tüneteit is. Ezek a praktikus készülékek segítenek a bacik kiszűrésében.

Ha már megtörtént a baj

A baba bármely életkorban és az év bármely szakában megfázhat. Valójában az első 2 évükben akár évi 8-10 ilyen alkalom is lehet. Ha a kicsi nagyobb gyerekek közelében van, megnőhet a megfázás esélye. Az újszülöttek gyakori megfázása nem veszélyes, sőt növeli a kicsik immunitását. Azonban a Maminak mindig extrán oda kell ilyenkor figyelni, nehogy tüdőgyulladás vagy krupp alakuljon ki. 

Amikor az újszülöttek megfáznak, fő tünetként orrfolyást és nyűgösködést tapasztalhatunk. Több mint 200 olyan vírusfajta létezik, amelyek megfázást okozhatnak. 

Ilyenkor kiemelten fontos a rendszeres fertőtlenítés, a gyerekek egymástól való elkülönítése (kevesebb közös játék, ölelkezés stb.) és a folyamatos orrszívás, hogy ne gyűljön fel a bacis váladék és könnyebben lélegezhessen a kicsi. 

Néha nehéz lehet különbséget tenni néhány tüsszentés vagy enyhe bágyadtság és egy tényleges vírusfertőzés között. A megfázás jelei csecsemőnként eltérőek lehetnek, hiszen a tünetek a vírus típusától függnek. Nagy valószínűséggel megfázással van dolgotok, ha: 

  • A baba orra folyik: a nyálka először átlátszó lehet, majd a hideg előrehaladtával sűrűsödik
  • Gyakran tüsszög
  • Hőemelkedése vagy alacsony láza van
  • Csökkent az étvágya
  • Az eldugult orr és a torokfájás miatt nehézségekbe ütközhet az étkezés és az alvás
  • Köhög
  • A szokásosnál nyűgösebb

Amire mindenképpen figyelj oda, ha már beteg a pindúr: 

  • Sok pihenés, nyugalmas mély alvás, melyekhez remek alvássegítőket és kis plüss szunditársakat találsz, melyekkel biztosíthatod a pici zavartalan szundikálását. 
  • Mindenekelőtt egy praktikus lázmérővel állapítsd meg, hogy lázas-e a baba, hiszen láz esetén sokkal körültekintőbben kell eljárni. Ha azonban nincs láza a kicsinek a szabadtéri séta sem elvetendő opció, hiszen a kinti levegőn feltöltődik, és jót tesz neki egy kis szobából való kiszabadulás. 
  • Nem lehet elégszer hangsúlyozni a megnövelt folyadékfogyasztás fontosságát! Bármikor, amikor extra folyadékveszteség lép fel gyermekeknél (vagy felnőtteknél), fontos a folyadékpótlás. Bármilyen itallal kedveskedhetünk, amit a pici szeret, a kedvenc poharában biztosan szívesen megissza majd. A folyadékvesztés nyilvánvaló lehet, például amikor gyermeked hány vagy hasmenése van, de folyadékveszteséget okoz a náthás állapot is. 

TIPP: Ha gyermeked még szopizik, próbáld meg a szokásosnál gyakrabban megszoptatni. Lehet, hogy a babát kevésbé fogja érdekelni a szoptatás, ha beteg, így előfordulhat, hogy több rövid etetést kell beiktatnod ahhoz, hogy elegendő folyadékot fogyasszon.

  • Ilyenkor még szigorúbb higiéniai intézkedések szükségesek. Az orrüregek folyamatos tisztán tartása, a babaruhák, ágyneműk és törölközők magasabb hőfokon való mosása mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a betegségtől minél előbb megszabaduljatok. Természetesen a kicsik cumisüvegeinek, evőeszközeinek, összes rendszeresen használt tárgyának folyamatos sterilizálása, tisztítása is kiemelten fontos. 

Mikor hívd az orvost?

TIPP: Ha a tünetek alapján nem vagy biztos abban, hogy egy betegség orvosi látogatást igényel-e, a legjobb, ha az óvatosság mellett döntesz és inkább felkeresitek a háziorvosotokat.

A betegségek lappangási ideje alatt elég gyakori, hogy a gyereknél ugyan egyetlen konkrét, a betegségre utaló tünet sem tapasztalható még, a pici megváltozott teherbíró képessége, ingerlékenysége, hematómára való hajlama mégis arról tanúskodik, hogy valami készül. 

A legtöbb csecsemő esetében, ha a tünetek enyhék és úgy általában jól érzik magukat, érdemes telefonon tanácsot kérni az orvostól, nem szükséges bevinni a babát a rendelőbe (ahol jó eséllyel nála betegebb kicsikkel lenne egy légtérben). 

Ha azonban tartósan lázas a kicsi, akkor könnyen lehet, hogy már nem csak egy kis megfázásról beszélünk. Ez lehet egy komolyabb fertőzés, vagy akár influenza is.

Vannak olyan tünetek, melyek esetén mindenképpen ajánlott orvoshoz fordulni! Ilyenkor nem érdemes húzni az időt, minél előbb kapja meg a pici a megfelelő kezelést, annál kisebb egy esetleges szövődmény esélye!

Az alábbi tünetekkel MINDIG fordulj orvoshoz

  • A baba nehezen veszi a levegőt: orrlyukai minden lélegzetvételnél kitágulnak 
  • Belégzéskor a kulcscsont bőre besüllyed, vagy légzés közben a mellkas megfeszül és visszahúzódik
  • A baba ajkai vagy körmei elkékülnek
  • A baba tartósan letargikus
  • A babának fülfájdalma van
  • A baba köhögése több mint egy hétig tart
  • A baba orrcsöpögése 10-14 napnál tovább tart
  • A baba testhőmérséklete tartósan meghaladja a 38-39 fokot
  • Úgy tűnik, hogy a baba egyre betegebb lesz ahelyett, hogy javulni kezdene az állapota
  • A baba nem iszik vagy eszik, és a kiszáradás jeleit mutatja (például kevesebb nedves pelenka)

A makacs láz egyik fent említett, különösen nagy veszélye, hogy kiszáradáshoz vezethet. Előfordulhat, hogy gyermeked nem érzi magát olyan szomjasnak, mint általában, és nem esik neki olyan jól az ivás. Ezért fontos, hogy apró adagokban, de sok folyadékot igyon.

Ne feledd, kisgyermeknek soha ne adj sportitalt, ha már nem szopizik, akkor inkább vizet, teát. A kiszáradás ugyanis nagyon súlyos lehet a csecsemőknél, különösen, ha 3 hónaposnál fiatalabbak. 

Ha felmerül a kiszáradás és az alábbi tüneteket észleled, mindenképpen hívd gyermekorvosotokat:

  • Nincs könny sírás közben
  • Száraz ajkak
  • Besüppedtnek tűnő puha foltok
  • Csökkent aktivitás
  • 24 órán belül kevesebb mint három-négy alkalommal van vizelet

Bármelyik állapotot is észleled a fentiek közül, alapvetően aszerint járj el, amit az orvos a telefonos konzultáción, vagy a személyes vizsgálaton javasolt. Az általa felírt, tanácsolt szereket vedd meg a kicsinek, és mindig tartsd be a javasolt adagolást! 

Jó tudni, hogy a vény nélkül kapható megfázás és köhögés elleni gyógyszerek nem biztonságosak csecsemők számára, az antibiotikumokat pedig kizárólag bakteriális fertőzésekre használhatjátok, nem a megfázásos vírusokra. 

A köhögésre kapható szerek remek természetes alternatívája lehet a méz, melyet általában szeretnek is a gyerekek. A légúti megbetegedések okozta kellemetlen tünetek leküzdésében segíthet még egy jó inhalátor használata is. 

Mami care – mit tehet a munkáltató, ki segíthet 

Amikor beteg a pici, akkor még inkább egy erős, kipihent mamira van szüksége. Ahhoz, hogy megfelelően helyt tudj állni ebben a nehezebb helyzetben is, fontos, hogy felkészülj bizonyos körülményekre. 

Amennyiben dolgozol és szabadságot kell kivenned, érdemes a 

munkaadóval minél előbb egyeztetni és a betegszabadságot intézni. Ha olyan a munkaköröd, ami lehetővé teszi a home office-t, akkor akár ebben is megállapodhattok, hiszen így – igény esetén akár csak részmunkaidőben – a szakmai feladataiddal is haladhatsz és a picivel is együtt tudsz lenni. Érdemes akkor nekiülni a munkának, amikor a pici már alszik. Ilyenkor is “rajta tarthatod a szemed” – ebben segítenek neked a remek bébiőrök, melyek közül választhatsz olyat, ami nagy hatótávolságban közvetít hangot közvetít, de ma már olyan is elérhető, amelyik folyamatosan kamerával figyeli a gyerekszobát!

Megfontolhatjátok az apuka vagy a nagyszülők, bevetését is, ha a Maminak nem oldható meg a teljes távollét a munkából. A nagyi biztos kapva kap majd az alkalmon, hogy kisunokájával legyen. Ilyenkor, ha nem te maradsz a kicsivel, érdemes a felelős személyt hasznos tanácsokkal ellátni, akár listát is írhatsz nekik, hogy mik a napi teendők, mire figyeljenek oda. Amennyiben az orvos felírt valamit, annak adagolását (mikor, mennyit, hogyan) a félreértési lehetőségeket kizárva, egyértelműen adjátok az összes olyan személy tudtára, aki vigyázni fog a picire! 

A betegség épp eléggé megviseli a kicsiket is, így figyeljetek oda, hogy minél több minőségi időt tudjatok ilyenkor együtt tölteni velük. Keressétek meg azokat a játékokat, amik nem fárasztanak le se téged, se a pindúrt, de elterelhetik a figyelmet a betegség kellemetlen tüneteiről! 
Olvassatok, nézzetek együtt sok-sok kedvenc mesét, melyek még az elalvást is segíthetik! A legeslegfontosabb, hogy Te mint Mami, ne aggódd túl ezt az időszakot! Úgyis minden évben át kell esni a téli hidegen, megfázásokkal, betegségekkel, de ha te nyugodt és pozitív tudsz maradni, azzal a picinek is segítesz, hogy könnyebben, gyorsabban vészelje át ezeket a napokat. 

Share via
Scroll to Top
Send this to a friend